X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject

Vervangers voor melk

9
By Mind Your Feed on 23 januari 2014 Eetweetjes

Zuivel is niet zo gezond als we altijd gedacht hebben en het laten staan van zuivel kan je veel gezondheidsvoordelen opleveren. Toch vinden veel mensen het lastig om een zuivelvrij eetpatroon aan te houden. Dat betekent namelijk geen melk meer bij het ontbijt, en geen yoghurt met muesli meer. En eigenlijk ook geen kaas meer, niet op de boterham maar ook niet over de pasta. Dat klinkt nogal rigoureus…. Daarom vandaag deel 1 van de vervangers voor melk en zuivel.

Vervanger melkWant dat je zuivel uit je eetpatroon schrapt, betekent niet dat je niet meer lekker kunt eten. Het schrappen van zuivel zorgt misschien voor wat gaten in je menu. Die kun je op 2 manieren opvullen;

  •    je zoekt vervangende producten voor de momenten waarop je normaal een zuivelproduct gebruikt.
  •    je gaat op zoek naar alternatieve producten die qua voedingsstoffen de gaten vullen.

Vandaag zal ik meer vertellen over het eerste punt, dus over vervangende producten voor melk (en zuivel). In een volgend blog komen de alternatieven aan bod. Met vervangers voor melk bedoel ik dus de producten die je net als melk (of yoghurt, zuivel) op de momenten kunt gebruiken waarop je normaal ook een zuivelproduct gebruikt.

Plantaardige vervangers voor melk

Er zijn een aantal plantaardige vervangers voor melk op de markt (te koop bij de supermarkt of natuurwinkel). Je kunt dan denken aan sojamelk, amandelmelk, rijstmelk of havermelk. Waar je zeker te letten met deze producten uit de supermarkt, is dat er vaak suiker aan toegevoegd wordt of een ander zoetmiddel. En we wilden ook onze suikerinname minderen….

Voor wat betreft  deze vervangers voor melk is er nog een ander ding waar je op moet letten. Alle zaden, granen, noten en peulvruchten bevatten fytinezuur, een soort verdedigingsmechanisme van de plant, zodat deze niet opgegeten wordt….  Fytinezuur blokkeert de opname van essentiële mineralen uit je voeding. Het is geen gifstof hoor, zo moet je het zeker niet zien, maar te veel fytinezuur is niet goed voor ons. Immers, zo halen we niet voldoende voedingstoffen uit ons eten. In mijn artikel over brood had ik het er ook al even over. Hier geldt dus; gebruik deze producten met mate.

Zelf maken:

Een manier om het fytinezuur af te breken is door de zaden, granen, noten en peulvruchten voor gebruik te laten weken in water, met toevoeging van een zuur ingrediënt (bijvoorbeeld citroensap). Je zou op deze manier prima je eigen melkproduct kunnen maken!

zelf melk maken

Neem ongeveer 50 gram (zilvervlies)rijst, amandelen, haver, of welke graan, noot of peulvrucht ook. Leg deze een aantal uur te weken in water met een paar druppels citroensap. Zet nu een ruime pan water op het vuur, zo’n 1,5 liter minimaal, en kook de rijst/amandelen/haver een uur lang tot het goed zacht geworden is. Laat afkoelen en doe vervolgens het mengsel in de blender om er zo een melk van te maken.  Voeg als laatste nog een flinke scheut kokosmelk bij de rijstmelk, dit maakt het lekker romig! Ik gebruik in de ochtend altijd rijstmelk voor mijn havermoutpap. En ik moet daar eerlijk bij zeggen dat ik niet altijd de tijd neem om én mijn rijst, én mijn havermout een nacht te laten weken.

Andere dieren

Andere dieren, denk aan geiten en schapen, geven ook melk waar zuivelproducten van gemaakt worden. Zo kun je in de winkel melk, yoghurt en kwart van geitenmelk krijgen. Of geitenkaas natuurlijk. Ook van schapenmelk wordt kaas gemaakt. Het verschil met koemelk is dat melk van geiten en schapen makkelijker verteerbaar is.

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

Foodfacts inspiratie melk
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGehaktbrood van kipgehakt met spinazie
Next Article Gezonde tussendoortjes
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

End of summer boeken winactie!

Eetdagboek van Reny #7 – tijd voor een update

Eetdagboek #FeelGoodBoost editie #3

9 reacties

  1. Melanie on 27 februari 2014 14:03

    Ik heb net zelf melk gemaakt met amandelen, maar ik vind het vrij waterig. Kloppen de verhoudingen wel?

    Reply
    • Mind Your Feed on 27 februari 2014 14:58

      Ja hoor, die kloppen wel. Maar als jij de melk te waterig vindt, dan zou je de volgende keer minder water kunnen gebruiken. Ik gebruik zelf vaak rijstmelk en die wordt sowieso nog wat dikker.

      Reply
  2. Karin on 20 maart 2014 14:32

    Moet ik het water waarin ik de rijst laat weken, vervangen? Of kan ik dit water aanvullen naar 1,5 liter (ik weet niet hoe lekker dit is met de citroen erin?)

    Reply
    • Mind Your Feed on 20 maart 2014 21:23

      Ik spoel de rijst altijd even af en doe het dan in een pan met 1,5 liter kokend water. Succes!

      Reply
  3. Thea brouwer on 7 april 2014 09:36

    Begrijp ik het goed dat je de rijst samen met het kookvocht blendeer. Ik las nl ook dat iemand de rijst uitwringt door een wafel doek. Dan blijft de rijst achter en gebruik je het vocht…denk ik. Of lees ik het verkeerd.

    Groetjes thea brouwer

    Reply
  4. Esther on 10 april 2014 08:03

    Hoe lang blijft dit goed in de koelkast?
    Groet Esther

    Reply
    • Mind Your Feed on 10 april 2014 13:12

      Je kunt het ongeveer een week in de koelkast bewaren. Daarna zijn je reuk, smaak en gezond verstand de beste adviseurs 🙂

      Reply
      • Sabine on 22 december 2017 06:24

        Goeie feedback! ☺

        Reply
  5. Sabine on 22 december 2017 06:24

    Goeie feedback! ☺

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

9 mei 2025

Marokkaanse gehaktballetjes

7 mei 2025

Kippendijen uit de oven

3 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #19 – 2025

26 april 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #18 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....