Dit jaar geen vakantiestress!

1

Hoera, eindelijk vakantie. De weken waar je het hele jaar naar uitkijkt en die je batterij weer moeten opladen. Even los van de routine, stress, het rennen en vliegen. Je hebt hoge verwachtingen: een wit tropisch strand, felblauwe zee, prachtige natuur en een heerlijk vrij gevoel. Maar eh… soms lukt het helemaal niet om écht te genieten en heb je net zo goed stress! Hoe kun je het dit jaar doen zonder vakantiestress, zodat je nog meer van het moment kunt genieten?

Vakantiestress

Je gaat aan de slag om de ‘perfecte’ vakantie tot in de puntjes te regelen. Druk met alle voorbereidingen, het inpakken en alles goed achterlaten, raken we alleen maar meer gestrest. Maar het kan ook anders (echt!) zodat je niet de vakantie zelf nodig hebt om alleen al bij te komen van alle pre-vakantie-drukte. En het is niet eens ingewikkeld. De term mindfulness (letterlijk opmerkzaamheid) vliegt ons om de oren. Het is een wetenschappelijk onderbouwde stroming in de psychotherapie waarbij het erom gaat jezelf steeds terug te brengen naar het ‘nu’, het huidige moment als je in de pieker-stand schiet.

Minder van jezelf ‘moeten’

Eenmaal op de plaats van bestemming kan het moeilijk zijn om toe te geven aan ontspanning, rust en stilte. Misschien plan je de vakantie vol met activiteiten en daarmee doe je eigenlijk hetzelfde als in je dagelijkse routine. Of een klein stemmetje begint in je hoofd te zeuren terwijl je heerlijk ligt te genieten van het zonnetje. Je denkt terug aan een bepaalde werksituatie, of maalt over iets wat een vriendin tegen je zei. Vervolgens ga je je ook nog druk maken over het gepieker, want je bent hier om te ontspannen! Op vakantie, een moment van rust, kom je er soms juist achter hoe moeilijk het is om al die stemmetjes even uit te zetten en te leven in het moment, in het ‘nu’. En dus is het juist een perfect moment om te oefenen met mindfulness. Jezelf rustig maar bewust observeren in plaats van meteen ingrijpen als je kids kibbelen of je partner schreeuwt vanuit het zwembad. Neem je gevoelens, gedachten en irritaties waar zonder oordeel. Zie ze als wolken die voorbij drijven.

vakantiestress

Geen vakantiestress, maar hoe dan?

Mindfulness komt oorspronkelijk uit boeddhistische meditatietechnieken en gaat om bewust zijn van alles in het hier en nu, zonder het te willen veranderen. Al je hersenspinsels loslaten en zonder oordeel het huidige moment ervaren. Hierdoor ga je vanzelf meer genieten (ook van kleine dingen). Het kan je helpen als je het moeilijk vindt om angst of ‘zorgen maken’ los te laten. Wanneer je ‘een druk hoofd’ hebt en veel stress ervaart, bijvoorbeeld vlak voor onze o zo welverdiende vakantie. Tijdens het niets doen kun je de kritische stemmetjes die we allemaal hebben eens bewust waarnemen. Misschien moet je van jezelf alle boeken lezen die je bij je hebt of deze vakantie zeker drie keer iets cultureels doen. Realiseer je hoeveel je van jezelf moet, ook tijdens de rest van het jaar. Verplaats je vervolgens terug naar het moment door jezelf te vragen: hoe is het nu? Wat voel, zie en ervaar ik op dit moment? Waar heb ik nu zin in? Op een bewuste manier relaxen bezorgt je een inner glow die langer houdt dan je bruine kleur…

Mindfulness oefenmateriaal

Vakantie is perfect ‘mindfulness oefenmateriaal’. Aandacht voor alle nieuwe informatie die je tot je krijgt: kleuren, geuren, culturen, talen. Ga lekker naar de markt en geniet van de locale producten. Kijk, besnuffel, betast en proef. Zo kun je ervaren hoe fijn het is om je aandacht eens helemaal bij één ding te houden. Observeer je gedachten zonder er verder op in te gaan. 

vakantiestress

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.