Pizza is geen pizza meer. Niet in ons huis. Ik ben gek op pizza, en dan vooral die heerlijke Italiaanse pizza’s, met een dunne bodem. Het liefst ook gegeten in Italia, ik ben gek op dat land! Maar pizza is geen pizza meer. Ik ben al eens aan de slag gegaan met havermout en maakte daar een heerlijke pizza van. Vooral ook favoriet bij de kinderen. Nu tijd voor een nieuwe variant, met een bodem van bloemkool. Wat? Ja bloemkool. Bloemkool pizza dus!
Een normale bloemkool is voor ons gezin vaak veel te groot. Eerst weerhield mij dat ervan om bloemkool te eten. We hebben aan een halve bloemkool genoeg en twee dagen hetzelfde eten, daar houden wij niet zo van. Deze week kocht ik een bloemkool, een enorm grote bleek toen ik het stond klaar te maken… ik kookte toch alles en bedacht dat ik de volgende dag zou gaan experimenteren. Ik had al eens gelezen over bloemkool als pizzabodem en dat moest mij ook lukken! En dat is ook zeker gelukt, vandaar dat ik het recept heel graag deel.
Ingrediënten bloemkool pizza
- 300 gram bloemkool
- 150 gram geraspte kaas (wel plakkerige kaas, dus mozzarella, of ‘normale’ kaas)
- 2 tl oregano
- 1 ei
- snuf zout
- teentje knoflook
- + ingrediënten om de pizza te beleggen, naar eigen smaak (tomatenpuree, groenten, salami/ham/vis)
- keukenpapier
- bakplaat
- bakpapier
Bloemkool pizza maken:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Aan de slag: Ik kookte de bloemkool al de avond ervoor, maar zorg ervoor dat de bloemkool gekookt is. Prak de gekookte bloemkool tot kruim (of doe dit met de keukenmachine) en leg de geprakte bloemkool tussen een aantal vellen keukenpapier om het vocht eruit te drukken. Meng vervolgens de kaas erdoor. Daarna het ei, de (uitgeperste!) knoflook en de oregano (zout toevoegen naar wens en smaak). Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en maak van het mengsel een mooie pizzabodem (of meerdere kleine pizzabodems) en bak de bodem in de oven in ongeveer 30 minuten voor. Daarna haal je de bodem uit de oven en beleg je deze met ingrediënten naar wens. Doe wel voorzichtig met tomatensaus, dit voegt weer vocht toe aan de bodem en maakt dat de bodem niet heel hard wordt.
De bodem van de pizza wordt niet zo knapperig als een echte Italiaanse pizza. Maar ach, dit is dan wel een hele gezonde variant daarop en nog eens erg makkelijk als je bloemkool over hebt.