Zalmtartaar met avocado en edamame boontjes is zo’n voorgerecht dat er luxe uitziet, maar verrassend eenvoudig te maken is. Dit frisse gerecht met zalm, avocado en mango is perfect voor de feestdagen, maar net zo lekker tijdens een etentje op een gewone zaterdag. Het fijne aan deze zalmtartaar is dat je ’m al grotendeels kunt voorbereiden, zodat je op het moment zelf niet lang in de keuken hoeft te staan.
Voor deze zalmtartaar gebruik je verse zalmfilet, die je kort marineert in sesamolie. Dat geeft meteen die typische Aziatische smaak die zo goed combineert met avocado, edamame boontjes en frisse mango. Door het geheel op te bouwen met een kookring (garneerring) ontstaat een strak en feestelijk torentje — ideaal als voorgerecht voor Kerst of een etentje waarbij je nét iets meer wilt uitpakken.

Zalmtartaar met avocado en edamame
Met feestdagen houd ik ervan om uit te pakken zonder gedoe. Deze zalmtartaar met avocado is precies zo’n gerecht: luxe in uitstraling, maar heel relaxed om te maken. Je kunt de zalm alvast marineren, de groenten en mango alvast snijden, en vlak voor serveren bouw je de torentjes op. Heel fijn als je vooral wilt genieten van je gezelschap aan tafel.
De zalm marineer ik in sesamolie voor een subtiele Oosterse smaak. Het mengsel van avocado, edamame boontjes, doperwtjes en mango breng ik op smaak met een beetje chilisaus en ketjap manis. Wil je dit al van tevoren klaarmaken, voeg dan een beetje citroensap toe zodat de avocado mooi groen blijft. Zo staat jouw zalmtartaar met avocado er op het moment suprême prachtig én vers bij. Oh, en misschien zijn deze makreel tartaar of deze tartaar van rode biet ook wel iets voor jou?

Meer feestelijke voorgerechten met zalm:
Ben je druk bezig met inspiratie opdoen voor het kerstdiner? Op zoek naar meer lekkere voorgerechten met zalm? Dan passen deze gerechten ook zeker in het kerstmenu. Of bij elk andere gezellig etentje!
- Zalm carpaccio met honing-mosterd dressing
- Zalmbonbons met garnalen en avocado
- Amuse in een glaasje met zalm en avocado
- Blini’s met zalm
- Amuse in een glaasje met zalm en appel
- Gravad lax in limoncello
- Komkommerrolletjes met zalm


Ingrediënten
Bereiden
- Snijd de zalm in kleine blokjes van ½ x ½ centimeter en meng met de sesamolie. Zet koel weg.
- Doe de edameme boontjes en doperwten direct uit de vriezer in een steelpan, voeg water toe en kook zo'n 3 minuten. Je wilt nog een beetje bite behouden. Laat afkoelen.
- Doe de edamame boontjes, de doperwten, avocado, mango, cottage cheese, kwark, chilisaus en ketjap manis in de mengbeker van de foodprocessor. Pulseer een paar keer kort zodat de ingrediënten grof gepureerd zijn en er een romige massa ontstaat.
- Gebruik een serveer ring om de borden op te maken. Schep wat van het avocado - edamame mengsel in de kookring en druk licht aan.
- Schep de zalmtartaar bovenop de basis en verwijder voorzichtig de kookring.
- Bestrooi met furikake en serveer direct.
- Tip: Wil je het avocado - edamame mengsel van van tevoren klaar maken? Voeg dan een druppel citroensap toe om verkleuring van de avocado te voorkomen.
- Tip: Serveer met een partje limoen of een lepeltje extra chilisaus voor een frisse kick.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVeelgestelde vragen over zalmtartaar met avocado
Kan ik zalmtartaar met avocado van tevoren maken?
Ja, je kunt dit voorgerecht goed voorbereiden. Marineer de zalm maximaal 4 uur van tevoren in de sesamolie en bewaar afgedekt in de koelkast. Meng de avocado, edamame en mango pas kort voor het serveren, of voeg een beetje citroensap toe zodat de avocado mooi groen blijft.
Welke zalm gebruik ik voor zalmtartaar?
Gebruik altijd verse zalmfilet van goede kwaliteit, bij voorkeur vers van de visboer. Deze zalm is geschikt om rauw te eten en heeft de juiste structuur voor een fijne tartaar.
Wat past goed bij zalmtartaar met avocado?
Frisse smaken doen het heel goed bij zalmtartaar met avocado. Denk aan mango, limoen, edamame boontjes, doperwtjes en een lichte dressing met sesamolie of een beetje chilisaus. Serveer de zalmtartaar als voorgerecht.
Hoe voorkom ik dat de avocado bruin wordt?
Voeg een paar druppels citroensap of limoensap toe aan de avocadoblokjes en bewaar het mengsel afgedekt in de koelkast tot je gaat serveren. Zo blijft de avocado in de zalmtartaar mooi fris en groen.
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor zalmtartaar met avocado? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.