Crostini met dadelspread, kaas en spekkruimels

0

Bij Kerst horen lekkere hapjes. Aan het einde van de middag, voor we aan de lange tafel schuiven, beginnen we al een klein beetje te snoepen van kleine voorgerechten en borrelhapjes. Deze zoete aardappel crostini met dadelspread, kaas en spekkruimels is zo’n perfect begin van een heerlijke lange avond. Maar omdat we zeker nog meer gerechten op tafel krijgen, maakte ik wel een licht hapje klaar. Niks zo vervelend als aan het einde van het kerstdiner geen ruimte meer hebben voor het nagerecht. Je snapt vast wat ik bedoel…

crostini met dadelspread

Zeker in het weekend, maar natuurlijk ook op feestjes en verjaardagen, zet ik de tafel graag vol met zelfgemaakte borrelhapjes. Ik bedoel, niet zoveel mis met een stokbroodje met een smeerseltje, maar ik vind het gewoon leuk! Leuk om na te denken over de hapjes, over de combinatie van smaken, over de presentatie. Laat mij maar een beetje rommelen in de keuken, dat is al de helft van de pret.

crostini met dadelspread

Gelukkig volgde ik alweer een tijdje terug een workshop foodpairing, georganiseerd door Emmi KALTBACH en Bols. Daar leerde ik onder andere dat mooie smaakcombinaties ontstaan als er overeenkomsten zijn tussen de 5 basissmaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami), de smaakrijkdom en het mondgevoel. Maar spannende combinaties ontstaan juist wanneer je een contrast zoekt in deze smaken. Dat is echt een handig weetje bij het uitdenken van een recept!

crostini met dadelspread

Dat cocktails en Zwitserse kaas een goede combi zijn, leerde ik daar ook. Ik was namelijk nog nooit verder gekomen dan een goed glas wijn en een toastje met kaas. Om te laten zien dat die twee wel degelijk heel goed samengaan, deel ik vandaag maar liefst 2 recepten. Een voor een crostini met dadelspread, Emmi KALTBACH Creamy & Tasty en knapperige spekkruimels. En een recept voor een 12 Months Delight cocktail die daar heel goed bij past.

crostini met dadelspread

Deze Zwitserse kazen van Emmi KALTBACH hebben een unieke smaak doordat ze in de zandstenen grotten van Kaltbach worden gerijpt. Tijdens de workshop kon ik al geen genoeg krijgen van de Creamy & Tasty, heerlijk romig en elk hapje smelt gewoon op je tong. Te gek! Door daar een zoete zelfgemaakte dadelspread bij te smeren en de crostini af te maken met knapperige spekkruimeltjes, zet je een heerlijk borrelhapje op tafel. Ik wens je heerlijke feestdagen!

crostini met dadelspread

crostini met dadelspread

Crostini met dadelspread, kaas en spekkruimels

Voor circa 15 stuks:

Nodig:

schaaltje, keukenmachine of staafmixer, ovenrooster, bakpapier, koekenpan

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met bakpapier.

Laat de dadels zo’n 10 minuten wellen in een schaaltje met water.

Schil de zoete aardappels en snij ze daarna in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Leg de toastjes op het bakpapier en besprenkel met olijfolie. Strooi wat peper en zout over de zoete aardappel. Ris de blaadjes van de takjes tijm en bestrooi de plakjes ermee.

Schuif de zoete aardappel crostini voor 25 minuten in de oven. Draai halverwege even om.

Maak de dadelspread door de dadels in de keukenmachine te doen en hier circa 3 eetlepels olijfolie aan toe te voegen. Blend tot een gladde spread.

Zet de koekenpan op het vuur maar voeg geen olie toe. Leg de plakjes ontbijtspek erin en laat ze mooi bruin bakken. Draai dan om en bak de andere kant ook bruin.

Schep de plakjes ontbijtspek uit de pan en leg op een vel keukenpapier. Leg er nog een vel keukenpapier bovenop om het vet uit het spek te absorberen. Laat even afkoelen.

Snij de Emmi KALTBACH Creamy & Tasty in plakjes. Verkruimel de plakjes ontbijtspek.

Haal de zoete aardappel crostini uit de oven en laat 2 minuten afkoelen. Smeer daarna de dadelspread op het toastje, leg hier een plakje Emmi KALTBACH Creamy & Tasty op en maak het hapje af met de spekkruimels.

crostini met dadelspread

De 12 Months Delight cocktail past daar goed bij. De ingrediënten die je daarvoor nodig hebt, zijn:

  • 30ml Bols Barrel Aged Genever
  • 20ml Oloroso Sherry
  • 3 dashes Walnut bitters
  • 10ml Sugar syrup

Alles goed mixen en ijs toevoegen en dan heb je de perfecte foodpairing gedaan!

crostini met dadelspread

Ga je aan de slag met dit recept voor crostini met dadelspread, kaas en spekkruimels? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

Deze blogpost betreft een samenwerking met Emmi KALTBACH. Lees hier mijn disclaimer Geen 18, geen alcohol!

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.