Limoen mascarpone met blauwe bessen

8

Een zoetje na het eten maakt een goed diner voor veel mensen echt af…. Ik heb dat zelf eigenlijk niet zo, ik ben niet zo’n zoetekauw en ik eet daarom ook bijna nooit toetjes – of een dessert. Ik hou wel van nagerechten hoor, maar ik ben eigenlijk nóg gekker op voorgerechten en hoofdgerechten. En tegen de tijd dat ik dan mijn hoofdgerecht op heb, zit ik vaak zo vol dat er echt niets meer bij past. Ook in een restaurant kies ik altijd liever een voorgerecht en een hoofdgerecht, dan een hoofdgerecht en een nagerecht. Maar soms kan ik toch wel ineens nog trek hebben in iets zoets, en toen ik laatst nog wat blauwe bessen, een limoen en wat mascarpone over had, heb ik daar toch maar een heerlijk toetje mee gemaakt. Deze limoen mascarpone met blauwe bessen zal zeker in de smaak vallen bij een gezellig etentje! Misschien een ideetje voor de feestdagen?

limoen mascarpone met blauwe bessen

Dit toetje heeft wel wat weg van een trifle, maar het had het net zo goed rommeltje in een glas kunnen heten… Een echte trifle, zoals de Engelsen hem maken, is een laagjesdessert waarbij de onderste laag bestaat uit cake, gedrenkt in sherry. Daarna volgt een laag vers fruit en daarna een laag vla of custard. Eerlijk gezegd kwam ik er niet helemaal uit hoe ik dit toetje zou noemen, want een echte trifle is het natuurlijk niet. Maar lekker is het wel! Ik hou van desserts die in laagjes zijn opgebouwd, en dat je dan met een lepel probeert zo te scheppen dat je alle laagjes op je lepel hebt. Alle smaken in 1 keer in je mond, heerlijk!

limoen mascarpone met blauwe bessen

Van mij hoeven toetjes niet al te zoet te zijn…. dat je een hapje neemt en het idee hebt dat al je tanden er in 1 keer uitvallen… nee, laat maar. Ik hou juist meer van frisse smaken, gecombineerd met wat zoetigs. Een beetje om-en-om, en vooral ook niet al te zwaar. Daarom mengde ik de mascarpone in dit gerecht ook met Griekse yoghurt, waardoor het net even wat luchtiger wordt. En door wat limoen toe te voegen, is het helemaal af. Je kunt dit nagerecht al helemaal van tevoren klaar maken, handig voor de kerstdagen!

limoen mascarpone met blauwe bessen

Limoen mascarpone met blauwe bessen

Voor 4 personen:

  • 200 gr blauwe bessen
  • 2 limoenen
  • 100 gr mascarpone
  • 50 gr Griekse yoghurt
  • 10 dadels
  • 3 el amandelmeel
  • 3 el havervlokken
  • 1 el palmsuiker
  • 1 el water

Nodig: 4 kleine glaasjes, steelpannetje, keukenmachine, rasp, mengkom

Bereiden: Zet een klein steelpannetje op een laag vuur en doe hier ongeveer 150 gr blauwe bessen in, voeg de palmsuiker en het water toe en laat de blauwe bessen op een klein vlammetje rustig karameliseren. Schep regelmatig om, als de suiker vloeibaar geworden is en de stroop wat dikker wordt, kun je het vuur uitdraaien. Laat de blauwe bessen ietsjes afkoelen.

Doe de dadels met het amandelmeel en de havervlokken in de keukenmachine en blend kort totdat er een kruimelachtige massa ontstaat. Boen de limoen schoon en rasp wat van de schil bij het mengsel in de keukenmachine.

Meng in een kom de mascarpone met de Griekse yoghurt en pers hier de limoenen bij uit.

Zet 4 glaasjes klaar en schep als eerste een laag van de gekarameliseerde blauwe bessen in het glas. Doe hier een laag van de dadel crumble overheen en schep vervolgens wat van de limoen mascarpone in het glas. Heb je nog blauwe bessen en kruimels over, dan kun je nog een nieuwe laag maken. Eindig met de blauwe bessen die je apart had gezet en eventueel nog wat kruimels van de dadels en amandelmeel.

limoen mascarpone met blauwe bessen

limoen mascarpone met blauwe bessen

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

8 reacties

  1. Je zegt dat je het van tevoren kunt klaarmaken voor bijvoorbeeld de kerstdagen, maar dan worden de kruimels in het midden toch hartstikke zacht, dat lijkt me niet echt lekker.

    • Mind Your Feed op

      Nou je moet het ook niet nog 3 dagen in de koelkast laten staan… 🙂 Ik bedoel dat je de afzonderlijke laagjes al helemaal kunt voorbereiden, dan schep je het daarna zo in een glas!

  2. Erg lekker toetje. Inderdaad lekker om alle smaken op een lepel te hebben, de zure limoenmascarpone en de zoete crumble en bosbessen. Heerlijk. Paar uur van te voren gemaakt. Dan wordt de crumble wel iets zacht. Goede reactie gekregen.

  3. Iedereen heeft zitten smullen vanavond. Maar vooral de kok ( ben ik) ! Heerlijk. Dit toetje ga ik vaker maken.Bedankt voor het recept.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.