X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
focaccia van spelt

Focaccia van spelt bloem

5
By Mind Your Feed on 29 december 2015 Snacks

Yes, deze focaccia stond al heel lang op mijn to bake lijstje, en eindelijk kan ik het recept met je delen! Eindelijk ja, want afgelopen Tweede kerstdag maakte ik voor mijn familie deze focaccia van spelt. Het was op zich niet moeilijk om hier eens mee aan de slag te gaan, maar op de een of andere manier stond dit recept niet vooraan in mijn hoofd, en vergat ik dus steeds dat ik dit nog eens wilde maken. Totdat ik ging nadenken over borrelhapjes voor Oud en Nieuw, en tjsa, dan mag een lekker borrelbrood niet ontbreken! Ik maakte deze focaccia van spelt af met tomaatjes, rode ui en mozzarella, en dit is echt een heerlijk borrelhapje!

focaccia van spelt bloem

Nadat ik al eeuwen geleden een glutenvrije focaccia maakte, wilde ik ook eens een focaccia van spelt maken. Omdat we met Kerst met een groot gezelschap waren, wilde ik mijn focaccia wat groter maken en de hoeveelheid van de ingrediënten moest dus aangepast worden…. Gelukkig ben ik beter met letters dan met cijfers, want mijn rekensommetje ging een beetje mis. Ik paste de hoeveelheid meel aan, maar rekende niet goed uit hoeveel water ik dan moest toevoegen…. Mijn deeg voor de focaccia bleef veel te nat, wilde niet rijzen, en heb ik uiteindelijk in de prullenbak moeten gooien. Tsja, zo gaat dat hier ook wel eens hoor, ik ben af en toe ook echt een kluns in de keuken…

focaccia van spelt

Omdat mijn deeg niet wilde rijzen, ging ik toch even opnieuw rekenen, en kwam ik achter mijn domme fout…. Ik maakte het deeg opnieuw, nu in de juiste verhoudingen, en nu ging het wel goed. Het deeg rees prachtig, en was superzacht en luchtig! Dat is dé basis voor een goede focaccia! De rest van een goede focaccia bestaat uit een lekkere topping. Deze keer ging ik voor basic, want dat past wat mij betreft het beste bij de Italiaanse keuken. Ga vooral los op het beleg van dit pure broodje, je kunt er echt van alles op leggen. Heerlijk bij de borrel, en natuurlijk bij een glas champagne!

focaccia van spelt

Focaccia van spelt

  • 300 gr speltbloem
  • 200 ml warm water
  • 10 gr droge gist
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl tijm
  • 2 tl oregano
  • snuf zout

Voor de topping:

  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • 10 kleine tomaatjes
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Nodig: mengkom, vochtige theedoek, bakpapier, bakplaat

Bereiden: Doe de bloem in een mengkom en voeg hier het zout alvast aan toe. Meng in een klein glaasje de gist met 50 ml water tot een papje en doe deze bij de bloem. Voeg nu ook de olijfolie en de rest van het water toe. Meng eerst met een houten lepel goed door. Bestuif je handen met wat bloem en nu gaan we lekker kneden… Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Bestuif ook je werkblad met wat bloem en kneed het deeg op het werkblad nog even verder.

Bestuif de mengkom met wat bloem en leg de deegbal hier in. Leg een vochtige theedoek over de kom en zet het deeg weg, op een warme plek, om te rijzen. Ik zette mijn deeg voor de open haard, maar bij de verwarming, of in de oven op circa 40 graden kan ook. Zorg er dan wel voor dat jouw mengkom in de oven kan…. Laat het deeg zeker 1 uur rijzen. En oefen je geduld…..

Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.

Kneed het deeg nu opnieuw goed door en vorm weer een bal. Leg de deegbal op het bakpapier en druk en rol nu met je handen uit tot een brood. Ik maakte een rechthoekig brood, maar je kunt natuurlijk alle vormen maken. Zorg dat het midden van het brood iets verdiept is, dat doe je door daar net even wat harder met je vingers te duwen op het deeg. Zo krijg je een opstaand randje bij het brood.

Nu heb je weer even geduld nodig, want het deeg mag weer rijzen. Bedek het deeg weer met de vochtige theedoek en laat ongeveer 30 minuten rustig staan.

Zet alvast de oven aan op 180 graden.

Is het deeg klaar, dan kun je gaan beleggen. Snij de ui in ringen en leg deze als eerste op het midden van het deeg (dus laat de randen vrij). Druk ze iets in het deeg. Snij de tomaten in plakjes en verdeel ongeveer de helft hiervan over de focaccia. De mozzarella snij je in dunne plakken en verdeel je daarna over het brood. Zorg dat de focaccia overal bedekt is met mozzarella. Strooi tot slot nog wat plakjes tomaat, peper, zout en een flinke scheut olijfolie over het brood.

Schuif nu voor 35 – 40 minuten de oven in. En dan, genieten maar!

Op zoek naar meer borrelhapjes? Kijk dan hier!

focaccia van spelt

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

borrel borrelhap borrelhapje brood focaccia mozzarella spelt speltbloem tomaat ui
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePittige kipgehaktballetjes
Next Article Appelflappen met abrikozenjam
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Makreelsalade

Mocktail recept met wortelsap, sinaasappel en gember

Omelet rolletjes met zalm

5 reacties

  1. Marlotte on 29 december 2015 07:15

    Eerlijk gezegd staat focaccia vaste prik hier klaar met Oud & Nieuw, maar niet de zelfgemaakte. Hoog tijd om eens zelf mij focaccia te maken!

    Reply
  2. NJ-Cook4You on 9 januari 2016 22:56

    Focaccia blijft een topper. Zeker met zongedroogde tomaatjes, geiten kaas en een beetje Parmzaan dan in de oven. Heerlijk
    Bedankt voor het delen van je recept.

    Reply
  3. Geri on 1 februari 2016 21:11

    Dat ziet er heerlijk (en hartig ) uit! Heb alleen geen speltbloem in huis, zou ik dat ook kunnen vervangen voor boekweitmeel?

    Reply
  4. Mirjam on 20 maart 2018 21:41

    Lekker recept! Mijn tip: eerst deeg maken zonder olijfolie. Na de eerste rijs, je handen en aanrecht met flinke scheut olijfolie insmeren en het deeg kneden voor 2e rijs op het bakblik. Zo plakt het deeg niet aan je handen of het aanrecht en is het makkelijker te verwerken.

    Reply
    • Eline Kleingeld on 2 juli 2024 15:36

      Goede tip. Bij mij zat alles helemaal onder. Het deeg zat overal en er was geen bal van te maken.

      Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....