Gember

7

Bij veel van ons gaat niet direct het hart sneller kloppen als je aan gember denkt en vroeger vond ik het echt niet lekker. Maar laatst, toen ik een recept wilde proberen, had ik een stukje gember nodig. Eerst wilde ik het uit het recept laten, maar dat had meer te maken met mijn idee dat het niet lekker zou zijn dan dat ik echt wist hoe het smaakte. Ik heb dus toch de gember toegevoegd en ik was blij verrast!

Drie dagen later werd ik erg verkouden en had ik last van mijn keel. Ik herinnerde me het stukje gember dat nog over was na het recept en het leek mij lekker om een stukje ervan in de thee te doen, als een soort kruidentherapie. Geloof het of niet, maar de volgende dag voelde ik me een stuk beter. Ik heb gember dus helemaal ontdekt en deel graag de geheimen van deze plant met jullie!

Gember

Gember :

  • helpt bij misselijkheid
  • helpt bij zwellingen
  • heeft een pijnstillende werking
  • kan ontstekingen verminderen
  • bevordert de spijsvertering en werkt bij darmklachten
  • werkt slijmoplossend
  • werkt ontspannend
  • is goed tegen griep en verkoudheid
  • goed bij vermoeidheid
  • voorkomt diabetes, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol
  • is een antioxidant (beschermt tegen zuurstof, bacteriën en vrije radicalen)
  • bevat magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6

GembertheeMijn recept voor feel good-thee:

  • een stukje gember van ongeveer 1 cm, geraspt (of fijn gesneden)
  • 1 theelepel kurkuma
  • snuf peper
  • beetje honing
  • een zakje kamillethee

Doe het theelepeltje kurkuma, de peper, de gember, een theelepel honing, en het zakje kamillethee in een grote mok en doe daar kokend water overheen. Gember heeft een verwarmend effect, kamille kalmeert je lichaam, kurkuma verbetert het verteringsysteem (en werkt nog krachtiger in combinatie met peper). Echt een feel good drankje dus!

Wist je dat je gember kunt invriezen?

Je kunt de gemberwortel in stukjes snijden en in een diepvrieszak bewaren. Ook kun je de wortel alvast schillen en de gember raspen. Maak van de rasp vervolgens kleine bolletjes en spreid deze uit over een vel bakpapier. Leg het vel op deze manier in de vriezer en laat volledig hard worden. Als de gember bevroren is, bewaar je de bolletjes in een zakje of bakje. Zo kun je gember wel 6 maanden bewaren.

 

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

7 reacties

  1. Handige bewaartips, die kende ik nog niet 🙂 Gember met alleen kokend water er over gegoten en een beetje honing vind ik ook al lekker als drankje. Ik gebruik het verder vaak als ik Chinees eten kook. Versgesneden gember is dan veel lekkerder dan poedervorm of gember uit zo’n potje.

  2. Heerlijk, gemberthee! Sinds de uitzending van ‘Keuringsdienst van Waarde’ over thee, drink ik alleen nog maar biologische thee zonder toevoegingen (een korte samenvatting van de uitzending: om thee smaakjes te geven worden er ‘suikerbolletjes’ met aroma toegevoegd aan de zakjesthee).

    Ik maak ook graag zelf deze variant van yogi-thee:
    – verse gember
    – een paar peperkorrels
    – een paar kruidnagels
    – een paar kardemompeultjes
    – kaneelstokje
    – steranijs
    – als je van zoet houdt een half vanillestokje

    Mocht je sommige ingredienten niet hebben; gewoon overslaan. Heet water over gieten, paar minuten laten trekken… Yum!

    • Die uitzending ging vooral over de groene thee van Lipton. Ik heb na die uitzending meteen mijn eigen zakje kapot gescheurd om te kijken en in de thee die ik gebruikte zat het niet. Niet ieder theemerk doet dat dus.

  3. Ik heb ooit gelezen dat het beter is de honing pas toe te voegen als de thee zodanig is afgekoeld, dat je hem kunt drinken. Anders gaan er waardevolle stoffen verloren uit de honing door de hoge temperatuur. Ik ben ook gek op deze thee, drink het elke avond:) En ik doe er nog een schijfje citroen in!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.