Boerenkool met kip, pastinaak en witte bonen

9

Boerenkool is een van mijn favoriete wintergroenten! Al van jongs af aan ben ik gek op stamppot met boerenkool, maar je kunt zoveel meer met boerenkool dan alleen maar stamppoten maken…. Bladeren van verse boerenkool kun je bijvoorbeeld goed verwerken in groene smoothies, maar ook met de voorverpakte boerenkool uit de supermarkt kun je zoveel meer doen dan verwerken in een stamppot. Ik maakte een gerecht met boerenkool met kip, pastinaak en witte bonen en ook dit recept geeft zo’n heerlijk winters gevoel.

boerenkool met kip

Boerenkool is een echte wintergroente en bovendien nog eens hartstikke gezond. Wat mij betreft is de boerenkool een échte superfood, en ook nog eens veel beter betaalbaar dan alle pitjes, zaadjes en besjes die de naam superfood gekregen hebben. Boerenkool is ontzettend voedzaam en bevat vitaminen A, B, C, E en K, zit boordevol vezels en mineralen als calcium en ijzer. Maar wat de boerenkool voor mij een echte superfood maakt, is dat boerenkool chlorofyl bevat. Chlorofyl is een krachtige planteigen stof die zorgt voor de groene kleur van de groenten. Chlorofyl helpt bij het ontgiften, de stof bindt zware metalen en andere gifstoffen en helpt bij het uitscheiden ervan. Ook heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, de stof helpt om vrije radicalen die schade aan gezonde cellen kunnen veroorzaken te neutraliseren.

Kom maar door dus met die boerenkool! Door de boerenkool eens op een andere manier te combineren dan met aardappels, maak je compleet nieuwe smaken in je keuken. Niets zo leuk als experimenteren met groenten vind ik. Ik koos voor pastinaak en witte bonen en maakte zo een goed vullende maaltijd voor de donkere dagen…. Want dat de dagen donkerder worden, dat mag gezegd worden. Foto’s maken van gerechten wordt een echte uitdaging, nu het om 16.00 uur al donker is! Maar goed, geef mij een uitdaging en ik ga aan de slag.

Boerenkool met kip

Boerenkool met kip, pastinaak en witte bonen

Voor 4 personen

  • 300 gr gesneden boerenkool
  • 1 pastinaak
  • 1 rode (punt) paprika
  • 1 pot witte bonen
  • 200 gr kip(dij)filet
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 tl gedroogde tijm
  • peper
  • zout
  • scheut witte wijn
  • kokosolie om te bakken

Nodig: hapjespan, kleine kookpan

Bereiden: Zet de kleine pan met wat water op het vuur en breng het water aan de kook. Maak de pastinaak schoon en snij in blokjes. Wanneer het water kookt, doe je de pastinaak in de pan en kook je deze circa 5 minuten.

Snij de kipfilet in stukken van ongeveer 3 cm. Snipper de ui en schil de knoflook. Snij de paprika in kleine stukjes. Doe wat kokosolie in de pan en bak de kipfilet rondom aan. Schep de kipfilet uit de pan en gebruik het bakvet om de ui in te fruiten en de paprika te bakken. Pers de knoflook erbij uit en schep goed door. Doe de boerenkool in de pan en meng met de ui en knoflook.

Giet de pastinaak af en doe deze bij de boerenkool. Spoel de witte bonen af en voeg ook toe aan de pan. Schep de kipfilet door de boerenkool en voeg de tomatenblokjes toe. Schenk een scheut witte wijn bij het gerecht en voeg de tijm, peper en zout naar smaak toe. Laat even pruttelen, een minuut of 10, zodat de alcohol kan verdampen, de tomaten wat zoeter van smaak zijn geworden en de ingrediënten goed warm zijn. Eet smakelijk!

Boerenkool met kip

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

9 reacties

  1. Hoi Reny,

    Wat een verrassend recept want ken boerenkool alleen van stamppot, ook pastinaak heb ik nog nooit gegeten maar dit is het proberen waard. Dankjewel voor het delen van dit recept!

  2. Pingback: Smaak van de week #12 | Christmas is coming! - Goodfoodlove

  3. Ik heb genoten van dit gerecht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit eerder bedacht had dat je boerenkool ook op deze manier in gerechten kan verwerken. Ik zal nog erg in de ‘mindset’ van boerenkool als stamppot met worst. Inspirerend dus…

  4. Hoi Reny, wat was dat heerlijk en snel klaar. Ik had het ook gemaakt met zoete aardappelen. (dit had ik nog over van de Kerst) Danke danke

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.