Appelflappen met abrikozenjam

3

Bij ons in het dorp staat een oliebollenkraam waar het al wéken enorm druk is…. zelf ben ik niet zo dol op oliebollen, dus ik heb de verleiding om in de rij te gaan staan nog wel kunnen weerstaan. Je maakt mij er namelijk niet heel blij mee, en dat is ook een van de redenen waarom er nog geen recept voor oliebollen op mijn blog staat…. Wel vragen de meiden al een paar dagen achter elkaar wanneer we ze gaan halen, en morgen, op Oudejaarsdag, komen ze ook echt wel in huis. Waar ik wél echt dol op ben, zijn appelflappen. En die maak ik toch het liefst zelf, want tegen deze appelflappen met abrikozenjam kan echt geen oliebollenkraam op!

appelflappen met abrikozenjam

Nog een reden waarom ik nooit oliebollen bak, is omdat ik een beetje bang ben voor het frituren ervan. Ik heb daar zoveel nare verhalen over gehoord, dat ik echt niet met een wokpan en loeihete olie in mijn keuken – of achtertuin – ga staan. Het is volgens mij allemaal echt wel te doen, maar ik loop er nog niet warm voor. Zeker omdat ik dus niet zo heel enthousiast word van een oliebol.

Appelflappen daarentegen bakte ik als kind altijd al graag, zeker met Oud en Nieuw, maar eigenlijk het hele jaar door. Door er nog een beetje abrikozenjam aan toe te voegen, worden ze nog zoeter en wordt de vulling nog smeuïger. Kijk, als je het dan doet, moet je het goed doen, is altijd mijn motto. Ik geniet daarom met volle teugen van deze appelflappen met abrikozenjam en ga in het nieuwe jaar wel weer #backtonormal. Oh, en nu we het daar toch over hebben, over weer gewoon doen, ik kan wel een boost gebruiken….

appelflappen met abrikozenjam

De afgelopen weken waren hier vakantieweken. Senna heeft Kerstvakantie, Lise hobbelde een beetje mee, Simon was vrij, en ik probeerde zoveel mogelijk ook vrij te zijn. Bij ons bestaan vakanties altijd uit heel veel lekker eten, borrelen, niet al te uitgebreid koken, en ja toe maar, in de avond nog een wijntje op de bank. Heerlijk!! Maar ik merkte na Kerst al dat ik echt even wat in moest halen qua groenten en water, en nog meer essentiële levensbehoeften. Weer een beetje terug in het ritme, waar ik me erg goed bij voel. Nou zijn de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw daar niet de beste dagen voor, dus januari pak ik het wel weer op.

Maar nu dus die appelflappen met abrikozenjam. Heel eenvoudig om te maken, en ik gebruikte deze keer vers bladerdeeg waar ze eigenlijk nóg lekkerder van worden. Oh, en ik gebruikte de abrikozenjam van Zonnatura, omdat daar in verhouding de meeste abrikozen inzitten.

appelflappen met abrikozenjam

Appelflappen met abrikozenjam

Voor 4 stuks:

  • 4 plakken bladerdeeg van circa 12 x 12 cm
  • 1 friszoete appel (bijv. Goudreinet)
  • 2 handjes rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 mespunt vanillepoeder
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 ei

Nodig: bakplaat, bakpapier, scherp mes, mengkom, kwastje

Bereiden: Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Meng de appel in een kom met de kaneel, vanillepoeder en de rozijnen.

Ik gebruikte vers bladerdeeg, dus dan hoeft het bladerdeeg niet te ontdooien. Gebruik je bladerdeeg uit de diepvries, laat dan de plakjes ongeveer 5 minuten ontdooien. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Snij uit het bladerdeeg vierkante plakken van 12 x 12 cm. Wanneer je diepvriesbladerdeeg gebruikt, zijn de plakken al ongeveer dat formaat.

Leg de plakken bladerdeeg op een schoon werkblad, of op een snijplank, met de punten naar je toe. Vouw de plakken alvast 1 keer voorzichtig dubbel, van punt naar punt, zodat je een beetje weet wat het midden van de plak is. Vouw de plakken bladerdeeg nu weer open.

Besmeer eerst de onderste helft van de plak bladerdeeg – dit is dus de punt die naar je toe ligt, vanaf het midden tot de punt –  met wat abrikozenjam. Laat de zijkanten vrij. Leg nu bovenop de jam wat van het appel rozijnen mengsel en vouw de appelflap voorzichtig dubbel (van punt naar punt dus weer). Herhaal dit voor alle vier de appelflappen.

Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier de appelflappen met abrikozenjam voorzichtig op. Druk de randjes goed dicht, eventueel met de tanden van een vork.

Kluts het ei en bestrijk met een kwastje elke appelflap met wat ei, zodat ze straks mooi bruin worden.

Schuif de appelflappen met abrikozenjam in de oven en bak in ongeveer 20 minuten goudbruin. Maak ze natuurlijk af met wat poedersuiker! Enjoy, en alvast een hele fijne jaarwisseling!

appelflappen met abrikozenjam

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.