Je hebt kipsaté… en je hebt kipsaté. Van die droge stokjes van de supermarkt waar je achteraf nog op zit te kauwen? Nee dank je. Als ik zelf kipsaté maak, wil ik sappig vlees, bomvol smaak, een marinade die écht binnenkomt én een geheimpje van de barbecue dat alles verandert: aflakken tijdens het grillen. Ja, echt. Twee keer.
Een paar jaar geleden volgden we een kookworkshop op Bali. Midden in de jungle, houtskoolvuur erbij, en daar leerde ik hoe je kipsaté zó maakt dat de stokjes schoon de kast in kunnen. Het geheim? Niet alleen de allerlekkerste kipsaté marinade. Maar juist: tijdens het grillen nog twee keer met die marinade bestrijken. Zo karamelliseert de buitenkant een beetje, blijft het vlees sappig én krijg je die sticky randjes waar je iedereen blij mee maakt!
Indonesische kipsaté recept
Mijn Indonesische kipsaté recept begint met een simpele maar smaakvolle kipsaté marinade. Je marineert de kip minstens 2 uur – liever langer – en rijgt ‘m dan op stokjes. Daarna gaat de barbecue of grillpan aan, en rooster je de stokjes in 8 tot 10 minuten goudbruin. En: vlak voor het keren én vlak voor het einde kwast je ze nog een keer in met de marinade. Dat is het aflakken. En dat maakt echt het verschil!
Door het aflakken tijdens het grillen bouw je laagjes smaak op. De suikers in de marinade karamelliseren een beetje, wat zorgt voor die mooie donkere randjes. Tegelijk blijft het vlees sappig vanbinnen. Geen droge kip meer, maar échte saté zoals je ‘m in Indonesië zou krijgen. Ik vind het zelf fijn om de marinade wat dikker te maken door een beetje honing of ketjap toe te voegen, zodat ‘ie mooi aan het vlees blijft hangen.
Serveer met satésaus en frisse salade
Bij deze zelfgemaakte kipsaté hoort natuurlijk een goede satésaus. Serveer de zelfgemaakte kipsaté bij authentieke nasi goreng, een frisse komkommersalade en je hebt een topmaaltijd voor zomerse avonden.
Of als je de barbecue aansteekt, zet dit kipsaté recept dan op tafel met een frisse groene salade en geroosterde zoete aardappel van de bbq.

Nodig
- BBQ spiezen
- BBQ (of grillpan)
Ingrediënten
- 500 gram kippendijfilet
Voor de kipsaté marinade:
- 3 el olijfolie
- 1 el sesamolie
- 4 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 tl sambal
- ½ citroen
- 1 tl honing
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- ½ rode peper
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Snij de knoflook, gember en rode peper heel fijn.
- Doe de olijfolie samen met de sesamolie, ketjap, sojasaus, sambal en honing in een schaal en pers hier het sap van de citroen bij uit.
- Voeg de ui, knoflook, gember en rode peper toe.
- Meng de marinade voor de saté met het vlees en laat de smaken minstens 1 uur intrekken. Een hele nacht kan ook, liefst niet langer dan 24 uur want dan zorgen de zuren in de marinade dat het vlees te zacht wordt.
- Wat ik zelf altijd heel handig vind, is om het vlees in de koelkast te bewaren in een ziplock zakje. Zo kunnen de smaken goed intrekken!
- Gebruik je houten bbq spiezen, zorg dan dat deze even weken in koud water. Dat voorkomt dat de stokjes verbranden op de bbq.
- Rijg per spies zo'n 4 tot 5 stukjes kip aan de spies. Zorg ervoor dat de bbq warm is en leg de kipsaté op het rooster van de bbq.
- Lak de kipsaté na 5 minuten af met de overgebleven marinade en draai de spiezen dan om. Laat nog weer 5 minuten garen en herhaal dan deze stap.
- Vlak voor het einde lak je de kipsaté nog een keer af, draai je de spiezen nog een keer om en als het vlees licht sticky en krokant is, is je zelfgemaakte kipsaté klaar.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor zelf kipsaté maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
Ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe heet je barbecue is. Keer de satéstokjes na 5 minuten om en lak ze nog een keer af met marinade voor extra smaak en sappigheid. Herhaal dit vlak voordat de kipsaté spiezen klaar zijn.
Aflakken betekent dat je tijdens het grillen de kipsaté opnieuw insmeert met de marinade. Zo bouw je extra laagjes smaak op, krijgt het vlees een mooi gekaramelliseerd randje én blijft het lekker sappig.
Ja, dat kan zeker. Maar voor die echte geroosterde smaak is grillen op de BBQ of in een grillpan net wat lekkerder. In de oven mis je toch een beetje die typische satébeleving.