Mueslibrood

28

Het is nu wel echt weer begonnen, het echte leven…. Zo na alle feestdagen mocht dat ook wel weer natuurlijk, maar ik moet zeggen dat ik wel erg heb genoten van onze Kerstvakantie. Die we dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer eens écht hadden, nu mijn oudste dochter naar school toe gaat. Gewoon 2 weken helemaal vrij, lekker met het gezin, quality time! En sinds deze week is het allemaal weer aan de gang… De jongste naar de dagopvang, de oudste naar school, mijn lief weer naar z’n werk. En dus moeten er weer broodtrommeltjes gevuld worden, voor de pauzes op school of voor de koffiebreak op het werk. Ik vind recepten voor tussendoortjes bedenken zo leuk om te doen dat ik hier regelmatig met hele bakplaten vol gezonde repen, koeken of cakes zit. Dus als iemand nog eens verlegen zit om een gezond tussendoortje, je bent welkom! Deze week maakte ik dit heerlijke mueslibrood, ideaal om in plakken te snijden en mee te nemen naar school of werk!

Je kunt je vast voorstellen dat ik niet zo’n fan ben van kant en klare tussendoortjes. Niet in de laatste plaats door de hoeveelheid suiker die er vaak aan toegevoegd wordt… Nergens voor nodig, al die extra suikers! Wil je een verantwoord tussendoortje, zonder al te veel suikers, dan kun je dus echt het beste zelf aan het bakken gaan. En een ander voordeel van zelf bakken, is dat je meestal veel langer verzadigd bent. Met van die voorverpakte koekjes, je weet wel die 3 biscuitjes in een zakje, had ik altijd na een uur wel weer trek. Dat gaat je met dit mueslibrood echt niet gebeuren.

Mueslibrood

Het leuke aan tussendoortjes maken, vind ik dat je steeds weer kan variëren met wat je erin stopt. Je gebruikt de ingrediënten voor het brood als basis en doet er naar wens gedroogd fruit, pitten, zaden of noten in. Na het bakken laat je het brood afkoelen, snij je het in plakken en vries je ze per stuk in. Zo ben je altijd voorbereid! Dit is dus ook een heel goed recept voor als je meedoet aan de #30voeljefit challenge, dit tussendoortje is suikervrij dus past perfect in de eerste challenge.

Mueslibrood

Mueslibrood

  • 200 gr speltmeel
  • 200 gr speltbloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 3 tl kaneel
  • 50 gr (gesmolten) kokosolie
  • 250 ml plantaardige melk
  • 2 eieren
  • 5 abrikozen
  • 2 dadels
  • 1 handje cranberries
  • 1 handje rozijnen
  • 50 gr havervlokken
  • 50 gr pompoenpitten
  • (optioneel: 25 gr kokosbloesemsuiker/palmsuiker)*

Nodig: cakeblik, bakpapier, keukenmachine, deegkom

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de pit uit de dadels en leg ze samen met de abrikozen in een schaaltje met water ongeveer 10 min. te weken. Doe het meel, bloem, bakpoeder, zout en kaneel (en suiker*) in de deegkom en schep door.

Doe in de keukenmachine de dadels, abrikozen, melk, eieren en kokosolie. Meng goed en zorg dat het gedroogd fruit fijngehakt is (hoeft niet heel klein). Voeg nu de droge ingrediënten toe en meng tot een beslag.

Bekleed het cakeblik met bakpapier en schenk het beslag in de vorm. Schep nu de cranberries, rozijnen, havervlokken en pompoenpitten voorzichtig door het beslag heen. Zorg ervoor dat het evenredig verdeeld is door het beslag, er mag een klein beetje van het fruit en de vlokken en pitten bovenop het beslag blijven liggen.

Bak het mueslibrood in 45 minuten goudbruin in de oven. Prik met een satéprikker om te checken of het brood gaar is.

Mueslibrood

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

28 reacties

  1. marieke bosklopper op

    Weer een geweldig recept..ga he zeker proberen..en ja zou graag wat gezonde tussen doortjes bij je ophalen maar een beetje ver fietsen voor mij.hihi.

    • Mind Your Feed op

      Niet helemaal. Volkorenmeel wordt gemaakt van de hele graankorrel. Bij wit meel (of bloem) wordt het middelste deel van de graankorrel gebruikt, niet het buitenste vlies. Gebruik je volkoren speltmeel, dan kun je dat natuurlijk door een zeef halen om bloem te krijgen. Zo behoud je meer vitaminen en mineralen dan wanneer je voor wit meel (of bloem) kiest.

  2. Klinkt goed, dat langskomen voor gezonde tussendoortjes ;). Haha, ik moet namelijk goed eten (val af) maar heb niet zo’n zin en puf gezien dr hier een kleine in mij groeit! Ik denk alleen een beetje onhandig. Tis handiger om dit recept eens uit te proberen (ff beetje energie zoeken) en dan ook wat plakken invriezen. Hoef ik niet te bakken als ik helemaal geen puf heb!

    (valt dit trouwens niet zo droog en massief uit? Ik heb weleens speltbrood gemaakt, en dat vond ik persoonlijk een hele kunst om te eten zo massief als dat was..)

    Thanks opnieuw voor je recept 🙂

  3. Waar kan ik speltmeel kopen?
    Onze supermarkt heeft het jammer genoeg niet 🙁
    Heb wel gekeken naar wat ze dan nog meer hadden maar aan alle broodmixen zit standaard suiker toegevoegd 🙁

    • Mind Your Feed op

      Dat is jammer, want ik koop het gewoon bij de Blauwe supermarkt 🙂 Maar vaak bij de natuurwinkel verkopen ze het zeker, en je zou ook eens de lokale molen kunnen vragen (als die er is natuurlijk…)

  4. Ruud Lassche op

    Super dit recept! Die ga ik morgen meteen maken. Mijn vrouw en ik zijn sinds deze week begonnen met suikervrij eten (in ieder geval de eerste maand, daarna willen we wel eventueel gebruik maken van suikervervangers en natuurlijke suikers). Ik heb dit weekend al zelf gehaktbrood en gegrilde kipfilet gemaakt en gesneden met een snijmachine om als (spelt)broodbeleg te gebruiken. Als tussendoortje hebben we nu dadel/amandelen/kokosballetjes, maar dit tussendoortje is zeker een goede en lekkere aanvulling, dus heeeeeel erg bedankt!!

    Groetjes,
    Ruud

  5. Hoi
    Kan ik die 400 gram ook vervangen Door detox proof meel?
    Bijvoorbeeld. 400 gr.amandelmeel

    Of 200 boekweit 200 amandelmeel? ?
    Lekker recept hoor
    Heerlijk!
    Groetjes Karen

  6. Jaaaa roept u maar als er wat te halen valt, dan kom ik met alle liefde je baksels uitproberen! Ik offer me graag op! 🙂
    Enne.. Ik ga de keuken in, ga dit brood maken!

  7. Ik neem aan dat het om verse cranberries gaat? Moeten die eerst gekookt worden? Op de verpakking staat dat namelijk met suiker, maar mag dat dan zonder suiker? Gedroogde cranberries bevatten nml al 50% suiker.

  8. Heerlijk geworden!
    Heb ook een beetje gojibessen toegevoegd aan het mengsel van dadels en abrikoos. Tevens iets meer abrikoos en dadels gebruikt omdat ik niet zoveel cranberry’s meer had.
    Was alleen iets vergeten: de kokosolie! Oeps!
    Maar hij is hartstikke goed gelukt en smaakt dus super 🙂

  9. Ruud Lassche op

    Ook bij ons is hij heerlijk geworden! Ik heb mij (bijna) netjes aan het recept gehouden maar ook extra abrikozen en 1 extra dadel gebruikt. Daarnaast nog wat amandelen toegevoegd omdat ik dat altijd lekker vind. Het eindresultaat is echt een feestje geworden! Nogmaals dank voor dit toprecept!

  10. Hallo,

    Wil ook graag het meel vervangen voor glutenvrij meel.
    Kan dat idd door boekweitmeel? Of combinatie van boekweitmeel/amandelmeel/ quinoameel? Als het maar glutenvrij is.
    Zoals hierboven al gevraagd werd.

  11. Ik heb hem gemaakt en was erg lekker. Wel wat aanpassingen naar de inhoud van mijn kast.
    gewone bloem. Tarwe en boekweitmeel. Olijfolie en hazelnoten.

  12. Ook voor broodbakmachine? Tip van molenwinkel: gebruik bij speltmeel karnemelk of spa rood om het brood luchtiger te maken

    • Mind Your Feed op

      Geen idee, ik heb nog nooit met een broodbakmachine gewerkt….
      Dank je voor de tip. Dit brood is niet heel zwaar hoor 🙂

  13. Heb net het brood gebakken maar het was geen vloeibaar beslag, was heel erg compact. Heb ik iets fout gedaan? Heb alles precies volgens recept afgewogen.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.