X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Zelf kipsaté maken. Recept voor geroosterde kipsaté van de BBQ, afgelakt met marinade en geserveerd met satésaus en komkommersalade.

Zelf kipsaté maken

0
By Mind Your Feed on 26 juni 2025 Diner

Je hebt kipsaté… en je hebt kipsaté. Van die droge stokjes van de supermarkt waar je achteraf nog op zit te kauwen? Nee dank je. Als ik zelf kipsaté maak, wil ik sappig vlees, bomvol smaak, een marinade die écht binnenkomt én een geheimpje van de barbecue dat alles verandert: aflakken tijdens het grillen. Ja, echt. Twee keer.

Een paar jaar geleden volgden we een kookworkshop op Bali. Midden in de jungle, houtskoolvuur erbij, en daar leerde ik hoe je kipsaté zó maakt dat de stokjes schoon de kast in kunnen. Het geheim? Niet alleen de allerlekkerste kipsaté marinade. Maar juist: tijdens het grillen nog twee keer met die marinade bestrijken. Zo karamelliseert de buitenkant een beetje, blijft het vlees sappig én krijg je die sticky randjes waar je iedereen blij mee maakt!

Zelf kipsaté maken. Recept voor geroosterde kipsaté van de BBQ, afgelakt met marinade en geserveerd met satésaus en komkommersalade.

Indonesische kipsaté recept

Mijn Indonesische kipsaté recept begint met een simpele maar smaakvolle kipsaté marinade. Je marineert de kip minstens 2 uur – liever langer – en rijgt ‘m dan op stokjes. Daarna gaat de barbecue of grillpan aan, en rooster je de stokjes in 8 tot 10 minuten goudbruin. En: vlak voor het keren én vlak voor het einde kwast je ze nog een keer in met de marinade. Dat is het aflakken. En dat maakt echt het verschil!

Door het aflakken tijdens het grillen bouw je laagjes smaak op. De suikers in de marinade karamelliseren een beetje, wat zorgt voor die mooie donkere randjes. Tegelijk blijft het vlees sappig vanbinnen. Geen droge kip meer, maar échte saté zoals je ‘m in Indonesië zou krijgen. Ik vind het zelf fijn om de marinade wat dikker te maken door een beetje honing of ketjap toe te voegen, zodat ‘ie mooi aan het vlees blijft hangen.

Zelf kipsaté maken. Recept voor geroosterde kipsaté van de BBQ, afgelakt met marinade en geserveerd met satésaus en komkommersalade.

Serveer met satésaus en frisse salade

Bij deze zelfgemaakte kipsaté hoort natuurlijk een goede satésaus. Serveer de zelfgemaakte kipsaté bij authentieke nasi goreng, een frisse komkommersalade en je hebt een topmaaltijd voor zomerse avonden.

Of als je de barbecue aansteekt, zet dit kipsaté recept dan op tafel met een frisse groene salade en geroosterde zoete aardappel van de bbq. 

Zelf kipsaté maken. Recept voor geroosterde kipsaté van de BBQ, afgelakt met marinade en geserveerd met satésaus en komkommersalade.

Zelf kipsaté maken. Recept voor geroosterde kipsaté van de BBQ, afgelakt met marinade en geserveerd met satésaus en komkommersalade.

Zelf kipsaté maken – het lekkerste Indonesische recept

Deze kipsaté maak je zoals in Indonesië: met een smaakvolle marinade én de geheime techniek, de kipsaté aflakken tijdens het grillen. Sappig, sticky en bomvol smaak!
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
Totale tijd: 30 minuten minuten
Hoofdgerecht
Indonesisch
Indonesische kipsaté, kipsaté marinade, kipsaté recept, zelf kipsaté maken
Servings: 4

Nodig

  • BBQ spiezen
  • BBQ (of grillpan)

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijfilet

Voor de kipsaté marinade:

  • 3 el olijfolie
  • 1 el sesamolie
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl sambal
  • ½ citroen
  • 1 tl honing
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember
  • ½ rode peper

Bereiden

  • Schil en snipper de ui. Snij de knoflook, gember en rode peper heel fijn.
  • Doe de olijfolie samen met de sesamolie, ketjap, sojasaus, sambal en honing in een schaal en pers hier het sap van de citroen bij uit.
  • Voeg de ui, knoflook, gember en rode peper toe.
  • Meng de marinade voor de saté met het vlees en laat de smaken minstens 1 uur intrekken. Een hele nacht kan ook, liefst niet langer dan 24 uur want dan zorgen de zuren in de marinade dat het vlees te zacht wordt.
  • Wat ik zelf altijd heel handig vind, is om het vlees in de koelkast te bewaren in een ziplock zakje. Zo kunnen de smaken goed intrekken!
  • Gebruik je houten bbq spiezen, zorg dan dat deze even weken in koud water. Dat voorkomt dat de stokjes verbranden op de bbq.
  • Rijg per spies zo'n 4 tot 5 stukjes kip aan de spies. Zorg ervoor dat de bbq warm is en leg de kipsaté op het rooster van de bbq.
  • Lak de kipsaté na 5 minuten af met de overgebleven marinade en draai de spiezen dan om. Laat nog weer 5 minuten garen en herhaal dan deze stap.
  • Vlak voor het einde lak je de kipsaté nog een keer af, draai je de spiezen nog een keer om en als het vlees licht sticky en krokant is, is je zelfgemaakte kipsaté klaar.
Calorieën: 300kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 21g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 6g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Zelf kipsaté maken. Recept voor geroosterde kipsaté van de BBQ, afgelakt met marinade en geserveerd met satésaus en komkommersalade.

Ga je aan de slag met met dit recept voor zelf kipsaté maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. 

Hoe lang moet kipsaté op de BBQ?

Ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe heet je barbecue is. Keer de satéstokjes na 5 minuten om en lak ze nog een keer af met marinade voor extra smaak en sappigheid. Herhaal dit vlak voordat de kipsaté spiezen klaar zijn.

Wat betekent aflakken van kipsaté?

Aflakken betekent dat je tijdens het grillen de kipsaté opnieuw insmeert met de marinade. Zo bouw je extra laagjes smaak op, krijgt het vlees een mooi gekaramelliseerd randje én blijft het lekker sappig.

Kun je kipsaté ook in de oven maken?

Ja, dat kan zeker. Maar voor die echte geroosterde smaak is grillen op de BBQ of in een grillpan net wat lekkerder. In de oven mis je toch een beetje die typische satébeleving.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleZoete aardappel van de BBQ
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Zoete aardappel van de BBQ

Watermeloen salade met feta en munt

Kipsaté marinade

Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
26 juni 2025

Zelf kipsaté maken

24 juni 2025

Zoete aardappel van de BBQ

21 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #26 – 2025

18 juni 2025

Watermeloen salade met feta en munt

14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required