Dit is echt een ovenschotel waar je blij van wordt! Er zijn van die gerechten die je keer op keer blijft maken en voor mij is dat absoluut deze prei ovenschotel met gehakt. Makkelijk, voedzaam en vooral heel erg lekker. Het is er zo eentje die op een doordeweekse avond zó op tafel staat, maar die ik ook gerust in het weekend maak als comfort food. En zeg nou zelf, van ovenschotel recepten kun je toch nooit genoeg krijgen?
Wat ik zo fijn vind aan een gehakt prei ovenschotel, is dat de smaken elkaar zo mooi aanvullen. Prei wordt in de oven heerlijk zacht en mild, en met gekruid gehakt erbij heb je meteen een stevige basis. Een romige puree van pastinaak en knolselderij en wat gesmolten kaas erover maken het helemaal af. Pure eenvoud, maar wél met dat huiselijke gevoel waar je naar verlangt op een drukke dag.
Prei ovenschotel met gehakt
Ovenschotels doen het wat mij betreft altijd goed. Vroeger had mijn moeder een receptenboekje met ovenschotel gerechten en die maakte ze allemaal. We mochten ze dan een cijfer geven en de favorieten kwamen dan nog een keer op tafel. Ik heb inmiddels al heel wat toppers die ik hier regelmatig in de herhaling doe. Zo ook deze gehakt prei ovenschotel met kerrie!
Wat ik tegenwoordig wel anders doe dan mijn moeder, is dat ik het dakje niet altijd van aardappelpuree maak. Ik gebruik daar zelf heel graag een combinatie van pastinaak en knolselderij voor, waarmee deze ovenschotel met prei en gehakt net even wat lichter is. Ook voeg ik extra eiwitten toe door de ovenschotel af te maken met een romig ei-kaas mengsel. Je weet niet wat je proeft!
Gehakt prei ovenschotel met kerrie
In deze makkelijke doordeweekse ovenschotel speelt prei de hoofdrol. Met prei kun je alle kanten op, ik vind het zo lekker dat de groente bijna zoet wordt als je deze bereid. Dat zoete hangt dan ook heerlijk samen met de kerrie die ik aan de ovenschotel toevoeg. Net als een klein beetje gerookt paprikapoeder, dat geeft net dat beetje pit aan dit gerecht.
Wist je dat je een prei eigenlijk helemaal kan opsnijden? Tot aan het laatste groene stuk van het blad! Ik snij de stronk en de laatste centimeter van het blad eraf maar de rest van de prei gebruik ik helemaal. Snij er fijne ringen van, doe de groente in een vergiet en spoel even goed uit onder de kraan, vaak zit er namelijk best nog een beetje zand tussen de bladeren.
Meer ovenschotel met gehakt recepten:
Ben je net als ik gek op ovenschotels met gehakt en zet je het liefst dit soort makkelijke maaltijden het hele jaar door op tafel? Weet dan dat je met een ovenschotel met gehakt eindeloos kunt variëren. Ik heb nog meer lekkere recepten voor je, wat dacht je van:
- Bloemkool ovenschotel met gehakt
- Spinazie ovenschotel met gehakt
- Ovenschotel boerenkool met pittig gehakt
- Ovenschotel met sperziebonen en gehakt

Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 knolselderij
- 400 gram pastinaak
- 500 gram prei
- 2 rode paprika
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 150 ml slagroom
- 50 gram roomkaas met kruiden
- 2 tl kerrie
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl komijn
- 1 bouillonblokje
- 25 gram roomboter
- 50 gram geraspte kaas
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Begin met het maken van de puree voor op de prei ovenschotel. Snij de uiteinden van de pastinaak, schrap de schil en snij in grove stukken. Verwijder de buitenkant van de knolselderij en snij ook in grove blokjes. Doe de pastinaak en knolselderij in een pan, voeg een bouillonblokje en water toe en breng aan de kook. Kook de groenten in zo'n 10 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van de bouillon en gebruik een pureestamper om tot een puree te stampen. Voeg dan een klontje boter toe aan de puree, eventueel nog wat bouillon en breng op smaak met wat peper en zout.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij in fijne blokjes.
- Snij de onderkant van de prei af en verwijder de buitenste bladen. Snij de prei in fijne ringen en was deze goed uit in een vergiet onder de kraan.
- Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de paprika toe en pers de knoflook uit boven de pan.
- Doe het gehakt in de pan en voeg de kerrie, nootmuskaat, gerookt paprikapoeder en komijn toe. Bak het gehakt bruin.
- Voeg dan de prei ringen toe en bak mee tot deze geslonken zijn. Schenk de slagroom erbij en voeg ook de roomkaas toe. Laat deze smelten, zo ontstaat een heerlijke romige prei-gehakt vulling.
- Schep dan het prei-gehakt mengsel in de ovenschaal en gebruik de bolle kant van een lepel om goed aan te drukken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Strijk de pastinaak-knolselderij uit over de prei-gehakt laag. Gebruik ook weer de bolle kant van een lepel om de puree goed glad te strijken en aan te drukken.
- Kluts de eieren met een klein scheutje melk en een snuf peper en zout. Schenk de geklutste eieren over de puree laag. Bestrooi met geraspte kaas.
- Schuif de spinazie ovenschotel met gehakt voor 25 minuten in de warme oven en laat de eieren stollen en de kaas smelten. De ovenschotel is klaar als er een mooie bruine korst is ontstaan.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor prei ovenschotel met gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.