Mijn dochter wil steeds maar weer koekjes bakken…. En stiekem vind ik dat hartstikke leuk, want mijn liefde voor eten maken begon ook al op jonge leeftijd. Ik kan me nog herinneren dat ik ook graag koekjes of cakejes bakte – toen nog wel gemaakt met witte bloem en suiker – dus ik stimuleer mijn dochter dan ook om lekker de keuken in te duiken. En het is ook nog eens hartstikke gezellig, zo samen in de keuken. Ze kletst de oren van mijn hoofd, vertelt me voor wie ze allemaal koekjes gaat bakken (haar knuffels!) en hoe ze de koekjes gaat versieren. Omdat het deeg maken nog wel wat te lastig is voor haar, en geduld nog niet haar sterkste kant is, zorg ik wel dat het deeg voor de koekjes altijd al klaar is voordat we samen gaan bakken. Koekjes uitsteken kan ze namelijk als de beste! Het deeg voor deze zandkoekjes met speltbloem is al makkelijk vooraf klaar te maken en is ideaal om vormpjes in te drukken en zo koekjes te maken.
Zandkoekjes zijn de eenvoudigste koekjes om zelf te maken, je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en als je de basis van dit recept goed onthoudt, dan kun je altijd zo de keuken in. Mijn dochter deelt deze koekjes ook graag uit – niet alleen aan haar knuffels – en dan is het natuurlijk wel leuk als ze kan zeggen dat ze de koekjes ook zelf gemaakt heeft. Door de zandkoekjes te versieren met wat gedroogd fruit, zoals cranberries, wordt het voor de little feed helemaal leuk om deze koekjes te bakken. Snoepen, versieren en bakken tegelijk! Ik zeg kom maar door met regenachtige woensdagmiddagen!
Zandkoekjes met speltbloem en cranberries
Voor een half uur koekjes uitsteken en een bakplaat vol
- 160 gr speltbloem
- 125 gr (koude) roomboter
- 50 gr palmsuiker
- 1 1/2 tl bakpoeder
- cranberries (of rozijnen of ander gedroogd fruit)
- extra bloem om te bestuiven
Nodig: mengkom, deegroller, uitsteek vormpjes, bakplaat, bakpapier
Bereiden: Doe de bloem, suiker en bakpoeder in een mengkom en schep goed door elkaar. Doe de koude boter bij de droge ingrediënten en snij met twee messen tot kleine blokjes. Gebruik nu je handen om de bloem en de boter tot een deegbal te maken. Eerst is het nog wat kruimig, maar door goed te blijven kneden wordt het een stevige bal. Zet nu het deeg weg in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif een schoon werkblad met bloem en rol met een deegroller het deeg uit tot een plak van 3 mm. Gebruik verschillende vormpjes om uit te steken. Mijn dochter wilde echt alleen maar sterrenkoekjes maken….
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de uitgestoken koekjes op het papier. Druk nu voorzichtig de cranberries (of ander gedroogd fruit) in de koekjes. Bak ze in de oven in 10 – 12 minuten goudbruin.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
4 reacties
Dag Reny,
Net jouw website ontdekt in mijn zoektocht naar zandkoekjes met speltbloem, aangezien ik daar nog zoveel van in de kast had staan. Ik kan je zeggen, ze zijn heerlijk! Ik heb een heel moeilijker eter van 3 jaar (alleen brood met hazelnootpasta en plakjes gelderse gekookte worst) en zelfs hij smult ervan! Hij heeft ze natuurlijk ook zelf mogen maken, dus extra leuk! Heb alleen kokosbloesemsuiker gebruikt, had geen palmsuiker, en het gedroogde fruit weggelaten.
Gelijk je site aan het doorspitten nu en ik word er enthousiast van! Alvast bedankt voor de inspiratie :-).
Leuk! Veel plezier 🙂
Is speltmeel hetzelfde als speltbloem?
zou ik ook margarine kunnen gebruiken ipv roomboter?