Als je met Kerst op zoek bent naar een makkelijk hoofdgerecht, dan is deze kip rollade met pesto en prosciutto perfect voor je. Een gerecht dat heerlijk feestelijk voelt, maar zonder ingewikkelde technieken of stress in de keuken. Je maakt deze kip rollade uit de oven binnen no-time klaar, en het mooiste: je hebt er tijdens het bakken geen omkijken meer naar.
En eerlijk? Het maken van een rollade is ook gewoon leuk. Je slaat de kip plat (fantastische manier om nog even wat spanning van je af te laten glijden), bestrijkt ’m royaal met mascarpone en pesto, rolt ’m op met een laagje prosciutto eromheen en de oven doet de rest. Zo krijg je een sappige, smaakvolle rollade die rijk is aan eiwitten — precies wat je tijdens drukke feestdagen kunt gebruiken voor stabiele energie en happy hormones.

Kip rollade met pesto en prosciutto
Een kip rollade maken klinkt misschien als iets voor gevorderde koks, maar het is juist één van die gerechten die je verrassend makkelijk op tafel zet. De basis bestaat uit kipfilet, mascarpone, pesto en prosciutto — meer heb je niet nodig om iets feestelijks neer te zetten dat er prachtig uitziet en bomvol smaak zit. Terwijl de rollade in de oven gaart, heb jij alle tijd om de tafel mooi te dekken, je bijgerechten klaar te zetten of gewoon even rustig adem te halen. Met een kerntemperatuurmeter weet je het zeker: bij 72–75°C is je kip rollade perfect gaar.
Deze kip rollade past bovendien perfect bij groenterijke bijgerechten. Ik vind het met kerst altijd fijn om veel kleur en lichtheid op tafel te zetten: geroosterde broccoli, spruitjes uit de oven, haricots verts of een zelfgemaakte cranberrycompote. Zo wordt je bord feestelijk, voedzaam en helemaal in balans.

Meer feestelijke hoofdgerechten met kip
Kip is ideaal voor feestelijke hoofdgerechten: licht, smaakvol en perfect te combineren met warme kerstsmaken zoals pesto, romige sauzen of kruiden. Als je deze kip rollade lekker vindt, dan zijn er nog veel meer kipgerechten die prachtig op een kersttafel passen. Wil je liever wat afwisselen? Ook kalkoen past natuurlijk fantastisch bij kerst!
- Kip in Italiaanse roomsaus
- Saltimbocca van kalkoen
- Kip Marsala
- Kip rollade met pesto en mozzarella
- Kalkoenstoofpotje met champignons
- Kipfilet in Parmaham met dadels en noten


Nodig
- Vleeshamer (of pan)
- Keukentouw
- Braadslede
- Kerntemperatuurmeter
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- 12 plakken prosciutto
- 100 gram mascarpone
- 1 el groene pesto
- klontje roomboter
Bereiden
- Snij de kipfilet voorzichtig aan de zijkant in tot je de kipfilet helemaal kunt openklappen. Leg de kipfilet tussen twee lagen huishoudfolie en sla ‘m plat met een deegroller of vleeshamer tot een gelijkmatige dikte. Herhaal met alle kipfilets.
- Leg drie plakken prosciutto overlappend op een stuk huishoudfolie. Leg hier een platgeslagen kipfilet bovenop.
- Bestrijk de binnenkant van de kip met ongeveer 25 gram mascarpone en een beetje groene pesto.
- Rol de kip strak op, waarbij de prosciutto aan de buitenkant zit.Rol vervolgens het huishoudfolie strak dicht, draai de uiteinden aan (bonbonvorm) zodat de rollade mooi compact wordt.
- Laat de rollades minimaal 2 uur rusten in de koelkast, maar een nachtje is nóg beter - dan snijden en bakken ze mooier.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verwijder het folie en leg de rollades in een braadslede. Voeg een klontje boter + een scheutje olie toe voor een mooie goudbruine buitenkant.
- Bak de rollades ongeveer 40 minuten, afhankelijk van formaat en oven.Gebruik je een kerntemperatuurmeter? Dan is dit recept helemaal foolproof: Bij 72–75°C is kip perfect gaar én nog heerlijk sappig.
- Laat de rollades 5–10 minuten rusten voordat je ze aansnijdt.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor kip rollade met pesto en prosciutto? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.