Less is More…. Minimaliseren!

1

Minimaliseren is helemaal hip. Steeds meer lijken we ons er bewust van te worden dat spullen ons niet gelukkig maken. Sterker nog: het hebben van teveel spullen kan zelfs ons gevoel van geluk verminderen. Teveel spullen kunnen als een (zware) last op onze schouders gaan voelen. We moeten namelijk alles wat we hebben opruimen, schoonhouden en onderhouden. En dit kost tijd en energie, die we misschien wel aan hele andere dingen willen besteden…. Tijd voor een andere aanpak, less is more!

Iedereen heeft een eigen grens van hoeveel spullen hij/zij het liefste heeft. Heb je minder dan deze grens? Dan kan je het gevoel hebben tekort te komen. Maar als je boven deze grens uitkomt kan de hoeveelheid spullen die je hebt overweldigend voelen en stress en onrust geven.

Minimaliseren

Heb jij dit punt bereikt? Dan wordt minimaliseren interessant. Of nouja..minimaliseren….
‘Doen met minder’. Minimaliseren betekent namelijk niet dat je al je spullen maar weg moet doen en op een houtje moet bijten. Wat minimaliseren dan wel is? Er is geen officiële definitie, maar het heeft te maken met bewustwording van de spullen die je hebt en ervoor te kiezen alleen de spullen te bewaren die voor jou een toegevoegde waarde hebben. Misschien omdat je ze nodig hebt, misschien omdat je er gewoon vrolijk blij van wordt. Maar voor alle spullen die je hebt, heb je bewust gekozen.

Minimaliseren klinkt als iets wat groot en ingewikkeld is. Maar dit hoeft het helemaal niet te zijn. Met de onderstaande tips kom je al een heel eind.

 1. Begin klein

Denken aan het minimaliseren van je hele huis kan behoorlijk overweldigend zijn. Maar zoals met zoveel dingen: je hoeft niet gelijk groot te denken of te doen. Als je wilt minimaliseren, begin dan gewoon met iets kleins. Ontdek hoe je je voelt na het minimaliseren van bijvoorbeeld 1 keukenlade. Voelt het goed? Dan is het al een stuk makkelijker om het volgende hoekje uit je huis op te ruimen en te minimaliseren.

 1. Begin op een makkelijke plek

Je kleding, of alleen je ondergoedlade, een lade uit de keuken, alle DVD’s, het badkamerkastje… Kies een plek uit in huis die jij graag onderhanden neemt en begin daar met minimaliseren. Zorg ervoor dat het een makkelijke plek is, waar je makkelijk kan kiezen welke spullen je wel- of niet wilt bewaren.

Minimaliseren

 1. Bedenk welke spullen je echt nodig hebt

Je hebt meestal een stuk minder nodig dan wat je denkt. Dit betekent niet dat je zomaar alles moet wegdoen wat je niet echt nodig hebt, maar het kan een geruststellende gedachte zijn als je al je spullen aan het uitzoeken bent en hier een groot deel van weg doet. Het maakt niet uit hoeveel je weg doet, je houdt echt genoeg over.

 1. Kies welke spullen je wilt bewaren

Als het goed is bewaar je de spullen die je nodig hebt, plus de spullen die je echt een goed gevoel geven. Wees wel kritisch genoeg op al je spullen en vraag je af of het item echt een toegevoegde waarde voor je heeft. Zo nee; doe het dan weg. Stop alle items waar over je twijfelt bij elkaar in een doos en plak deze doos dicht. Alleen als je een item echt mist mag je de doos openmaken en dit item eruit halen. Na een maand breng je de dichte doos vol spullen naar de kringloop winkel. Kijk er niet in! Zo voorkom je dat je er nog snel een item uitvist om (tegen beter weten in) te bewaren.

 1. Maak anderen blij met je spullen

Het kan best lastig zijn om spullen weg te doen, zeker als ze er nog erg goed uitzien, nog best nieuw zijn of als je er veel geld voor hebt betaald. Zonde om weg te gooien! Gooi de spullen dan ook zeker niet weg, maar maak er iemand anders blij mee! Want is het niet zonde om dat mooie jurkje ongedragen in de kast te hebben hangen, terwijl iemand anders er plezier aan kan beleven? Precies! Als de spullen van goede kwaliteit zijn en/of veel geld hebben gekost kan je ze proberen te verkopen. Anders kan je ze naar de kringloop brengen. Zo creëer je een goede win-win situatie!

minimaliseren

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

 1. Opruimen geeft inderdaad een heerlijk gevoel geven.
  Alleen zijn er weggeefsites op Marktplaats en daar zet ik het liever op.
  De mensen kunnen het dan gratis ophalen
  Bij de Kringloopwinkel vragen ze best wel veel voor de artikelen.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.