Zomeravonden vragen om lekker buiten eten. En als je mij een beetje kent, weet je dat ik dan heel graag de barbecue aansteek. Natuurlijk kun je kiezen voor een standaard worstje of spiesje, maar als je écht wilt genieten, probeer dan eens zalm van de BBQ.
Ik maak graag deze zalmpakketjes met kruidenboter van de barbecue. In aluminiumfolie gegaard met een marinade van boter, honing, mosterd, citroen en verse kruiden. Heerlijk met een romige aardappelsalade en gegrilde groenten. Geloof me: dit is een recept dat je vaker gaat maken!
Zalm van de BBQ
Zalm op de BBQ klaarmaken kan op verschillende manieren, maar mijn favoriete methode is in aluminiumfolie op de barbecue. Zo blijft de vis heerlijk sappig en kan de marinade goed intrekken. En extra fijn: je hoeft niet bang te zijn dat de zalm uit elkaar valt of aan het rooster blijft plakken.
Voor deze versie maakte ik een kruidenboter marinade met honing en mosterd, aangevuld met knoflook, citroenrasp en -sap, en verse dille en peterselie. Die combinatie is zacht, fris en net even anders dan de klassieke zalm met citroen.
Hoe lang moet zalm op de BBQ?
Een veelgestelde vraag is: hoe lang moet zalm op de BBQ? Dat hangt een beetje af van de dikte van je stuk vis, maar over het algemeen kun je uitgaan van zo’n 12 tot 15 minute in een goed gesloten pakketje. De vis is gaar als hij net uit elkaar begint te vallen en nog mooi sappig is van binnen.
Tip: leg de pakketjes op indirecte hitte als je met houtskool werkt, of draai het vuur laag bij een gasbarbecue. Zo voorkom je dat de marinade aanbrandt of dat de zalm te droog wordt.
Zalm BBQ recept – wat heb je nodig?
Voor dit zalm BBQ recept gebruikte ik 4 mooie zalmfilets en maakte ik een marinade van gesmolten roomboter, mosterd, honing, knoflook, verse kruiden en citroen. Leg elk stuk vis op een stukje aluminiumfolie, schep de marinade op de zalm en vouw goed dicht. Je kunt dit trouwens ook prima van tevoren klaarmaken, ideaal voor een barbecue met gasten.
Wil je een extra smaakboost? Laat de zalm dan een uurtje marineren in de koelkast voordat je hem op de barbecue legt. Zo trekken alle smaken nog beter in.
Meer BBQ inspiratie?
Heb je genoten van dit zalm BBQ recept? Dan wil je deze BBQ toppers ook niet missen. Laat je inspireren door nog meer makkelijke en smaakvolle barbecue gerechten en recepten voor heerlijke bijgerechten voor een geslaagde zomeravond!
- Zoete aardappel van de BBQ
- De allerlekkerste kipsaté van de BBQ
- Italiaanse kipspiesjes
- Watermeloen salade met munt en feta
- Oosterse varkenshaas spiesjes
- Duitse aardappelsalade
- Vegetarische bbq spiesjes met halloumi

Nodig
- 4 vellen aluminium folie
Ingrediënten
- 4 zalm filets (125 gram)
- 50 gram boter
- 50 ml honing
- 2 tl mosterd
- 2 teentjes knoflook
- 1 citroen (sap + rasp)
- 2 takjes verse dille
- 2 takjes verse peterselie
- snuf zout
- snuf peper
Bereiden
- Laat de zalm filets op kamertemperatuur komen. Scheur 4 vellen aluminium folie af, groot genoeg op de zalm filets straks helemaal in te pakken.
- Laat de boter smelten. Hak de verse kruiden fijn. Maak de knoflook schoon en snij heel fijn. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit.
- Wanneer de boter gesmolten is, roer je de honing en mosterd er doorheen en voeg je de verse kruiden, knoflook, het rasp en sap van de citroen en een snuf peper en zout toe.
- Roer alle ingrediënten voor de marinade voor de zalm goed door elkaar.
- Gebruik een kwastje om de bovenkant van de zalm filets te bestrijken met de marinade. Schep met een lepeltje de verse kruiden en knoflook mee.
- Vouw dan de aluminium pakketjes met zalm goed dicht en leg ze zo'n 12 - 15 minuten op het rooster van de BBQ.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor zalm van de bbq? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.