X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject

Leven met coeliakie (glutenintolerantie)

1
By Mind Your Feed on 21 november 2014 Coaching

Gelukkig hoef ik zelf niet volledig glutenvrij te leven, maar wanneer je een glutenintolerantie (coeliakie) hebt, is dat zeker wél nodig. Gluten is de naam voor een eiwit dat in alle graansoorten zit en deze gluten kúnnen schade veroorzaken aan de darmwand. Omdat ik weet welke gezondheidsvoordelen het voor mij persoonlijk heeft om granen (en gluten) te minderen, kies ik wel vaak voor glutenvrij, maar ik kan net zo goed heel erg genieten van een (spelt)boterham of een bord pasta. Het drastisch schrappen van alle granen is naar mijn mening ook niet nodig als je gewoon gezond bent. Juist de afwisseling en variatie is zo belangrijk, vandaar dat je hier op Mind Your Feed ook gerechten ziet die glutenvrij zijn, maar ook recepten die dat zeker niet zijn. Bij de auto immuun ziekte coeliakie is het wel van belang dat je gluten mijdt. De Belgische Julie Verhaert  van de blog Young and Wild and Glutenfree heeft een glutenintolerantie en is leeft dus glutenvrij. Zij geeft in deze gastblog een kijkje in haar leven  en laat zien hoe zij kan leven met coeliakie.

Leven met coeliakie
Foto door Julie Verhaert

Leven met coeliakie

Geachte lezer, glutenvrije sympathisant of ander lid van n’importe quel bevolkingsdeel

Mijn naam is Julie Verhaert, ik ben 23 jaar, student Entrepreneurship en glutenvrije blogger. Waar uw vaste stem, Reny, glutenvrije elementen in haar levenswijze integreert vanuit een persoonlijk aanvoelen, ben ik 2,5 jaar geleden overgeschakeld op een glutenvrij dieet omdat ik coeliakie bleek te hebben. Over de symptomen en het proces dat daaraan voorafging heb ik al eens een uitgebreide post geschreven op mijn persoonlijke blog, youngandwildandglutenfree, dus daar zal ik u nu niet mee lastigvallen. Echter hoe ik mijn leven met coeliakie ervaar nu ik mijn derde jaar inga als glutenintolerante, is wel een interessante piste om met u te exploreren.

Zoals al bleek uit het voorgaande, ben ik een nouveau-glutard. Ik ben zo niet opgevoed noch door erfelijke aangelegenheden op die manier tot stand gekomen. De auto-immuunziekte is in mij opgekomen op een moment waarop mijn immuunsysteem platlag en nadat mijn spastische darmen mij al een jeugd lang vrolijk van steken en stoten hadden voorzien. Omdat ik dus een “normale levenswijze” gewend was, moest er één en ander stevig worden aangepast in mijn day-to-day life: geen zorgeloos uit eten gaan meer, geen occasioneel worstenbroodje meer tussen lessen door, geen pintjes meer op de oude markt in Leuven, geen zondags ontbijt met koffiekoeken en geen – oh the hurts – speciale verjaardagstaart van mijn grootmoeder meer.

De initiële opluchting omdat de dokter eindelijk had gevonden wat er scheelde (en de bevestiging dat het dus niet gewoon in mijn hoofd zat) maakte dus stilaan ruimte voor iets knagend dat zei dat ik nu effectief voor. de. rest. van. mijn. leven. geen gluten meer mocht eten. Dat is nog lang, quoi. Ik was onder andere een fanatieke pastavreter en traditionele broodeter – ik schrijf dit tijdens mijn lunch en zit as I write een glutenvrij meergranenbroodje te smullen – en waar er mensen zijn die na hun diagnose vrolijk de meeste deegwaren uit hun leven bannen en voor andere zaken opteren,  heb ik deze gewoontes niet kunnen opgeven. Gelukkig heb ik een toptante die glutenvrij brood voor mij bakt en opteer ik op andere momenten voor vervangproducten.

Leven met coeliakie

Nu bent u ongetwijfeld een mens van de wereld en heeft u ook al gelezen dat deze glutenvrije ersatzproducten niet altijd even gezond en bijlange niet suikerarm zijn. Ik vroeg mij bijgevolg af hoe het komt dat ik met mijn aangepaste levenswijze die heel wat vervangers incalculeert nog gezond door het leven dartel. Welnu, brace yourselves, ik denk dat ik dat simpelweg te danken heb aan de afwisseling in mijn voeding en het feit dat ik voldoende beweeg. Ik probeer – zoals dat hoort – voldoende groenten en fruit te eten, een dag met pasta af te wisselen met eentje met rijst, quinoa, aardappelen of what have you en daarnaast zorg ik ervoor dat ik voldoende beweging heb door geregeld te fitnessen en af en toe te gaan joggen.

On the go stelt zich in het leven van een glutard het grootste probleem en is deze afwisseling wél moeilijk te verkrijgen. Als ik er niet aan gedacht heb om een glutenvrij iets te voorzien of uit eten ga op een nieuwe locatie, is het vaak met een heel bang hartje afwachten. Als ik er zelf relatief gerust in ben is daar meestal wel een lieve mede-eter die mij aanstaart met een blik van “ben je daar wel heel zeker van, Julie?” Een glutard kan namelijk met hand en tand en teen uitleggen wat er niet in het eten mag zitten (hetgeen uiteraard volstrekt niet irritant wordt voor de mensen die voor de honderdste keer mee gaan eten, ahem), de kans dat deze informatie incorrect wordt geregistreerd, aan de verkeerde persoon wordt doorgegeven of met onverschilligheid wordt beschouwd is jammer genoeg nog steeds reëel. Bovendien beschouw ik bijvoorbeeld het vervangen van frietjes door rijst niet als een aangepaste service, daarvoor ga ik niet uit eten. Hier zou dus nog altijd wat meer awareness (en navolgen van officiële Europese decreten – de Belgische horeca is bijvoorbeeld onderuit gekomen aan de vereiste om op de menu aan te geven welke gerechten gluten bevat, me no likey) welkom zijn. Heeft u misschien nog leuke, lekkere en gezonde adresjes? Laat het mij zeker weten via mijn blog, perpetuele dankbaarheid aan uw adres.

All zagen aside, ik vergeet soms hoe slecht ik mij voelde voor ik glutenvrij ben beginnen eten en als ik daaraan terugdenk ben ik nog altijd heel dankbaar dat ik het door mijn eetpatroon aan te passen heb kunnen oplossen. Qua smaak is er voor sommige producten nog veel werk aan de winkel, maar daarvoor zijn er receptenblogs zoals Mind Your Feed met gezonde en frisse ideeën om zelf een en ander te bereiden. Bovendien heeft zuslief mij dit jaar voor mijn verjaardag op een heuse glutenvrije kriekentaart kunnen trakteren – de markt is dus duidelijk aan het groeien en er is vooruitgang op te merken. De reden waarom ik u deze – ongetwijfeld fascinerende – blik in mijn glutenvrij leven wou geven is omdat u daar hopelijk iets aan heeft en omdat ik op die manier opnieuw, dankzij Reny, mijn steentje kan bijdragen voor meer awareness rond glutenintolerantie.

Glutenvrije groetjes en hopelijk tot snel!

Julie

Dank je wel voor een kijkje in jouw leven Julie! Leven met coeliakie is een pittige uitdaging, daar besteed ik graag aandacht aan op mijn blog!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

coeliakie gastblog gluten glutenintolerantie
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleZandkoekjes met speltbloem en cranberries
Next Article Spelt muffins met blauwe bessen
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

De lekkerste glutenvrije taartjes!

Tips voor plannen van weekmenu’s

Meimaand = Coeliakiemaand

1 reactie

  1. izerina on 21 november 2014 16:52

    Echt glutenvrij eten is niet alleen bewerkelijk,maar ook stukken duurder.

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
17 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #21 – 2025

15 mei 2025

Makreelsalade

13 mei 2025

Kip fajitas

10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

9 mei 2025

Marokkaanse gehaktballetjes

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....