Kerststol met amandelspijs en rozijnen

0

Afgelopen week stond ik al vroeg in de ochtend bij mijn bakker. Wachtend op mijn beurt stond ik de lekkernijen in de vitrine eens te bekijken. Echt wel 6 verschillende soorten kerststollen lagen mij aan te kijken. Zo mooi! En lekker natuurlijk! Toch besloot ik om alleen het brood te halen dat ik nodig had. Het is namelijk veel leuker om zelf aan de slag te gaan, vind ik. Dus thuis stopte ik direct het brood in de vriezer, en ging ik aan de slag met deze kerststol met amandelspijs. Zo fijn dat mijn voorraadkast meestal goed is gevuld, want ik had alles al in huis.

kerststol met amandelspijs

Nu ben ik meer een koker dan een bakker en heb ik maar eens in de zoveel tijd dat ik écht de keuken in moét om iets direct klaar te maken. Dat was dus vorige week zo. Die verschillende kerststollen zagen er zo lekker uit! De een met een laagje van witte chocola, de ander met lekker veel poedersuiker. Ik checkte mijn voorraad en ik ben gewoon maar aan de slag gegaan. Een beetje op gevoel, een beetje op smaak, een beetje op hoop van zegen….

kerststol met amandelspijs

Voor mijn eerste kerststol vind ik dit een heel mooi resultaat! Ja, hij had misschien iets hoger mogen zijn, maar de smaak was er niet minder om. Kreeg ik ook de volgende dag van Simon te horen. Ik eet zo’n kerstbrood natuurlijk nooit in mijn eentje op, dus ik gaf hem een flink stuk mee naar kantoor. Vrijwel direct kwam het verzoek terug of ik vaker gewoon maar de keuken in wilde duiken en wat lekkers mee wilde geven. Goedgekeurd dus! En omdat ik denk dat jij het meeste ook gewoon in huis hebt, deel ik zo vlak voor de Kerst dit makkelijke recept nog met je!

kerststol met amandelspijs

Kerststol met amandelspijs en rozijnen

Voor 1 kerststol:

  • 200 gr speltbloem
  • 100 ml (amandel)melk
  • 125 gr rozijnen
  • 100 gr amandelspijs
  • 50 gr boter
  • 30 gr suiker
  • snuf vanillepoeder
  • 5 gr gist
  • 1 ei
  • 1 tl citroensap
  • snuf zout
  • poedersuiker

Nodig;

keukenmachine met deeghaak, schone mengkom, vochtige theedoek, schaaltje, rooster voor de oven, bakpapier, deegroller

Bereiden:

Zorg ervoor dat de boter en melk op kamertemperatuur zijn. Kluts het ei.

Doe de speltbloem in de kom van de keukenmachine. Voeg hier een snuf zout, de helft van het ei, 40 gr boter, het vanillepoeder, de citroensap en de suiker aan toe. Schenk de melk erbij. Meng de droge gist met 2 el water en roer tot een papje. Schenk dit bij de bloem en zet de keukenmachine aan. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan je handen.

Kneed tot een soepel, licht plakkerig deeg. Er mogen kleine beetjes blijven plakken aan de kom, maar die moeten wel snel loslaten. Is het deeg echt nog te nat, voeg dan wat bloem toe.

Haal de mengkom onder de keukenmachine vandaan, dek af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.

Wel ondertussen de rozijnen in een schaaltje met wat water. Heb je geen amandelspijs in huis, dan is dit het moment om het klaar te maken. Dek af en leg even in de koelkast.

Haal het deeg onder de theedoek vandaan. Giet de rozijnen af en doe ze in de mengkom. Kneed nu met je handen de rozijnen door het deeg. Zet nog even afgedekt weg, voor 15 minuten. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak je werkblad schoon en leg hier een vel bakpapier op. Bestuif het bakpapier met wat extra bloem. Leg het deeg voor de kerststol op de bloem en rol met een deegroller uit. Rol vooral in het midden, de uiteinden mogen wat dikker blijven.

Rol het amandelspijs uit tot een dikke plak en vorm daarna met je handen een rol van het spijs, ter grootte van het midden van het uitgerolde deeg voor de kerststol. Leg het spijs in het midden van de stol en vouw dan eerst de onderkant van de stol over het spijs, daarna de bovenkant (over de onderkant dus).

Bestrijk de bovenkant van de kerststol met amandelspijs met het restje geklutst ei. Leg de stol met het bakpapier voorzichtig op het rooster van de oven en schuif daarna voor 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.

Controleer tussentijds even of de bovenkant van de stol niet te bruin wordt. Haal de kerststol met amandelspijs uit de oven en bestrijk met een klontje boter. Daarna mag er ruim poedersuiker overheen en smullen maar.

kerststol met amandelspijs

Voorbereiden:

  • Het deeg mag rustig wat langer rijzen, maak dit dus al van tevoren klaar.
  • Deze kerststol met amandelspijs is de dag erna minstens net zo lekker. Maak dus gerust deze stol al een dag van tevoren klaar.
  • Op zoek naar meer tips voor een geweldig Kerstontbijt? Ik zette mijn favoriete recepten op een rijtje!

kerstrecepten

Ga je aan de slag met dit recept voor kerststol met amandelspijs en rozijnen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter