X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
rode biet stamppot

Rode biet stamppot met zoete aardappel

2
By Mind Your Feed on 31 oktober 2013 Diner

Het is herfst, dat is vrij duidelijk, en bij mij begint het dan altijd te kriebelen om weer stamppotten te maken. Ik houd echt van allerlei gerechten, uit de meest exotische keukens, maar zodra het buiten donkerder en kouder wordt, ga ik erg graag weer aan de slag met stamppot. Ik maakte een rode biet stamppot, met een lekker frisse twist van de augurkjes.

Het leuke aan de herfst (en winter!) is dat er zulke mooie groenten bij dit seizoen horen! Zo komen de pompoenen weer volop in de winkel, maar zie je ook steeds meer kool (boerenkool, savooie kool, groene kool) en ook snijbiet en rode biet. En die laatste, daar ben ik gek op. Al vanaf jongs af aan, al noemde ik ze toen nog ‘krootjes’…. Dat is blijkbaar een benaming voor de rode biet die bij ons in de regio heel gewoon is.

De rode biet is eigenlijk een super good food, echt heel gezond. Rode bieten bevatten:

  • Veel vitaminen (B en C)
  • Mineralen (ijzer, mangaan, magnesium, zink)
  • Betalaïnen; deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen.
  • Vezels
  • Antioxidanten

En de rode biet is zowel koud als warm erg lekker! Maar met de steeds lagere temperaturen kies ik voor warm; een stamppot.

Recept rode biet stamppot

  • 500 gr. Gekookte rode biet
  • 800 gram bataat (zoete aardappel)
  • 1 ui
  • 50 ml. warme (plantaardige) melk
  • 125 gram spekblokjes
  • 4 (runder) saucijzen
  • 2 augurken (in blokjes)

Snij de zoete aardappels in blokken en kook ze gaar (gebruik een pan groot genoeg om straks de bieten erbij te doen). Rasp de rode biet grof en verwarm in een steelpannetje. Bak de spekblokjes uit en laat ze uitlekken in een vergiet. Gebruik het bakvet om de ui in te fruiten. Braad de worstjes in wat olijfolie of boter bruin.

Stamp de zoete aardappels met een pureestamper en voeg de rode biet, spekblokjes en ui eraan toe. Roer de warme melk door de puree en schep goed om. Voeg nu de gesneden augurkjes toe en laat een klein beetje meewarmen. Serveren met saucijzen.

Mocht je liever vegetarisch eten, dan kun je de spekblokjes vervangen door blokjes komijnekaas. Deze dan uiteraard niet bakken…. En je laat uiteraard de saucijzen weg!

Ga je aan de slag met dit recept voor rode biet stamppot? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

bewust eten biet bieten gezond eten good food herfst krootjes rode biet stamppot voedselzandloper zoete aardappel
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGember gezond?
Next Article Spelt crackers
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

2 reacties

  1. Carla on 13 januari 2018 17:08

    Smullen! Zei onze dochter van 2,5 toen ze een hap nam. Wij sluiten ons daarbij aan. Dit recept gaan we vaker maken!

    Reply
  2. Claudia on 23 december 2021 19:23

    Super lekker recept. Ook voor ons een blijvertje!

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.