X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans recept

Bruschetta met tomaat en basilicum

4
By Mind Your Feed on 3 september 2021 Snacks

Bruschetta met tomaat en basilicum, hét klassieke Italiaanse borrelhapje! Je hebt deze stokbroodjes vast wel eens gegeten! Bij het Italiaanse restaurant hier om de hoek serveren ze deze bruschetta als aperitief hapje. Krokant brood, zoete smaakvolle tomaten tapenade en natuurlijk wat verse basilicum. Een heerlijk recept met tomaat voor bij de borrel of als voorafje.

Zo simpel is het…. niet helemaal. Ik geeft je vandaag het ultieme klassieke Italiaanse recept voor deze stokbrood hapjes! Waarmee je dus preciés die smaak krijgt die je gewend bent wanneer je de bruschetta met tomaat bij de Italiaan geserveerd krijgt! Zelf Italiaanse bruschetta met tomaat maken is zo lekker!! 

bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans recept

Bruschetta met tomaat en basilicum

Deze stokbroodhapjes met zelfgemaakte tomatensalsa zijn natuurlijk een echte Italiaanse klassieker! Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik dol ben op Italië en dan zéker ook de Italiaanse keuken…. er staan dan inmiddels ook al heel wat traditionele Italiaanse recepten op de site en dit borrelhapje mag niet ontbreken… 

De Italiaanse keuken staat voor mij voor puur, goede ingrediënten en genieten van lekker eten. Er staat hier dan ook elke week wel een Italiaans recept op het menu. De lekkerste pasta’s, maar ook Italiaanse stoofpotjes of een heerlijk stukje zalm in Italiaanse roomsaus, ik kan er zo van smullen!

bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans recept

Italiaanse borrelhapjes

En ook Italiaanse borrelhapjes zijn hier favoriet! Deze bruschetta met tomaat en basilicum mocht dan ook eigenlijk niet ontbreken…. Ik deelde eerder wel al andere Italiaanse aperitief hapjes met je.

Wil je dus echt eens uitpakken met een gezellige borrel, zet dan vooral meerdere soorten op tafel. Bijvoorbeeld een crostini met pesto, brie en rauwe ham. Of wat dacht je van geitenkaas, Serrano ham en balsamico vijgen als topping?

bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans recept

Bruschetta of Crostini maken? 

Het verschil tussen bruschetta en crostini is trouwens niet heel groot. Beide broodjes worden gebruikt als een soort toastje om te beleggen. En daar kun je dus alle kanten mee op!

Wil je crostini maken? Of bruschetta maken? Let dan hierop: een crostini is vaak iets dunner gesneden en van kleiner brood gemaakt. De bruschetta in dit recept maakte ik van ciabatta brood. Belangrijk bij het maken van bruschetta is wel dat je het brood al insmeert met olie en knoflook vóórdat het de oven in gaat!

bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans recept

Italiaanse tomatensalsa maken

Maar hoe krijg je nou die typische Italiaanse smaak aan de tomaten tapenade. Of tomatensalsa eigenlijk… Die kun je eenvoudig zelf maken. Dat begint sowieso met het kiezen van de juiste tomaten! Neem voor dit recept dus echte stevige smaakvolle tomaten. Het liefst de échte pomodori, zoals je ze in Italië ook tegenkomt. En gebruik uiteraard een goede olijfolie en verse basilicum!

En het tweede belangrijke onderdeel in dit recept is toch wel liefde. Plus een beetje geduld. Het is namelijk het allerlekkerste om de smaken van de tomaten tapenade lekker lang in te laten trekken, dus maak dit gerechtje gerust al even van tevoren klaar.

bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans receptgebakken gnocchi met pesto en spinazie

bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans recept

Bruschetta met tomaat en basilicum

Makkelijk recept voor traditionele Italiaanse bruschetta met tomaten, basilicum en knoflook.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
Bereidingstijd: 10 minuten minuten
Totale tijd: 15 minuten minuten
Borrelhapje
Italiaans
Borrelhapje, Italiaanse recepten
Servings: 8

Nodig

  • Schaaltjes
  • Ovenrooster
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 3 grote tomaten (pomodori)
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel oregano
  • peper
  • zout
  • 1 ciabatta brood

Bereiden

  • Het is het allerlekkerste om de smaken van de tomaten tapenade lekker lang in te laten trekken, dus maak dit gerechtje gerust al even van tevoren klaar.
  • Snij de tomaten in kwarten, verwijder de harde kern en de zaadjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe in een schaal en voeg hier een flinke scheut olie aan toe (3 a 4 eetlepels), pers er een teen knoflook bij uit en strooi wat peper en zout over de tomaten.
  • Snipper, scheur of snij de basilicumblaadjes fijn – hou er wel een paar achter voor garnering – en meng deze door de tapenade. Laat nu gerust even een uurtje staan. Niet in de koelkast zetten, dan verliest een tomaat namelijk zijn smaak!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij het ciabatta brood in 8 sneetjes van gelijke dikte.
  • Maak de knoflook olie klaar door een teen knoflook uit te persen en deze samen met ongeveer 3 el olijfolie te mengen. Besmeer de sneetjes ciabatta aan beide kanten met de knoflook olie en leg ze op de bakplaat. Strooi er nu wat oregano over en schuif de bruschetta vervolgens de oven in. Bak ze in 6 minuten gaar en knapperig, draai halverwege even om.
  • Haal de bruschetta uit de oven, laat ze heel even afkoelen en schep nu op elk broodje wat van de tomaten tapenade. Maak nog af met wat basilicumblaadjes. Lekker bij de borrel of met een feestje, of als aperitivo voor een Italiaans diner. Buon appetito!
Calorieën: 137kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 5g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans recept

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

bruschetta met tomaat en basilicum, Italiaans borrelhapje, klassiek Italiaans recept

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.

antipasti bruschetta bruschetta recepten Italiaanse borrelhapjes Italiaanse borrelplank Italiaanse recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGevulde paprika met rijst en feta
Next Article Weekmenu makkelijke maaltijden #190
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Mocktail recept met wortelsap, sinaasappel en gember

Kip kerrie salade

Kipsalade voor op brood

4 reacties

  1. Marijke Michels on 3 september 2021 12:36

    Moet je de tomaten niet eerst ontvellen?

    Reply
    • Mind Your Feed on 3 september 2021 14:11

      Nee hoor, dat hoeft niet!

      Reply
  2. Anneli on 3 september 2021 15:44

    Als je voorverpakte ciabatta koopt, moet je het dan eerst in de over afbakken en daarna jouw recept volgen, of gelijk het recept volgen? Want volgens mij staat op de verpakking dat het op 225 graden in de oven moet.

    Reply
    • Mind Your Feed on 7 september 2021 10:56

      Hi Anneli,
      Ik ga in mijn recept uit van een verse ciabatta, die dus al afgebakken is. Als je voorverpakte ciabatta gebruikt, dan eerst afbakken volgens de instructies. Ik zou het dan iets korter doen dan op de verpakking staat, anders wordt het brood echt te krokant! En daarna dus het recept volgen. Goede vraag, thanks!

      Reply
3.58 from 7 votes (7 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.