Oosterse hutspot met knoflook en pittige ui

12

Vandaag eens een oer-Hollands recept met een twist. Ik maak dus eigenlijk nooit hutspot op de gewone manier klaar, maar altijd deze eigen variant. Zo vind ik peen en uien stamppot, zoals wij hier zeggenveel lekkerder! Als je denkt dat ik hier thuis op drukke doordeweekse dagen elke keer een nieuwe verrassing op tafel tover, dan heb je het mis hoor. Ik ben dol op experimenteren en nieuwe recepten uitwerken. Maar een keer in de zoveel tijd komt er gewoon een Oosterse hutspot op tafel. Lekker met pittig gekruide uitjes en spekreepjes.

oosterse hutspot

Ik denk dat mijn weekmenu voor ongeveer de helft bestaat uit nieuwe recepten, en voor de andere helft uit klassiekers. Goedgekeurde gerechten die dan regelmatig terug blijven komen. Nu in de wintermaanden zijn dat veel stamppotten. Maar ook pasta’s en rijst-maaltijden zijn van die terugkerende items op het menu. Lekker makkelijk, niet na hoeven te denken. En meestal zijn veel ingrediënten al standaard in huis. Zo heb ik altijd wel aardappels en winterpeen in huis in deze koude weken, dus een Oosterse hutspot is dan zo gemaakt.

oosterse hutspot

Het voordeel van die steeds terugkerende maaltijden op het menu is dat ik zeker weet dat mijn meiden ook gewoon mee eten. Dat doen ze op andere dagen ook wel hoor, maar als het gerecht al enigszins bekend is, dan gaat dat toch nét even makkelijker. We slaan zeg maar die hele fase van wat is dat, dat lust ik niet, ik wil niet proeven, jawel je moet proeven, hoeveel hapjes moet ik dan, nee ik lust het toch niet/oh eigenlijk best wel lekker in elk geval over. En dat is soms ook wel heel erg fijn.

En ja, als je ook Linda al een tijdje volgt, dan heb je dit recept voor hutspot misschien wel eens voorbij zien komen. Waaruit dus maar blijkt dat dit een blijvertje is….

oosterse hutspot

oosterse hutspot, pittige hutspot, peen en uien stamppot, pittige spek, hutspot anders, makkelijk recept

Oosterse hutspot met pittige ui

Makkelijk recept voor hutspot met een pittige twist
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Hoofdgerecht
Nederlands
Porties: 4

Nodig

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels (iets kruimig)
  • 800 gram winterpeen
  • 3 uien (groot)
  • 250 gram spekblokjes
  • 50 ml melk
  • 1 klont roomboter
  • 1/2 rode peper
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • snuf peper

Bereiden

  • Schil de aardappels en snij in stukken. Rasp de winterpeen en snij in dikke plakken. Doe de aardappels en winterpeen in een grote pan, voeg een ruime laag water toe en doe de laurierblaadjes in de pan. Zet op het vuur en kook de groenten in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij fijn! Zet de wokpan of hapjespan op het vuur en doe hier de spekblokjes in, voeg verder geen olie of boter toe om te bakken. Bak ze krokant en schep dan uit de pan.
  • Fruit in het vet van de spekblokjes de uien glazig. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de rode peper toe. Schenk nu de ketjap bij de uien en strooi de komijn, nootmuskaat, cayennepeper en een snuf zwarte peper erbij. Roer goed door.
  • Giet de aardappels en winterpeen af, verwijder de laurierblaadjes en stamp tot een puree. Schenk 50 ml melk bij de puree en voeg een klont roomboter toe, roer goed door. Schep de pittige ui en spekblokjes door de puree en snij eventueel nog een stuk rookworst bij deze Oosterse hutspot.
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

oosterse hutspot

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Makkelijk recept voor hutspot met een Oosterse twist. Oosterse hutspot met pittige ui. Stamppot peen en uien, pittig recept

Ga je aan de slag met dit recept voor Oosterse hutspot met knoflook en pittige ui? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

12 reacties

  1. Leuk om dit recept te lezen. Zeker al 30 jaar maak ik een dergelijke stamppot. Met ketjap en met kerrie. Deze lijkt me nog iets lekkerder vanwege de komijn. Ik doe er dan een gehaktbal bij die ik met o.a. ketjap en Indische kruiden kruid.

    • Martin Langhout op

      Heb de Oosterse hutspot met pittige ui gemaakt en het is de lekkerste hutspot, die ik ooit heb gegeten! Geweldig recept!! Klein beetje crème fraiche toegevoegd voor een beetje romige smaak

      • Mind Your Feed op

        Oh wow, wat top om dit te horen! Wat fijn dat je zo hebt zitten smullen! Een beetje melk of een klontje boter zorgt ook voor een smeuïge stamppot.

  2. Dag, mag ik vragen wat voor ketjap? Ik ken asin en manis. Weet nu niet wat hier bedoeld wordt.
    Vriendelijke groet,
    Reina kuiper

  3. Elly Daamen op

    Super lekker, net gemaakt. We waren wat uitgekeken op de Hollandse stamppot dus dit is een lekkere afwisseling.
    Groet, Elly

  4. Yolanda Meijer op

    Bedankt voor dit lekkere recept! Heb de spek vervangen door rundergehakt omdat ik geen varkensvlees eet. Maar ook dat kan dus ☺. Wel het gerecht dan nog wat afmaken met peper en zout.

  5. Martin Langhout op

    Heb de Oosterse hutspot met pittige ui gemaakt en het is de lekkerste hutspot, die ik ooit heb gegeten! Geweldig recept!! Klein beetje crème fraiche toegevoegd voor een beetje romige smaak

Laat een bericht achter

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.