Gezonde vetten

0

Iedereen kent de extra triggers van producenten; “nu, 10% minder vet” en ga zo nog maar even door. Mensen worden bijna bang gemaakt om vet te eten en maken vaak de keuze om minder of zo min mogelijk vetten te eten. Bijna iedereen heeft wel een vriend/vriendin/kennis die bijvoorbeeld de eierdooier van een ei niet eet, want hierin zouden teveel vetten zitten. Of misschien ben je dit zelf wel? Want zo denk je misschien, hierin zitten teveel vetten en dat is slecht voor mijn cholesterol. Voordat ik te diep inga op bovenstaande leg ik je graag in het kort iets uit over gezonde vetten en de minder gezonde keuze hierin.

Vetten zijn een belangrijke vorm van energie en leveren verschillende belangrijke vitamines. Vetten worden vaak zoveel mogelijk gemeden maar zonder vet is er geen leven mogelijk. Om een paar belangrijke functies van vetten op te noemen: het houdt je lichaamstemperatuur op peil, dient als energiereserve, zorgt voor gezonde bloedvaten, zorgt voor een goede verhouding tussen slecht en goed cholesterol en zijn noodzakelijk bij de aanmaak van vitamine D.

gezonde vetten

Omdat je lichaam zelf geen vetten kan aanmaken, zal je dus moeten zorgen dat je deze binnenkrijgt door middel van voeding.

Vetten zijn dus nodig in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Belangrijk is om te kiezen voor de vetten die ook daadwerkelijk een positieve bijdrage leveren aan jouw gezondheid.

Gezonde vetten

Maar wat zijn nu precies gezonde vetten? Hoe maak je hierin de keuze? Want niet alle onverzadigde vetten zijn gezond en niet alle verzadigde vetten zijn ongezond. Met deze stelling maak ik het je nu wellicht even moeilijk. Daarom vind je hieronder een lijstje van goede keuzes.

 1. Vis
  Vis is misschien wel de heilige graal onder de gezonde vetten. Eet het liefst 2 keer per week vis en minimaal 1 keer een vette vis. Gezonde keuzes voor vette vis zijn; makreel, zalm, haring en sardines.
  Vind je vis niet zo lekker? Kies dan voor visolie supplementen.
 1. Noten/zaden
  Noten zijn een algemeen bekende vorm van gezonde vetten. De beste keuzes zijn; walnoten, amandelen en macadamia noten. Maar vergeet ook de zaden niet zoals zonnebloempitten, lijnzaad en pompoenpitten. Eet dus regelmatig een handje noten/zaden, of voeg ze toe aan je ontbijt/smoothie/vruchten/salade.

gezonde vetten

 1. Avocado
  De avocado is by-far de vrucht met de meeste gezonde vetten. Een avocado zit namelijk voordevol gezonde omega-3 vetten. Avocado mag je zeker een halve tot een hele per dag eten. Eet hem zo, als beleg, door de salade of door de smoothie.
 1. Olie en boter
  Voor het bakken en braden zijn er verschillende soorten goede vetten verkrijgbaar, zoals; olijfolie, , kokosolie, roomboter en ghee. Het beste is om altijd te kiezen voor deze vetten, laat de margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadboter achterwege.
 1. Dierlijke producten
  Dierlijke producten kun je ook eten zonder schuldgevoel. Belangrijk hierin is dan wel dat je kiest voor de producten die van dieren afkomen die grasgevoerd zijn. Doordat deze dieren grasgevoerd zijn bevat het omega-3 en linolzuur dat sterke kanker remmende eigenschappen heeft. Het is zeker goed voor je om regelmatig vlees, eieren, room of andere melkproducten te eten.

Gezonde vetten

Tijdens deze zomerperiode verschijnen er regelmatig gastblogs op mijn blog. Dit is een gastblog van Simone van Foodquotes.nl. Dank je wel Simone!

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.