X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
zelf bladerdeeg maken

Zelf bladerdeeg maken

8
By Mind Your Feed on 26 november 2015 Feest, Zoet

Ik vertelde je deze week al dat ik een geweldig leuke Sinterklaas workshop had moeten missen omdat die precies werd gegeven op de dag dat ik mijn trouwdag vierde…. Maar als je denkt dat ik het daarbij liet zitten… Natuurlijk niet! Ik ging zodra ik kon bij mijn zwager langs en nam een hele lading lekkers mee naar huis. Inclusief de recepten off course! Afgelopen week deelde ik het recept voor gevulde speculaas al met je, en vandaag is het recept voor bladerdeeg, ook wel korstdeeg aan de beurt! Ik maakte al eens eerder zelf bladerdeeg, en het lijkt heel lastig, maar eigenlijk is dat het helemaal niet. Het belangrijkste ingrediënt is geduld…. Vandaag dus het recept voor zelf bladerdeeg maken, essentieel voor als je een banketletter wilt gaan bakken!

Zelf bladerdeeg maken
Het recept voor deze hartige banketletter volgt snel!

Je kunt natuurlijk kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken voor een banketletter, maar om eerlijk te zijn vind ik dat toch niet helemaal hetzelfde. Niet bij een banketletter…. Als ik denk aan de banketletter van de bakker, of van de slager, dan is dat deeg veel luchtiger en niet zo zwaar als bladerdeeg uit een pakje. Het is ook echt heel leuk om het eens zelf te maken, gewoon om je kook-skills een beetje uit te breiden. Dit recept mag ik trouwens weer delen van Jos, de patissier die de Sinterklaas bak-workshop begeleidde. Met het bladerdeeg maakte ik zelf nog een hartige banketletter, het recept daarvan volgt snel! En je kunt hier natuurlijk ook heerlijke hartige taarten mee bakken!

Wil je geen gebruik maken van tarwebloem? Vervang dit dan door spelt! Dat werkt net zo goed, ik maakte namelijk al eens spelt-bladerdeeg voor croissantjes, het recept daarvoor vind je in mijn boek Natuurlijk ontbijten.

zelf bladerdeeg maken
Croissants van zelfgemaakt spelt-bladerdeeg.

Zelf korstdeeg maken:

  • 200 gr bloem
  • 40 + 140 gr koude boter (180 gr totaal)
  • 110 ml koud water
  • snuf zout

Nodig: kom, deegroller

Bereiden: Kneed het bloem, de 40 gr boter, het water en een snuf zout tot een deegbal. Laat dit deeg 10 minuten rusten.

Druk het deeg plat en rol er 4 punten aan.

Plaats de 140 gr boter in het midden van het deeg en vouw de punten dicht. Druk het deeg plat.

Rol het deeg in de lengte uit en vouw het deeg dubbel, en dan nogmaals dubbel.

Herhaal deze stap; rol het deeg weer in de lengte uit en vouw weer dubbel en dubbel. Laat het deeg nu (goed afgedekt) 30 minuten rusten.

Herhaal nog weer 2 keer de stap van het uitrollen en dubbel vouwen. Laat daarna het korstdeeg weer 30 minuten rusten.

In totaal rol je dus 4 keer het deeg in de lengte uit en vouw je het dubbel en nogmaals dubbel.

Na de laatste rustpauze van het deeg kun je ermee aan de slag. Je kunt het deeg nu uitrollen tot een dikte van ongeveer 5 mm en het korstdeeg vullen met amandelspijs. Of met een hartige vulling, en daar ga ik volgende week nog een recept van met je delen.

Je kunt het deeg nu ook invriezen. Zorg dat het goed luchtdicht verpakt is. Zo’n 8 uur voor gebruik haal je het uit de vriezer en laat je het deeg in de koelkast ontdooien. Daarna kun je ermee aan de slag!

zelf bladerdeeg maken

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

bakken bladerdeeg DIY feest korstdeeg sint sinterklaas spelt tarwe zoet
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleHamburger party!
Next Article How to: geen droge lippen in de herfst
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

Mango mousse met passievrucht

Lemon curd maken

8 reacties

  1. Marlotte on 26 november 2015 07:33

    Ik heb het een paar keer eerder gemaakt, maar oh, wat een werk zeg! Het was gelukkig wel heel lekker, dat scheelt! Zou nog wel eens een glutenvrij bladerdeeg willen maken!

    Reply
  2. Emma on 26 november 2015 07:44

    Bladerdeeg maken staat al ongelofelijk lang op mijn ’to cook’ list! Leuk dat je het ons zo laat zien!

    Reply
  3. Anja on 26 november 2015 10:14

    Zou je dit ook met speltmeel en plantaardige boter kunnen maken

    Reply
    • Mind Your Feed on 27 november 2015 22:23

      Speltmeel wel, dat heb ik eerder gedaan. Maar plantaardige boter… Geen idee! Ben je vegetarisch?

      Reply
      • Anja on 28 november 2015 11:48

        Ik ben niet vegetarisch maar heb met 2 intolerantie’s te maken een voor tarwe en een voor lactose.

        Reply
  4. Miranda on 28 november 2015 11:34

    Ik heb laatst bladerdeeg van boekweit en plantaardige boter gemaakt. Dat gaat prima!

    Reply
  5. B. Zwoferink on 7 november 2017 16:55

    Is het mogelijk om glutenvrij, koolhydraatarm bladerdeeg te maken zonder boekweit? Ik kan niet tegen boekweit en moet om medische redenen glutenvrij en koolhydraatarm eten.

    Reply
  6. Mieke on 15 januari 2019 08:00

    Kan je amandelmeel of kokosmeel gebruiken?

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....