Spelt eierkoeken

19

Bij de bakker vragen mijn kinderen áltijd om een eierkoek! Nou heb ik een hele goede bakker, die ook nog eens spelt eierkoeken verkoopt, gemaakt van volkoren speltmeel, dus zo af en toe krijgen ze wel een eierkoek. Maar ik wilde toch ook eens zelf aan de slag met het bakken van eierkoeken, want zo moeilijk kan dat niet zijn. Ik schat zo in dat je bloem, suiker en eieren nodig hebt…. nou, dat moet wel lukken! Wel ging ik natuurlijk voor speltbloem en niet voor tarwebloem. Een volgende uitdaging is om het recept glutenvrij te maken, maar voor nu heb ik een heerlijk recept voor spelt eierkoeken.

spelt eierkoeken

Ze zijn net zo bros als de eierkoeken bij een goede bakker, ze zijn ook net zo zoet (ik doe er de volgende keer zelfs nog minder suiker in) en de dames waren net zo blij met deze eierkoek als met die van de bakker. Ben je op zoek naar meer tussendoortjes? Ik maakte al eens een mooi overzicht met tussendoortjes, maar een eierkoek of stukje ontbijtkoek zou natuurlijk ook kunnen. Oh en weet je wat ook heel lekker is? Die kwarkbolletjes, ja die je normaal bij de bakker zou kopen!

Spelt eierkoeken

Nodig voor ongeveer 5 stuks:

  • 100 gram speltbloem
  • 2 eieren
  • 60 gram kokosbloesemsuiker / palmsuiker
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel of koekkruiden (optioneel)

Nodig: bakplaat, bakpapier, mengkom, zeefje, pollepel

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.  Zeef de speltbloem boven de mengkom en voeg het bakpoeder aan de bloem toe. Voeg de kaneel of koekkruiden naar wens toe (weglaten kan ook!).

Splits de eieren en klop eerst het eiwit stijf. Doe dan de suiker bij het eiwit en klop nog eens goed door. Doe nu het eigeel bij het eiwit-suikermengsel en roer dit goed door. Voeg het eier-suikermengsel toe aan de bloem en schep door elkaar. Zorg dat het een dik beslag wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier en gebruik een pollepel om bolletjes beslag op het bakpapier te leggen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de eierkoeken-to-be, want het beslag loopt nog wat uit.

spelt eierkoeken

Bak in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat even afkoelen en smeer er een dikke lik roomboter of kokosboter op en geniet ervan!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

19 reacties

  1. Hey! Ziet er lekker uit 🙂 Kan je de kokosbloesemsuiker ook vervangen door stevia? Ik heb nl. geen kokosbloesemsuiker of palmsuiker liggen, stevia wel.

    Zo ja, hoeveel gram stevia zou ik moeten gebruiken?

    Alvast bedankt!

    • Mind Your Feed op

      Hi Imke! Je kunt het zeker proberen, maar hoeveelheden weet ik niet want ik gebruik eigenlijk nooit stevia… Ik vind dat er een bittere smaak aan zit, maar dat is heel persoonlijk!

  2. Net gebakken en gegeten, jammie!! Vooral de roomboter erop! Omdat ik Speltmeel in huis had heb ik dat gebruikt maar ook omdat ik weet dat dit gezonder is dan Speltbloem, jij hebt Speltbloem gebruikt? De Brownies van Speltmeel ook gebakken voor mijn verjaardag, met aardbeitjes erbij, ook erg lekker! Maar je merkt dan wel hoe je lichaam om echte suiker vraagt………Wennen!

  3. Hallo, voor manlief en kinderen die in navolging van mij vorig jaar, op 1 september starten met de Sugar Challenge wil ik als tussendoortje af en toe voor hun eierkoeken bakken. Welk bakpoeder bedoel je precies in je recept? Alvast bedankt!

  4. Emily van Kampen op

    Toevallig wilde ik morgen spelt eierkoeken gaan bakken! Alleen doe ik er meestal een beetje geraspte citroenschil door. Met kaneel lijkt me ook erg lekker!

  5. Ik heb ze net gemaakt en ze zijn echt héérlijk! Ik heb speltmeel gebruikt ipv bloem en er wat speculaaskruiden in gedaan. Dit recept hou ik er zeker in! Was heel snel en makkelijk om te maken. Morgen neem ik ze mee naar werk als lunch. Lijkt me ook lekker bij de koffie smorgens als je haast hebt en weinig tijd om te ontbijten. Bedankt voor het recept!

  6. Pingback: My favorites: recepten van andere blogs | Health by Hanneke

  7. Vandaag heb ik ze weer eens gemaakt en ben compleet vergeten er bakpoeder en koekkruiden in te doen. Nou zijn de koekkruiden niet perse nodig maar het bakpoeder wel neem ik aan. Maar ze zijn perfect gelukt? Ik heb wel half speltmeel/speltbloem gedaan maar dat bakpoeder kan ik net zo goed weg laten want ze zijn prima.
    Zouden ze luchtiger zijn als ik het er wel in gedaan had? Ik heb deze al meer gemaakt en kan me niet herinneren dat ze anders waren dan nu. Dus tja, ik geloof dat ik dat bakpoeder voortaan gewoon weg laat want ze smaken er zeker niet minder om 🙂

  8. Merel Schram op

    Wat ik me afvraag over het stijfkloppen van eiwit. Bij mij wordt het nooit zo stijf zodat ik de kom op zijn kop kan houden. Hier komt bij dat zodra ik er suiker bij gooi het weer een stuk slapper wordt en ik vermoed met in dit recept het eigeel erbij ook. Is dat niet erg? Of doe ik iets verkeerd? Wil deze eierkoeken graag gaan uitproberen namelijk…

    • Mind Your Feed op

      Het zou kunnen komen doordat de kom niet schoon en vetvrij is? Door even een druppeltje citroensap in de kom te doen en dan schoon te vegen met een keukenpapiertje zou het goed moeten komen!

  9. marjoleine op

    Staan nu in de oven. Ik heb volkoren speltmeel gebruikt. Ik vond het beslag aardig zoet, volgende keer ga ik proberen met de helft minder suiker.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.