X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

Aspergesoep met zalm

0
By Mind Your Feed on 8 april 2022 Diner, Lunch

Aspergesoep, een heerlijke romige gebonden soep gemaakt van het witte goud…. Oh, deze tijd van het jaar, waarop de asperges weer verkrijgbaar zijn, daar kijk ik toch iedere keer weer naar uit…. Vorige week aten we de eerste asperges weer, en van de schillen maakte ik deze aspergesoep klaar. 

Het aspergeseizoen is weer aangebroken en dat betekent weer genieten van witte asperges uit eigen land. Mijn vader was toevallig vorige week in Limburg en nam een bundel verse asperges mee. Ik weet daar wel raad mee hoor, ik ben echt gek op asperges en in het kader van no waste, gebruik ik zelfs de schillen voor een eenvoudig soepje!

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

Aspergesoep

Asperges, je bent er gek op of niet en ik behoor absoluut tot die eerste groep! Meestal ga ik voor een hele traditionele manier van serveren, met een gekookt eitje, gerookte zalm of snippers beenham en natuurlijk een romige Hollandaisesaus. Gekookte aardappeltjes erbij, smullen maar!

Maar met asperges kun je zoveel kanten op…. Ik maak er bijvoorbeeld een heerlijke quiche met asperges en zalm van, die is echt te gek! Ook mijn recept voor gegrilde asperges met spek en rucola stamppot is een lekkere manier om asperges eens op een andere wijze te bereiden. 

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

Omdat het aspergeseizoen uiteindelijk niet heel lang duurt, tot eind juni, geniet ik er in deze weken volop van dat er weer asperges te krijgen zijn. En natuurlijk maak ik daar optimaal gebruik van en gaat er niets van dit kostbare witte goud verloren….

Want wist je dat je van de schillen en van de kontjes van de asperges een heerlijke crème soep kunt klaar maken. De smaak van asperges is daar zo puur in te herkennen, je hebt echt heel weinig nodig om deze eenvoudige maar heerlijke aspergecrèmesoep klaar te maken!

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

Aspergesoep maken

Wanneer je dus asperges gaat eten, zijn er 2 dingen belangrijk…. Bewaar de schillen en kontjes van de asperges. En…. bewaar het kookvocht van de asperges. Want die twee samen, maken dus een super lekkere en oh zo eenvoudige aspergesoep.

Heb je het kookvocht nou niet bewaard, dan heb je geen probleem hoor! Je kunt ook vers water gebruiken en daar nog een bouillonblokje aan toevoegen. Je zult iets minder smaak hebben, maar dan zul je de volgende keer ook niet zomaar het kookvocht weggieten…

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

Heb je nog wat gekookte asperges over? Dan kun je die mooi gebruiken als vulling van deze gebonden aspergesoep. Heb je ze toch lekker allemaal opgegeten, dan is het heerlijk om de aspergesoep nog een kleine bite te geven met gerookte zalmsnippers en verse kruiden. En een klein beetje crème fraiche voor extra romigheid.

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

Voor deze aspergesoep blend ik de schillen en kontjes gewoon mee, mijn blender is daar sterk genoeg voor. Heb je een iets minder sterke blender of staafmixer, dan kun je ervoor kiezen om de stukjes schil die wat harder blijven er even uit te zeven.

De soep bind ik in dit recept door een roux te maken, een papje van boter en bloem dat zorgt voor een gebonden aspergesoep. Niet zo’n fan van asperges maar wel van de groene asperges? Maak dan eens een groene aspergesoep klaar, ook lekker!

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

Aspergesoep met zalm

Makkelijk recept voor eenvoudige romige aspergesoep met gerookte zalm, peterselie en crème fraiche
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totale tijd: 30 minuten minuten
Soep
Nederlands
Feestelijk, Groenten, Soep recepten
Servings: 4

Nodig

  • Pan
  • Staafmixer of warmtebestendige blender

Ingrediënten

  • Aspergeschillen en kontjes (van 750 gram asperges)
  • 800 ml kookvocht (van 750 gram asperges)
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje witte wijn
  • 2 takjes verse peterselie
  • 2 takjes verse dille
  • snuf peper
  • snuf zout
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 4 theelepels crème fraiche
  • olijfolie

Bereiden

  • Deze romige aspergesoep ga je maken van de schillen en de kontjes van 750 gram asperges. Bewaar dus na het bereiden van de asperges de schillen, kontjes én het kookvocht.
  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm een druppel olie in de pan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan.
  • Voeg de aspergeschillen en kontjes toe aan de pan en blus af met een scheutje witte wijn. Voeg na 2 a 3 minuten het kookvocht van de asperges toe.
  • Heb je het kookvocht niet kunnen bewaren, voeg dan 800 ml bouillon toe.
  • Breng de schillen en kontjes aan de kook en laat zo'n 30 minuten zachtjes pruttelen. Draai dan het vuur uit.
  • Het lekkerst is om de schillen nu een nachtje te laten staan en de volgende dag verder te gaan met de aspergesoep. Heb je die tijd niet, ga dan direct verder met de volgende stap.
  • Gebruik een (warmtebestendige) blender om de soep glad te blenden. Een staafmixer werkt niet ideaal maar kan wel. Giet dan de aspergesoep door een fijne zeef om de laatste grove stukjes eruit te filteren.
  • Hak de peterselie en dille fijn en snij de gerookte zalm in snippers.
  • Verwarm in de pan een klontje boter en voeg dan beetje bij beetje de bloem toe. Bak deze even kort mee tot de bloem mooi goudbruin is. Dit is de roux.
  • Schenk de aspergesoep beetje bij beetje bij de roux en blijf roeren, je wilt geen klontjes.
  • Breng de gebonden aspergesoep op smaak met peper en zout, verse peterselie, crème fraiche en gerookte zalmsnippers. Je kunt nog wat tuinkers toevoegen ter garnering.
Calorieën: 134kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwit: 6g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 4g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

aspergesoep, witte aspergesoep, aspergesoep van de schillen, romige gebonden soep, eenvoudig recept

Ga jij aan de slag met dit recept voor aspergesoep met zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.

asperge asperges asperges recepten aspergesoep pasen Pasen brunch recepten soep soep recepten witte asperge recepten witte asperges
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGevulde eieren met kerrie en mosterd
Next Article Weekmenu makkelijke maaltijden #218
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

Omelet wrap met zalm

Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required