Sperziebonensalade

3

Ook al woon ik al mijn hele leven in de Randstad, je zou gerust kunnen zeggen dat ik een echte bourgondiër ben….  Ik hou van eten, van goed en lekker eten, en ik ben dol op rode wijn. Of champagne! En ik heb het niet van een vreemde, mijn hele familie is gek op lekker eten en dat doen we dan ook graag samen. Zondagavond is het bijna vaste prik dat we met z’n allen bij mijn ouders aan tafel schuiven. Meestal komen dan eerst de Franse kaasjes, stokbroodjes, borrelhapjes en smeerseltjes op tafel. En daarna gaan we lekker verder met genieten van al het lekkers dat mijn moeder klaar maakt. Laatst vroeg ze mij om de salade voor het avondeten te verzorgen en toen maakte ik deze sperziebonensalade. Na eerst wat vreemde blikken – sperziebonen in de sla? – kreeg ik mijn familie bij het proeven toch zeker enthousiast voor deze salade!

Sperziebonensalade

Ik weet niet de precieze definitie van een bourgondiër hoor…. En volgens mij hoef je er niet per se voor in Brabant of Limburg te wonen….Maar bij de term bourgondiër denk ik  vooral aan goed eten dat met heel veel liefde bereid is, lekker lang tafelen, een fijne sfeer, een muziekje erbij. Maar ook aan regelmatig een wijntje op de bank, met een hapje erbij, en gewoon genieten van al het moois in het leven. En ik ben blij dat ik dit van huis uit meegekregen heb! Dat eten voor onze hele familie iets is waar we blij van worden en waar we warme herinneringen en gevoelens bij hebben. Laatst was ik met mijn zus en zwager – die overigens uit Brabant komt – een lang weekend weg en het grappige is dat een groot deel van het weekend om eten draait. In de ochtend uitgebreid ontbijten, nog een kopje koffie na het ontbijt, een heerlijke lunch tussen de middag, aan het einde van de middag een wijntje met hapjes op het strand en ’s avonds de bbq aan, met nog weer een flesje wijn erbij. Zo gaat het bij ons nu eenmaal, en ik geniet er steeds weer van.

Dat je zo kunt genieten van goed eten, en dat het dan ook nog gezond blijft, dat ga ik je laten zien met deze sperziebonensalade. Zoals gezegd had mijn moeder mij gevraagd om voor een salade te zorgen. Zelf was ze het hele weekend weg geweest, maar onze zondagavonddate ging natuurlijk gewoon door. En dus keek ik eerst in mijn koelkast, naar wat ik nog had liggen. En toen in mijn voorraadkast. En als laatste haalde ik nog wat ingrediënten bij de supermarkt, en zo is deze salade ontstaan. De sperziebonen vormen eigenlijk de basis van de salade, en dat vind ik vooral zo aan het einde van de zomer wel erg lekker. Sperziebonen uit Nederland zijn namelijk volop verkrijgbaar in juli, augustus en in september. Door sperziebonen toe te voegen aan een salade heb je net even wat meer bite dan wanneer je alleen voor rauwkost kiest voor je sla. Vooral mijn vader keek wel even raar op toen ik de sperzieboontjes stond te doppen….Je zou toch salade maken?… Is helemaal goed gekomen, zelfs paps vond het lekker!

Sperziebonensalade

En dat er nog een heel klein restje over was van de sperziebonensalade, dat vond ik natuurlijk helemaal niet erg…. De volgende dag was dit mijn lunch. Perfect!

Sperziebonensalade

Voor 4 personen:

  • 300 gr sperziebonen
  • 100 gr rucola of eikenbladsla
  • 1 oranje paprika
  • 2 kleine rode uien
  • 2 eieren
  • 1 pot witte bonen
  • 6 kleine tomaatjes
  • 1 bol mozzarella (of kleine bolletjes, zo’n 10 stuks)
  • 1 tl mosterd
  • 1 el honing
  • 1 el azijn
  • zout
  • peper
  • olie

Nodig: kleine pan, wokpan, saladeschaal, stoommandje (optioneel)

Bereiden: Verwijder de kop en kont van de boontjes en snij ze in stukjes van 3 cm. Vul een kleine pan met een laagje water en zet het stoommandje in de pan. Doe de sperzieboontjes in de pan, zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Kook de boontjes in 5 tot 6 minuten beetgaar, proef even voorzichtig of ze gaar genoeg zijn.

Giet de boontjes af en zet ze even opzij. Gebruik dezelfde pan om de eitjes in te koken, dat scheelt straks weer afwas.

Maak de ui schoon en snij fijn. Hetzelfde met de paprika, verwijder de steel en de zaadjes en snij in blokjes. Verwarm wat olie in de wokpan en fruit hierin de ui. Voeg de paprika toe en bak mee totdat ook deze zacht geworden is.

Voeg nu aan de ui en paprika de mosterd, honing en azijn toe. Schep goed om en doe nu de boontjes in de pan. Voeg nog een snuf peper en wat zout toe en zet het vuur dan uit.

De rucola mag in de grote saladeschaal.

Spoel de witte bonen even af onder wat lauwwarm water en voeg toe aan de rucola. Halveer de tomaatjes en doe deze bij de salade. Snij de mozzarella in kleine blokjes, of als je de bolletjes gebruikt, halveer deze dan.

Wanneer de sperziebonen even hebben kunnen afkoelen, kun je ze bij de salade voegen. Doe dit niet als ze nog erg warm zijn, want dan stort je sla gelijk in. Hussel alle ingrediënten goed door elkaar en geniet van je sperziebonensalade!

sperziebonensalade

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

Laat een bericht achter