X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
atjar ketimoen, zoetzure komkommer, Indische komkommer, recept atjar, zelf atjar maken, atjar komkommer, Indonesische atjar Ketimoen

Atjar Ketimoen – Indonesische komkommer

30
By Mind Your Feed on 29 maart 2016 Diner

Atjar ketimoen, oftewel Indonesische zoetzure komkommer. Zoet en zuur en vol van smaak is dit een perfect bijgerecht bij een Oosterse maaltijd. Vandaag het recept om zelf atjar te maken, het is echt niet ingewikkeld, je hebt alleen even geduld nodig om de smaken goed in te laten trekken. 

Zoo, de vreet  feestdagen zijn weer voorbij! Heb jij net zo genoten van het lange weekend als ik? Wat een cadeautjes zijn het toch elk jaar weer, die extra vrije dagen! En nu vorige week ook officieel de lente is begonnen, vind ik het tijd voor lichte voorjaarsgerechten. Tijd voor een zonnetje op je bord! En als ik aan de lente denk, dan denk ik aan frisse groenten! Salades, salades en salades. Of als bijgerecht bijvoorbeeld deze Indonesische komkommer, ook wel Atjar Ketimoen genoemd. Ik heb dit op Bali zo vaak gegeten, ik móest het gewoon een keer zelf maken!

atjar ketimoen

Zoetzure komkommer

Al voordat ik ruim 6 jaar geleden de eerste keer naar Bali vertrok, was ik helemaal fan van de Indonesische keuken. Vroeger werd mij vaak gevraagd of ik Indisch bloed heb, maar dat is niet zo. Maar ik heb wel wat Ind(ones)isch in mijn smaakgenen, want dát eten….ooh, zo lekker!

Ik heb geluk, want ik woon vlakbij Den Haag, en daar zitten echt de beste toko’s van Nederland. Afhalen doe ik niet vaak, maar als ik ervoor kies om niet zelf te koken, dan rij ik naar de toko. Laatst had ik in de middag wat tijd over en besloot ik om naar de nr. 1 toko van ons land te rijden, niet in Den Haag maar in Voorburg. Maar dat is dus ongeveer net zo ver voor mij, dus geen probleem, en voor goed eten heb ik dat natuurlijk graag over.

atjar ketimoen

Atjar Ketimoen recept

Want ja hoor, ik ben ook gewoon wel eens lui. Of heb geen zin om te koken, omdat ik al de hele week in de keuken heb gestaan. En dan maak je mij heel erg blij met een Indonesische maaltijd. Indofood is voor mij comfortfood. En ik heb totaal geen moeite met pittig, doe maar juist!

Op Bali aten we elke dag, 3x per dag, een Indonesische maaltijd, een goede nasi voor het ontbijt was mijn favoriet. Als ik dan bij de toko sta, weet ik ook nooit wat ik moet kiezen, want ik vind werkelijk álles lekker! Maar als bijgerecht kies ik vaste prik voor de atjar ketimoen, de zoetzure komkommer.

atjar ketimoen

Ik had al eens eerder geëxperimenteerd met het maken van zoetzure komkommer, maar het was me steeds niet gelukt om précies de juiste smaak aan het gerecht te geven. Die keer dat ik in Voorburg bij de toko stond, het was denk ik om 3 uur ’s middags, was de atjar ketimoen al op… I

k baalde eigenlijk wel een beetje, maar nam me toen gelijk voor om het zelf te maken. Voor diezelfde avond was ik toen te laat hoor, want het allerlekkerste wordt de atjar als ie een flink aantal uurtjes kan staan voordat je het eet… Maak de salade dan ook gerust een dag van tevoren klaar, wordt ie alleen maar beter van!

atjar ketimoen

Waar eet je atjar ketimoen bij?

Zelf atjar ketimoen maken is echt eenvoudig! Het allerlekkerst is als je de zoetzure komkommer een nachtje laat staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken! Waar eet je atjar ketimoen dan bij? Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Indonesische nasi goreng
  • Vietnamees stoofvlees
  • Indonesische bami goreng
  • Daging smoor
  • Pad Thai met kip
  • Noedels met pittig gehakt

atjar ketimoen, zoetzure komkommer, Indische komkommer, recept atjar, zelf atjar maken, atjar komkommer, Indonesische atjar Ketimoen

Atjar Ketimoen

Makkelijk recept voor Indonesische zoetzure komkommer
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
Bijgerecht
Indonesisch
Bijgerechten recepten, Groente
Servings: 1 flinke pot

Nodig

  • Steelpan
  • Glazen pot
  • lepeltje

Ingrediënten

  • 2 komkommers
  • 1 rode peper
  • 1 ui (groot)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 4 eetlepels honing
  • 125 ml azijn
  • 2 eetlepels olie
  • sesamzaadjes

Bereiden

  • Was de komkommer en snij deze over de lange kant doormidden. Verwijder met een lepeltje de zaadjes, deze gebruiken we niet. Snij de halve komkommers nu nog een keer over de lengte doormidden, zodat je van de komkommer 4 kwarten hebt. Snij in dunne schijfjes.
  • Schil en snipper de ui, dit mag heel fijn. Snij de peper open, verwijder eventueel de zaadjes als je niet van al te pittig houd, en snij heel fijn. Haal de schil van de gember af en snij in mini blokjes. Maak de knoflook schoon.
  • Verwarm wat olie in de steelpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de peper en gember toe, pers de knoflook erbij uit en voeg de komijn, kurkuma en nootmuskaat toe. Blus af met de azijn en schenk de honing erbij. Laat nu 5 minuten zachtjes pruttelen, er ontstaan belletjes en de saus verkleurt iets.
  • Schep de komkommers door het warme azijn mengsel en laat afkoelen. Schep de atjar ketimoen in een glazen pot en bewaar in de koelkast. Of eet gelijk op natuurlijk, maar dan heb je die glazen pot ook niet nodig…. Ik maakte deze Indonesische komkommer salade af met wat sesamzaadjes.
Calorieën: 204kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 6g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 7g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

atjar ketimoen, zoetzure komkommer, Indische komkommer, recept atjar, zelf atjar maken, atjar komkommer, Indonesische atjar Ketimoen

Ga jij atjar ketimoen maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

bali bijgerecht glutenvrij Indisch Indofood Indonesie Indonesische keuken komkommer komkommer salade pittig voedselzandloper zoetzuur
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleHavermout ontbijtcake met blauwe bessen
Next Article Courgette pannenkoekjes met avocado
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

30 reacties

  1. Vivian | stayaliveandcooking on 29 maart 2016 10:32

    Hmmm, ik ben dus helemaal nog niet zo bekend met de Indonesische keuken maar je hebt me wel aan het denken gezet. Als ik je verhalen zo hoor mis ik aardig wat!

    Reply
  2. Marleen on 29 maart 2016 15:56

    Lijkt me leuk om eens te proberen, bedankt voor het recept!
    Bedoel je met azijn: witte wijnazijn?

    Reply
    • Mind Your Feed on 30 maart 2016 11:59

      Kan! Ik gebruikte appelazijn, maar het maakt niet zo veel uit…

      Reply
  3. Marian on 29 maart 2016 18:15

    Hoe lang je dit (ik neem aan in de koelkast) bewaren?

    Reply
    • Mind Your Feed on 30 maart 2016 11:58

      Zeker wel een dag of 3, door de azijn blijft het wel goed.

      Reply
  4. Marianne on 5 juni 2016 19:57

    Erg lekker!

    Reply
  5. Peter on 30 december 2016 19:50

    Ik was op zoek naar een dergelijk recept en kwam hier terecht, Morgen maak ik een rijsttafel en heb dus net deze Atjar bereid. Makkelijk recept en ziet er smakelijk uit, Morgen zullen alle kruiden wel familie met elkaar zijn geworden en dan kan ik wat zeggen over de smaak. Ik denk dat dat wel goed zit. In het recept staat niets verder over de sesamzaadjes maar ik denk dat ik ze even licht rooster. Dank voor het recept. Met vriendelijke groet, Peter

    Reply
    • Natasja on 4 januari 2020 15:15

      Superlekker! Twee maanden geleden gemaakt. Had een deel in de vriezer bewaard, ging ook prima maar nu is het op dus vandaag maak ik een nieuwe portie voor bij de rendang van vanavond. Heerlijk, nu al zin in

      Reply
      • Mind Your Feed on 8 januari 2020 16:22

        Wat goed dat je even deelt dat het ook ingevroren kan worden. Zeker met komkommer, dat wordt misschien te nat. Oooh, nu krijg ik ook zin in Rendang!

        Reply
  6. Esther on 3 mei 2017 18:04

    Héérlijk ! Dank voor deze inspiratie

    Reply
  7. Jeannette on 27 augustus 2017 00:37

    Heerlijk lijkt me. Wat voor olie heb je gebruikt?

    Reply
    • Mind Your Feed on 1 september 2017 11:00

      Gewoon olijfolie!

      Reply
  8. sara nijs on 4 september 2017 22:41

    Hallo Reny,
    Vanwege het weer afgelopen weekend geen bbq voor onze vrienden maar een Indonesische rijsttafel. Ik had nog een mooie komkommer uit de moestuin en zocht & vond op internet een Indonesisch recept: gesmuld van JOUW atjar ketimoen!
    Onze vrienden namen beleefdheidshalve een hapje van deze atjar want eigenlijk lusten ze geen komkommer. Nu zijn ze om! Of ik een kopie van jouw recept voor ze wilde maken. Ik had geen dunne schijfjes gesneden, eerder blokjes, en op deze manier zagen zij de komkommer ook als lekkere variant in hun assortiment borrelhapjes.
    Onze complimenten!

    Reply
  9. Annemarieke on 17 september 2017 19:32

    Ik heb de atjar ketimoen gemaakt voor bij een Aziatische runderstoofpot uit de slowcooker. Erg lekkere combinatie. Recept was prima te volgen.

    Reply
    • Peter on 17 september 2017 20:08

      Hey Annemarie,
      Wil je het recept van Arie Aziatische stoofpot met ons delen. Ik zoek nog een goed recept.

      Reply
  10. Jet on 26 mei 2018 15:22

    De vorige keer gemuld! Ik hou NIET van komkommer, maar dit is een fantastische combi en zo vind ik komkommers heerlijk. Staat vanavond weer op tafel

    Reply
  11. Gelsche on 25 mei 2019 19:53

    Hallo,ik heb precies je recept gevolgd, maar het ziet er heel anders uit. Troebel, niet mooi helder zoals op jouw foto. Ik laat het een nachtje in de koelkast. Zal best smaken.

    Reply
  12. Kitty on 7 juli 2019 10:34

    “De saus verkleurt iets”. Me dunkt… geelwortel

    Reply
    • Mind Your Feed on 9 juli 2019 11:02

      Haha, yep 🙂

      Reply
      • Peter on 9 juli 2019 11:53

        Tenzij hij blauw kleurt, dan moet je oppassen!

        Reply
        • Karin on 18 juni 2020 07:13

          Hoi, bedankt voor dit recept. Ik woon ook in Voorburg en nu ben ik dus wel heel benieuwd welke toko de beste is.

          Reply
          • Mind Your Feed on 18 juni 2020 10:28

            Dat was destijds – het recept is wat ouder al – Toko Menteng op de Franse Kerkstraat. Een paar jaar terug werd er elk jaar een top 50 met beste toko’s in NL samengesteld en daaruit kwam deze toko toen op plaats 1 naar voren. Die lijst kan ik niet meer vinden, wel weet ik dat er in Den Haag/Voorburg heel veel goede toko’s zitten! Toko Sawa op de Fred schijnt ook top te zijn!

  13. Lyz on 22 december 2021 23:27

    5 sterren
    Ontzettend lekker

    Reply
  14. Ellen on 30 augustus 2022 14:07

    Heerlijk! En nog lekkerder de volgende dag!

    Ennuh: Toko Eddo?

    Gr Ellen

    Reply
    • Mind Your Feed on 9 september 2022 15:28

      Ik bedoelde toko Menteng 😉

      Reply
  15. Thelma on 25 april 2023 13:15

    5 sterren
    Geweldig recept heerlijk bij mijn indonesische rijsttafel, ziet er smakelijk uit.

    Reply
  16. Sylvia on 7 september 2023 11:52

    Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!
    Zou je dit ook kunnen wecken?

    Reply
  17. Anne on 14 april 2024 14:56

    Zeer bedankt voor dit uitstekende recept. Het was een groot succes!

    Reply
  18. Gijs on 3 juli 2024 16:06

    Klopt de hoeveelheid azijn? 125 ml=12,5 cl= 1,25 dl =0,125l dat lijkt me erg weinig?

    Reply
  19. Jade on 26 maart 2025 12:32

    Zojuist gemaakt maar ziet er door de kurkuma/komijn/nootmuskaat heel anders uit dan op de foto’s in dit recept. Ik vraag me af of het hetzelfde is?

    Reply
4 from 36 votes (34 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.