Butter chicken recept – romige Indiase kip curry. Er zijn van die gerechten waar je vanzelf blij van wordt zodra ze op tafel staan — en butter chicken is er absoluut zo eentje. Deze klassieke Indiase kip curry is rijk, romig en kruidig zonder té pittig te zijn. Met zachte stukjes kip in een fluweelzachte saus van tomaat, room en specerijen, is dit het soort comfort food dat je het liefst elk weekend wilt maken.
Ik maakte deze butter chicken voor het eerst toen ik op zoek was naar een manier om doordeweeks iets bijzonders op tafel te zetten zonder uren in de keuken te staan. Sindsdien is het een vaste favoriet geworden bij ons thuis. Het is zo’n gerecht dat er indrukwekkend uitziet en smaakt alsof je er lang voor hebt staan koken, terwijl het eigenlijk verrassend eenvoudig te maken is.

Wat is butter chicken?
Butter chicken – ook wel Murgh Makhani genoemd – is een klassiek gerecht uit de Indiase keuken. Het werd ooit per toeval bedacht door chefs in Delhi, die restjes gegrilde kip gebruikten en deze toevoegden aan een romige tomatensaus met boter en specerijen.
Het resultaat: malse kip in een rijke saus met boter, room en tomaat. En hoewel het vaak klinkt als een curry met veel ingrediënten, heb je eigenlijk vooral wat basis kruiden nodig en een beetje tijd om de smaken goed te laten intrekken.

De smaak van Indiase butter chicken
De magie van dit gerecht zit in de balans. De saus is kruidig maar niet heet, zacht maar vol smaak. De combinatie van tomaat, room, garam masala, gember, knoflook en boter zorgt voor dat typische fluweelzachte mondgevoel.
De kip marineer je kort in yoghurt met kruiden, waardoor hij heerlijk mals wordt tijdens het garen. Daarna laat je alles rustig pruttelen tot de saus mooi dik en romig is.
Tips voor het perfecte butter chicken recept
- Gebruik kippendijfilet in plaats van kipfilet – dat blijft sappiger.
 - Marineer de kip minimaal een half uur (langer mag altijd).
 - Serveer met basmatirijst, versgebakken naan of geroosterde groenten.
 - Wil je een iets lichtere versie? Vervang de slagroom eens door kokosmelk of Griekse yoghurt — het resultaat blijft heerlijk romig, maar iets frisser van smaak.
 

Meer curry recepten:
Butter chicken kun je prima bewaren of mealpreppen. In de koelkast blijft het tot 3 dagen goed, in de vriezer tot 3 maanden. De smaken worden na een dag zelfs nog beter! Wil je eens variëren? Probeer dan eens een van deze makkelijke curry recepten:
- Thaise curry met kipfilet en doperwten
 - Gele curry met kip en doperwten
 - Spinazie curry met kip
 - Zoete aardappel curry met kikkererwten en spinazie
 


Ingrediënten
- 400 gram kippendijfilet
 - 250 gram verse bladspinazie
 - 2 uien
 - 4 teentjes knoflook
 - 2 cm verse gember
 - 100 gram roomboter
 - 100 gram kwark
 - 100 ml slagroom
 - 1 blikje tomatenpuree
 - 400 gram tomatenblokjes
 - 1 el garam masala
 - 1 tl chilipoeder
 - 1 tl komijn
 - 1 tl koriander (poeder)
 - 1 tl gerookt paprikapoeder
 - drup citroensap
 - peper
 - zout
 - verse koriander
 
Bereiden
- Begin met het marineren van de butter chicken. Snij de kippendijfilet in dunne reepjes en doe deze in een schaal. Schep hier de kwark bij en pers 2 teentjes knoflook en de gember erbij uit. Voeg ook de chilipoeder, komijn, gedroogde koriander, gerookt paprikapoeder en een snuf peper en zout toe. Laat de kip minstens een uur marineren, langer kan zeker ook!
 - Schil en snipper de ui. Maak de andere teentjes knoflook schoon. Verwarm 50 gram boter in de stoofpan met dikke bodem. Fruit hier de ui in aan en pers de knoflook uit boven de pan.
 - Schep de tomatenpuree in de pan en voeg hier de garam masala kruidenmix aan toe. Bak kort mee en schenk dan de tomatenblokjes en de slagroom in de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
 - Draai het vuur uit, schenk de saus in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
 - Verwarm de rest van de roombotet in de stoofpan en bak hier de kippendijen (met marinade) in aan. Bak zo'n 10 minuten tot de kip mooi goudbruin en gaar is en blijf ondertussen goed omscheppen.
 - Schenk de saus weer terug in de pan en verwarm deze. Voeg dan de spinazie toe aan de butter chicken en laat slinken. Breng de butter chicken verder op smaak met een drupje citroensap, peper en zout en verse koriander (of peterselie).
 - Serveer de butter chicken met bloemkoolrijst of broccolirijst om het gerecht koolhydraatarm te houden.
 
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor butter chicken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.