Erwtensoep met worst

3

Hoe kan het nou dat dit recept nog niet op de blog staat? Er gaan hier elke winter pannen vol erwtensoep doorheen, maar blijkbaar had ik nog niet eerder het idee om het recept eens met je te delen. Daar gaat vandaag verandering in komen. Homemade erwtensoep, lekker stevig en goed gevuld, is het ultieme Hollandse winterrecept wat mij betreft. Een kommetje snert op een koude dag, heerlijk! Wat denk jij, kunnen de schaatsen al uit het vet?

erwtensoep

Vroeger kon ik deze soep echt niet waarderen. Mijn vader was altijd dol op erwtensoep en dus kwam het in de winter regelmatig op tafel. Ik weet niet of je soep ook met lange tanden kunt eten, maar ik deed het wel…. Erwtensoep is het lekkerst wanneer je de soep warm eet, maar omdat ik op z’n zachts gezegd niet heel enthousiast was, liet ik de soep helemaal koud worden. Nou, dan is er weinig smakelijks meer aan… Ik zie mij nog zitten met dat bord voor m’n neus.

erwtensoep

Ergens in de afgelopen jaren is het helemaal goed gekomen en nu vind ik erwtensoep heerlijk! Wel altijd zelf gemaakt, en het liefst met een sneetje roggebrood ernaast. Of nou ja, zelfgemaakt… door Simon that is. Speciaal voor de erwtensoep heeft Sinterklaas hem een paar jaar geleden een soeppan van 8 liter cadeau gegeven en geloof me, die hoeveelheden worden hier dus ook klaar gemaakt. 1 portie gaat direct op, de rest gaat in de vriezer. Zo kunnen we op drukke dagen altijd een kom erwtensoep eten, ideaal.

erwtensoep

Deze keer ging ik wel zelf aan de slag hoor! Meestal laat ik Simon dus de soep klaar maken, maar nu dook ik zelf de keuken in. Het recept ken ik inmiddels uit mijn hoofd en is eigenlijk heel eenvoudig. Daar heb je geen blik, zak of pakket voor nodig. Het enige dat je wel moet hebben, is geduld. Het duurt even voordat de spliterwten gaar zijn en dan ben je er nog niet. En eigenlijk is deze erwtensoep het allerlekkerst als je het de volgende dag eet, maar zo lang wachten is misschien iets te veel gevraagd.

erwtensoep

Erwtensoep met worst

Voor 4 personen

  • 250 gr spliterwten
  • 1 liter water
  • 2 uien
  • 2 winterpeen
  • 2 prei
  • 1/2 knolselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rookworst
  • 150 gr schouderkarbonade
  • 125 gr spekblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 (groente) bouillonblokje
  • peper
  • zout

Nodig:

vergiet, grote soeppan, schuimspaan, dunschiller, klein koekenpannetje

Bereiden:

Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze even af onder de kraan. Daarna kunnen ze in de grote soeppan. Schenk het water hierbij en voeg ook de schouderkarbonade toe. Breng aan de kook en laat zo’n 1 – 1,5 uur koken, tot de spliterwten uit elkaar vallen. Let op; het schuim dat ontstaat op de soep schep je tussentijds steeds weg met een schuimspaan.

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.

Verwijder de uiteinden van de winterpeenl en maak ze met een dunschiller schoon. Snij in blokjes. Schil de buitenste harde laag van de knolselderij af en verwijder de wortels. Snij ook in blokjes.

Snij de prei in ringen en was deze in een vergiet.

Schep de schouderkarbonade uit de pan en snij in fijne stukjes. Kijk uit, heet! Maar laat het vlees niet te lang buiten de soep, dan droogt het uit.

Voeg de winterpeen, knolselderij en prei toe aan de erwtensoep. Schep ook de schouderkarbonade er weer bij. Voeg 1 bouillonblokje toe aan de soep en doe de laurierblaadjes in de pan. Breng weer aan de kook en laat zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen.

Verwarm ondertussen een klein koekenpannetje op het vuur en doe hier de spekblokjes in. Olie of boter toevoegen is niet nodig. Bak de spekjes even aan en voeg dan de ui toe, pers de knoflook uit boven de pan en bak mee tot de spekblokjes krokant zijn.

Snij de rookworst in plakjes. Zijn de groenten in de erwtensoep bijna gaar, dan voeg je de rookworst en de spekblokjes met ui en knoflook toe aan de pan.

Verwijder de laurierblaadjes en breng de soep verder op smaak met wat peper en eventueel nog zout.

erwtensoep

Ga je aan de slag met dit recept voor erwtensoep met worst? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

  1. Naast spliterwten gebruik ik ook dezelfde hoeveelheid hele erwten, de groene dus.
    Die laat ik een hele nacht weken, alvorens ik met de erwtensoep ga beginnen.

    Boullionblokjes bevatten E621, niet zo’n gezond ingrediënt. Die laat ik dus liever weg.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.