Suikervrij eten, koolhydraten en suikers + gratis Suikerkaart!

6

Wanneer je je gaat verdiepen in gezonde voeding, is het belangrijk om ook wat basiskennis te hebben. Je kunt wel rigoureus voedingsmiddelen gaan schrappen of toevoegen, omdat je een of andere hype oppakt, maar als je niet weet wat je aan het doen bent, of waarom, dan zul je op lange termijn toch niet zo lekker in je vel zitten als dat je hoopte. Want wanneer je gewoon maar wat doet omdat je denkt dat het gezond is, dan is er kans dat je doorslaat en niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en je daardoor lusteloos en slap voelt. Bij de meeste mensen bestaat hun dagelijkse voeding voor 70% uit koolhydraten. Koolhydraten zijn belangrijk, want ze leveren energie en zijn een voedingsbodem voor de gezonde bacteriën in onze darmen. Maar we eten wel met z’n allen veel te veel koolhydraten, denk maar eens aan brood bij het ontbijt, of ontbijtgranen, lunch met brood, avondeten met pasta. En ook vaak de ‘verkeerde’ koolhydraten; witbrood, pasta, snoep en koek. Om wat meer inzicht te krijgen in gezonde voeding, vertel ik je vandaag meer over suikervrij eten, koolhydraten en suikers. 

Koolhydraten

De koolhydraten in onze voeding zijn onder te verdelen in enkelvoudige, meervoudige en complex samengestelde sacchariden (suikers). Enkelvoudige suikers hebben meer invloed op onze bloedsuikerspiegel dan meervoudige en complexe suikers. Hoe meer vezels (complexe suikers) er voorkomen in de koolhydraatvorm, hoe minder invloed dit heeft op de bloedsuikerspiegel. In de koolhydratengroep vallen bijvoorbeeld granen en suikers maar ook groenten en fruit. Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor ons lichaam, en die brandstof hebben we ook zeker nodig, maar vooral van enkelvoudige suikers krijgen we in een standaard Westers voedingspatroon te veel binnen. Volle granen, groenten en fruit bevatten nog veel meer goede voedingsstoffen (eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, fytonutrienten) en kun je dus zeker niet zomaar schrappen uit je voedingspatroon. Suikers daarentegen zijn een vorm van koolhydraten die voedingstechnisch niets toevoegen om het lichaam op te bouwen en te onderhouden, het is een nep energiebron. Ik raad je dan ook aan om de snelle suikers te schrappen en deze te vervangen door groenten en fruit.

suikervrij eten

Suikers

Wanneer we het over suikers hebben, dan hebben we het vaak over geraffineerde en ongeraffineerde suikers. Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet bewerkt in de fabriek. Geraffineerde suiker is het soort suiker dat bewerkt is en dankzij het productieproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald, zodat je een leeg korreltje overhoudt. Geraffineerde suiker is dus de witte tafelsuiker zoals wij die kennen. Basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose (in een zakje, niet in het fruit) zijn net zo geraffineerd als de gewone tafellsuiker (misschien een paar procent minder). Ook witte pasta en witbrood zijn bewerkte koolhydraten, en dus bevatten dus geraffineerde suikers. Natuurlijke suikers zijn dus niet bewerkt, ze bevatten allerlei vezels, vitaminen en mineralen en deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren en om je spijsvertering goed te laten verlopen. Wanneer deze stoffen niet aanwezig zijn, gaat je lichaam zijn eigen reserves aanspreken.

Geraffineerde suikers hebben veel invloed op de bloedsuikerspiegel en zorgen voor tekorten aan magnesium, zink, B vitaminen en vitamine C. Deze tekorten ontstaan doordat voor het verteringsproces van suiker de lichaamseigen reserves worden aangesproken en de vitaminen en mineralen uit de reserves worden gebruikt om de suiker af te breken. Deze tekorten geven klachten, denk aan een hoge bloeddruk, een verstoord immuunsysteem, lagere weerstand en ontstekingen. Een teveel aan geraffineerde suikers zorgt voor vermoeidheid en energiegebrek door uitputting van de alvleesklier (die het hormoon insuline aanmaakt, dat de bloedsuikerspiegel reguleert) en de lever (die een ontgiftende functie heeft), verhoogt het cholesterol en veroorzaakt gistvorming in de darmen. Heb ik je genoeg redenen gegeven om geraffineerde suikers te laten staan?

Suikervrij eten

Wat is dan de term suikervrij eten die je steeds maar voorbij ziet komen? Suikervrij betekent in ‘gezonde voedingsland’ vrij van geraffineerde suikers. Oftewel; gebruik van natuurlijke suikers. Wanneer je een voedingspatroon opbouwt uit enkel groenten en fruit (en eiwitten en vetten), dan kom je een heel eind, maar het is nu eenmaal zo dat we behoorlijk wat andere voedingsmiddelen aan ons eetpatroon toevoegen. Zo wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van voorbewerkte producten (denk aan pakjes, zakjes, kant-en-klare mixen) waar in veel gevallen suikers in verwerkt worden. Hoe weet je nu of je er suikers in een product zitten? Door etiketten te lezen! Etiketten bevatten veel informatie over een product, maar zijn vaak niet gemakkelijk te ontcijferen. Een belangrijk hulpmiddel bij het lezen van een etiket is wanneer je weet dat de ingrediënten in het product op volgorde van hoeveelheid genoemd worden. Is het eerste ‘ingrediënt’ suiker, dan weet je dat het product voornamelijk uit suiker bestaat. We gaan hier trouwens in de derde week van de challenge verder op in!

Omdat fabrikanten natuurlijk ook niet gek zijn, ze weten dat de consument steeds kritischer wordt, worden er steeds mooiere schuilnamen voor suikers verzonnen. Om een mooi overzicht te hebben van schuilnamen van suikers, hebben we een Suikerkaart gemaakt. Hiermee heb je – in een handzaam formaat – een overzicht van alle benamingen die je op een etiket kunt tegenkomen. Klik dus op de link en print de Suikerkaart uit!  Zo herken je alle suikers op het etiket. Wil je meer weten over suikervrij eten, dan zijn de boeken 100% Suikervrij in 30 dagen en 100% Suikervrij zeker aanraders!

Wil je weten hoe ik zelf omga met suikervrij eten? Lees dan mijn blog met tips om hiermee aan de slag te gaan!

Natuurlijke suikervervangers

Bij het mijden van geraffineerde suikers, zul je erachter komen dat je veel gangbare producten uit de supermarkt achterwege kunt gaan laten. In heel erg veel voorbewerkte producten zitten nu eenmaal suikers. Daarom pleit ik voor een puur en natuurlijk eetpatroon, met zoveel mogelijk natuurlijke suikers. Wat dus niet betekent dat je alle koolhydraten moet laten staan (want granen, groenten en fruit zijn immers ook koolhydraten). De inname van koolhydraten mag zeker beperkt worden, en met name de geraffineerde suikers kunnen achterwege gelaten worden. Dus weg met alle koekjes, cake, snoep en ijs. Maar ook in vleeswaren, soep en brood zit vaak suiker verwerkt. Daarom is mijn advies; zelf maken! Dan weet je wat je binnen krijgt.

suikervrij etenBen je op zoek naar natuurlijke suikervervangers, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van:

 • Fruit: bananen, appels, peren, dadels
 • Biologische honing, ahornsiroop
 • Biologische stroop, bijvoorbeeld appelstroop
 • Kokosbloesemsuiker, palmsuiker, oerzoet
 • Kokosrasp, cacaopoeder

Kijk eens bij de zoete recepten, ik gebruik vrij weinig suikers in mijn baksels dus er staat zeker wat lekkers voor je bij!

Ook voor deze suikervervangers geldt dat je ze met mate gebruikt. Want uiteindelijk heeft álle suiker invloed op je bloedsuikerspiegel en bij continue schommelingen van de suikerspiegel raakt het lichaam oververmoeid en zullen ontstekingen ontstaan.

 

Ga je aan de slag met mijn tips? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

6 reacties

 1. Morning!!

  Wij hebben er thuis veel zin in en zijn vanmorgen met goede moed begonnen. Heb 1 vraagje…. Ik drink altijd zwarte koffie, bij mijn man krijg ik dat er nog niet in. Wat is een “goede”zoetmaker voor koffie? Hij doet er nu altijd een beetje agave siroop in.

  Groetjes, Cynthia

  • Nathalie van Haasteren op

   Hoi Cynthia,
   Mij lukt dat helaas ook niet met mijn koffie. Het wordt wel steeds minder.

   Sinds wij (bijna) geen geraffineerde suikers meer gebruiken ben ik over gestapt op kokosbloesem suiker. Ik vind dit voor in de koffie een prima vervanger.

   Groetjes, Nathalie

 2. Over de suikerkaart. Het veelgebruikte ingrediënt weipoeder bevat lactose. En dat is dus melksuiker. Misschien goed om mensen daar ook op te attenderen. Dan is er niet specifiek ‘suiker (in dit geval lactose)’ toegevoegd maar zit het van nature in weipoeder. Hetzelfde geldt trouwens voor magere melkpoeder. Fabrikanten zijn er dol op om dat toe te voegen.
  Hopelijk een nuttige toevoeging 🙂 Groetjes.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.