Mijn tips om suikervrij te eten

10

Dagelijks ontvang ik mailtjes van jullie, super leuk!, met de vraag hoe je dat nou toch doet, suikervrij eten…. Waar moet je beginnen, en waar moet je allemaal op letten? En hoe doe ik dat eigenlijk? Ondanks dat ik het geweldig vind om mailtjes te ontvangen, leek het me toch eens tijd om een blogje aan dit onderwerp te wijden. Want blijkbaar leeft die vraag nogal! Ik ga je vandaag vertellen hoe ik om ga met suiker, en deel mijn tips om suikervrij te eten met je. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Laat ik als allereerste beginnen met een bekentenis…. Ik eet namelijk niet volledig suikervrij! Nee, echt niet… En weet je, dat zou ook helemaal niet kunnen. Want alle koolhydraten in onze voeding zijn onder te verdelen in enkelvoudige, meervoudige en complex samengestelde sacchariden (een ander woord voor suikers). Heel kort door de bocht zou dit betekenen dat wanneer je volledig suikervrij wilt eten, je ook alle koolhydraten uit je voeding moet schrappen. Maar ten eerste is dat nogal een rigoureuze stap – want koolhydraten vormen een groot onderdeel van onze voeding en in zoveel producten zit suiker! – en ten tweede leveren die koolhydraten energie. Energie die je ook gewoon nodig hebt om te functioneren. Ik ga hier helemaal niets vertellen over hoeveel (gram) suikers je wel binnen kunt of mag krijgen, dat is namelijk voor iedereen verschillend. Maar helemaal suikervrij eten, dat is dus niet haalbaar en naar mijn idee ook niet wenselijk….

suikervrij

Ik schreef al een hele tijd geleden een blog over suikervrij eten, koolhydraten en suikers en die moet je zeker even teruglezen voor een stuk basisinformatie over suikers. Suikervrij eten betekent voor mij dat mijn voeding zoveel mogelijk vrij is van toegevoegde geraffineerde suikers. Want een teveel aan suikers is niet goed voor je, dit zorgt voor ontstekingen en kan diverse ziekten tot gevolg hebben. En een teveel aan suikers wordt door je lichaam opgeslagen in vet, niet iets waar ik nou op zit te wachten.

De laatste tijd ben ik best veel aan het nadenken over suikers… En daarom deel ik graag met je hoe ik met suiker om ga. Want is het je wel eens opgevallen dat in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen suiker is toegevoegd? Echt, waarom….? vraag ik me dan af! Waarom zit toch overal suiker in? Zelfs in hele basic producten, als een pot witte bonen of in crackers. Waarom? Van mij hoeft dat echt niet zoet te zijn..! Kijk, dat in een pak koekjes suiker zit, dat snap ik nog, maar in voor mij hele gewone producten zit dus ook suiker. Blegh, ik vind dat echt niet hoeven.

Maar aan de andere kant kan ik ook ontzettend genieten van een goed stuk chocola. En daar zit inderdaad ook suiker in, logisch vind ik. En ondanks dat ik heel goed weet dat er in chocola – of elke andere zoete verwennerij – suiker zit, geniet ik daar wel regelmatig van. Want genieten hoort nu eenmaal bij het leven, en af en toe snoepen móet gewoon.

Chocoladetaart

Mijn tips om suikervrij te eten

Hoe ik dan suikervrij eet? Ik heb mijn tips voor je op een rij gezet:

Etiketten lezen

Het begint allemaal met het lezen van de etiketten op de voorverpakte producten die ik gebruik. Ik ben dus zo iemand die een pot of pakje uitgebreid staat te lezen in de supermarkt, en dan het potje weer terugzet omdat ik iets heb gezien waar ik niet blij van word. En dan pak ik gerust het volgende potje en dat ga ik dan uitgebreid lezen. En soms komt het er dan op neer dat ik geen enkel potje uit het schap meeneem, omdat ik tot de conclusie kom dat er overal onlogische suikers aan toegevoegd worden. Hoe je etiketten leest, vertel ik je trouwens hier!

Leer eten te begrijpen

Afgelopen week weer een mailtje waarin een lezer zich verbaasde over het suiker in brood. Dat klopt, in veel brood zit ook suiker. Maar in mijn ontdekkingsreis op weg naar een gezonder eetpatroon, ben ik er ook achter gekomen dat het soms wel logisch is dat ergens suiker in zit. Ik vroeg bijvoorbeeld aan mijn bakker waarom er suiker in brood zit. Het antwoord was dat er suiker gebruikt wordt om het gist wat sneller zijn werk te laten doen. Okee, that makes sense, dacht ik toen. Dat er vervolgens – vooral in fabrieksbrood – nog 3 soorten suiker in een brood zitten, dat snap ik dan weer niet. Wat ik bedoel; verdiep je eens in voedingsmiddelen en vráág vooral ook bij specialisten (de bakker, de slager enz.) hoe ze hun producten bereiden. Zo kun je een goede afweging maken. Overigens ken ik ook bakkers waar er geen suiker gebruikt wordt in het brood, ga dus zeker eens rond shoppen. 

havermoutmuffins met chocola

Zelf maken

Hier hamer ik ook tijdens mijn workshops altijd op; als je minder suiker wilt eten, dan zul je veel dingen zelf moeten gaan maken. En dat is precies wat ik nou zo leuk vind, haha! Je vindt hier op mijn blog zoveel recepten, waarmee ik je wil helpen om bewuster te worden van wat je binnen krijgt en je inspiratie wil geven om je eetpatroon net even gezonder te krijgen. Zelf maken kost misschien wat meer tijd, een blik soep is nou eenmaal zo geopend, maar je zult echt ervaren dat je lijf er blij van wordt wanneer je er goed voor zorgt. En dat is ook wat waard toch? Er wordt mij ook vaak gezegd dat zelf maken zoveel duurder is dan kant-en-klaar, maar weet je; als je veel beter voor jezelf kunt zorgen door zelf te weten wat je binnen krijgt, dan is dat toch niet in geld uit te drukken?

Anders snoepen

Wanneer je bewuster bent van de suikers die toegevoegd worden en je minder suiker gaat eten omdat je die producten laat staan, zal je smaak veranderen en je zin in zoet ook afnemen. Als ik zin heb om te snoepen, hoeft dat voor mij nu niet per sé iets met suiker te zijn. Ik vind het ook heerlijk om worteltjes te snoepen, of om een gekookt eitje te eten. Suiker eten doet suiker eten, je zult echt merken dat je drang naar zoet af gaat nemen. En door zelf je snoepjes te maken, ben je al een stuk gezonder bezig!

suikervrij

Balans en bewuste keuzes

Zoals ik hierboven ook al schreef, compleet suikervrij is niet haalbaar en ook niet nodig, want je hebt ergens je energie uit nodig. Schrap je echt alle suiker uit je eetpatroon, dan zul je daar ook echt niet fitter van worden. Maar ik maak wel hele bewuste keuzes in mijn suikergebruik. De suikers die ik onlogisch vind, laat ik staan. Als ik zelf mijn maaltijden klaar maak, voeg ik daar maar zelden een suikersoort aan toe. En af en toe, dan kies ik heel bewust voor een stuk chocolade, of een snoepje. Het draait allemaal om balans, die beroemde 80/20 regel, en soms ook 70/30.

Weet je wat ik met je wil delen? Dat je bewust wordt van wat je eet, dat je weet wat je binnenkrijgt, en hoe je hier een fijne eigen eetstijl in kan ontwikkelen. Ik ben echt niet zo’n hele gezonde eter hoor, maar ik maak wel heel bewust mijn keuzes. Mind Your Feed, heet dat…. haha! Heb je vragen aan me? Je mag me altijd mailen, maar je kunt ook hieronder een reactie achter laten. Vertel mij wat jij graag wilt weten, welke vragen heb jij en waarvan wil je graag weten hoe ik het doe?

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

10 reacties

  1. korte reactie/vraag over suiker in brood.
    Is het niet zo dat er suiker in zit zodat dan het gistingsproces sneller gaat? Een bakker heeft nl niet de tijd om zo lang te wachten wanneer hij zoveel broden moet bakken.
    Ik meen dit ergens gelezen te

  2. Het is helemaal geen logisch verhaal van de bakker dat er suiker in het brood zit. Het is namelijk overbodig. Ze doen dit alleen omdat de gist dan sneller gaat werken en het brood steeds korter hoeft te rijzen. Ik maak mijn brood zelf en dat gaat prima zonder suiker. Het staat dan wel 2x een uur of zelfs anderhalf uur te rijzen. Daar wil de bakker niet aan, want dat gaat hem te veel tijd kosten. Hoe langer rijstijd nodig is hoe meer fytinezuur afgebroken wordt en hoe gezonder je brood dus wordt. Zuurdesembrood zou het beste zijn. Dat heeft wel een dag nodig om te rijzen en bevat helemaal geen fytinezuur. Maar niet iedereen kan de smaak van zuurdesem waarderen. Zelf maak ik mijn brood met de helft van de voorgeschreven hoeveelheid gist. Daardoor heeft het langere rijstijd nodig, maar het brood wordt er wel smakelijker van.
    De suiker die volgens de bakker “broodnodig” is, is dus gewoon een kwestie van tijd die hij daar niet voor over heeft.

    • Mind Your Feed op

      Kijk, zelf maken is altijd beter, maar ik heb daar helaas niet altijd de tijd voor. En met een echtgenoot die bijna 2 broden per week eet, is het ook niet haalbaar… Dank voor je toevoeging, ik heb het even wat duidelijker opgeschreven.

  3. Fijn je artikel te lezen. Ik probeer vooral voor mijzelf minder te snoepen. Zodra je een klein snoepje pakt, blijf je gaan.. Alsof je lichaam er om smeekt. Heel irritant gevoel vind ik dat.

  4. Ik lees dat je ook workshops geeft! Woon in het hoge noorden, daar zul je vast wel niet komen om een workshop te geven. Maar weet je toevallig ook collegas in friesland die ook workshops geven.

    Groetjes Thea

  5. Mijn partner is bakkers gast, bij hen in de bakkerij gebruiken ze helemaal geen suiker in het brood.
    Enkel in suiker en rozijnenbrood.
    Heb onlangs het advies gekregen om minder suikers te eten samen met mijn dochter we hebben een zeer slechte darm werking.
    Nu hoorde ik over cocosbloesem suiker heb je hier ervaring mee ? Moet je hiervan de zelfde verhouding van gebruiken ? Eet namelijk wel is graag vla of pudding maar als ik zelf pudding maak deed ik daar 5 lepels suiker in zou graag een alternatief vinden.

  6. Misschien een rare vraag…maar al je recepten die je op FB plaats zien er zo heerlijk uit….kan je er geen receptenboek van maken?

  7. Ik gebruik veel honing als suikervervanger. Deze honing bestel ik rechtstreeks van de imker en is zonder toevoegingen. De smaak vind ik persoonlijk fantastisch.

    Wat ik me nu afvraag: Ben ik goed bezig of niet? In mijn mening zijn de suikers in honing 100% natuurlijk en niet geraffineerd. Lijkt me veel beter dan kristalsuikers enz. Is dit gevoel of raakt het een kern?

  8. Wil je minder suiker in je voeding die je eet hebben dan moet je meer zelf gaan maken wordt er aangegeven. Ik ben geen keukenprinses, ben er gewoon erg slecht in en vind het daardoor ook niet leuk om te doen. Het simpele recht toe recht aan koken lukt net maar daar houdt het dan ook op. Daarnaast ben je, indien je alleen bent, vaak meer geld kwijt of kun je toch ook veel invriezen? verse groente kan dit nl niet altijd. Zoals je zelf ook aangeeft is het ook duurder dan de traditionele wijze. Ook dit speelt voor mij wel zeker een faktor. Het is wel voor je gezondheid dat begrijp ik maar als je niet veel geld hebt is meer geld voor eten uitgeven best een issue. Heb je hier wellicht tips voor, zijn er niet al te dure workshops (liefst in mijn omgeving) of kookboeken.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.