X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Verse Hollandaisesaus: Romige witte saus van geklaarde boter, perfect voor bij asperges, recept om zelf Hollandaise saus te maken.

Hollandaisesaus

1
By Mind Your Feed on 23 mei 2023 Diner

Zelf Hollandaise saus maken…. Nu het aspergeseizoen weer volop in gang is, is het tijd voor een makkelijk recept voor een smaakvolle, romige saus voor bij verse knapperige asperges. Een van mijn favoriete én klassieke sauzen die vaak wordt geserveerd met asperges is de Hollandaisesaus. Deze romige witte saus, gemaakt van geklaarde boter, voegt een zijdezachte textuur en een rijke smaak toe aan de asperges. Deze heerlijke saus maak je eenvoudig zelf, ik geef je mijn tips.

Nou zijn verse asperges – zeker als ze perfect zijn gekookt – al een feestje in dit seizoen. Maar met zelfgemaakte Hollandaisesaus zijn de klassieke asperges met gerookte zalm helemaal compleet. Nou klinkt het zelf maken van saus voor bij de asperges misschien in eerste instantie ingewikkeld, maar eigenlijk heb je vooral wat liefde en geduld nodig!

Verse Hollandaisesaus: Romige witte saus van geklaarde boter, perfect voor bij asperges, recept om zelf Hollandaise saus te maken.

Hollandaisesaus maken

Hollandaise saus is een klassieke Franse saus die traditioneel wordt geserveerd bij verschillende gerechten, bijvoorbeeld bij groenten zoals asperges of bloemkool, maar ook bij vis en eieren. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Eggs Benedict, gepocheerde eitjes met romige saus.

Het is een emulsiesaus, wat betekent dat het bestaat uit twee ingrediënten die normaal gesproken niet met elkaar mengen: boter en eidooiers. Het geheim van een goede Hollandaisesaus ligt in het langzaam toevoegen van gesmolten geklaarde boter aan de eidooiers, terwijl je voortdurend roert om een gladde en romige saus te creëren. 

Asperges met gerookte zalm, asperges met zalm, krieltjes, gekookt ei, recept, zelf Hollandaise saus maken, zelfgemaakte Hollandaisesaus, witte asperges, Hollandse asperges, klassiek recept

Dat vraagt dus wel om een beetje liefde en geduld, maar dan heb je ook een heerlijke smeuïge en romige saus met een rijke botersmaak en lichte zurige tonen van wat druppeltjes citroensap. De boter ga je dus eerst klaren, waarbij je het melk bestanddeel scheidt van het vettige deel van de boter. Met het vettige deel, verse eidooiers en een scheutje citroensap maak je een heerlijke Hollandaise saus.

Natuurlijk serveer je deze zelfgemaakte Hollandaisesaus bij asperges met gerookte zalm en een eitje.

Verse Hollandaisesaus: Romige witte saus van geklaarde boter, perfect voor bij asperges, recept om zelf Hollandaise saus te maken.

Meer asperge recepten: 

Ben je net als ik gek op asperges? Dan heb ik de lekkerste recepten met zowel witte als groene asperges voor je verzameld:

  • Gegrilde asperges met spek en rucola stamppot
  • Aspergesoep met gerookte zalm
  • Spaghetti Carbonara met groene asperges
  • Quiche met witte asperges en zalm
  • Groene asperges met balsamico dressing
Verse Hollandaisesaus: Romige witte saus van geklaarde boter, perfect voor bij asperges, recept om zelf Hollandaise saus te maken.

Hollandaisesaus

Makkelijk recept voor klassieke romige Hollandaisesaus voor bij de asperges, gemaakt van geklaarde boter en eidooiers.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
Bereidingstijd: 5 minuten minuten
Totale tijd: 10 minuten minuten
Saus
Frans, Nederlands
Asperges, Sauzen
Servings: 4

Nodig

  • Blender (of garde)
  • Pan

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel water
  • snuf zout
  • snuf peper

Bereiden

  • Smelt de roomboter voor de Hollandaisesaus. Doe dit in een pannetje op erg laag vuur, de boter mag niet pruttelen en spetteren. Schep het 'witte melkdeel' uit de boter zodat alleen het vet overblijft.
  • Gebruik een blender (of een mengkom en garde) om de eidooiers luchtig te kloppen, voeg hier de citroensap en een drup water aan toe en schenk dan beetje bij beetje de geklaarde boter bij de eidooiers.
  • Doe dit met veel geduld en een beetje liefde.. Je zult zien dat een mooie gladde Hollandaisesaus ontstaat. Breng nog verder op smaak met een snuf zout en peper.
Calorieën: 402kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 3g | Vet: 44g | Verzadigd vet: 27g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Verse Hollandaisesaus: Romige witte saus van geklaarde boter, perfect voor bij asperges, recept om zelf Hollandaise saus te maken.

Ga jij aan de slag met dit recept voor Hollandaisesaus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu makkelijke maaltijden #270
Next Article Risotto met asperges en gerookte zalm
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kip fajitas

Marokkaanse gehaktballetjes

Kippendijen uit de oven

1 reactie

  1. Marleen on 24 mei 2023 08:12

    Kan je deze saus bewaren en weer opwarmen?

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
20 mei 2025

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

17 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #21 – 2025

15 mei 2025

Makreelsalade

13 mei 2025

Kip fajitas

10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required