Aubergine carpaccio is zo’n heerlijk licht, feestelijk voorgerecht dat er indrukwekkend uitziet, maar verrassend makkelijk te maken is. De zachte, gegrilde aubergine in combinatie met de frisse yoghurt-labneh, de kruidige za’atar en de sappige granaatappelpitjes zorgen voor een prachtig plaatje! Deze smaken bij elkaar maken dit gerecht perfect voor een etentje thuis — én een fantastische vegetarische keuze voor het kerstdiner.
Wat ik zelf zo fijn vind aan dit gerecht, is dat je het heel ontspannen kunt voorbereiden. De labneh maak je een dag van tevoren; daarna hoef je alleen nog maar de aubergines te grillen en alles op een mooie schaal te leggen. Met een beetje olijfolie, een snuf kruiden en een handje granaatappelpitjes zet je zó iets bijzonders op tafel. Stress uit, genieten aan!

Aubergine carpaccio met yoghurt
Aubergine carpaccio staat prachtig op een grote schaal en past mooi bij andere kleine feestelijke hapjes of vegetarische voorgerechten. Het gerecht is licht genoeg om daarna uitgebreid te kunnen eten en daardoor ideaal voor feestdagen of voor elk ander gezellig etentje!
De labneh maak je uiteraard zelf. Labneh is een uitgelekte yoghurtspread die fris smaakt en nét wat steviger is dan gewone yoghurt. Je maakt ‘m eenvoudig klaar door yoghurt 12 uur te laten uitlekken. Ik gebruik Turkse yoghurt omdat die mooi vol is, maar Griekse yoghurt werkt ook perfect.

Meer vegetarische voorgerechten:
Ik hou van uitpakken met Kerst en ik zet het liefst de hele tafel vol met verschillende gerechten. Ben je op zoek naar meer vegetarische voorgerechten, dan vind je deze recepten vast ook geweldig:
- Gevulde portobello met spinazie en ricotta
- Tartaar van rode biet met feta mousse
- Quiche met gekarameliseerde ui, mascarpone en kersen
- Paddenstoelen ragout met truffelolie
- Geitenkaas hapje met pistache en cranberry


Nodig
- Kaasdoek, hydrofieldoek of schone theedoek
Ingrediënten
- 2 auberines
- 500 gram Turkse yoghurt (of Griekse yoghurt)
- 3 el olie
- 2 tl za'atar kruidenmix
- 2 el granaatappelpitjes
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Begin met het maken van de labneh, een dikke yoghurtspread. Leg een vergiet in een schaal en leg hier een schone hydrofieldoek of theedoek in. Schep de yoghurt in de schone doek en zet voor minstens 12 uur weg op een koude plek (koelkast).
- De volgende dag: roer de dikke yoghurt los met een scheutje olijfolie, peper, zout en wat za’atar. Zet koel weg.
- Snijd de aubergine in dunne plakken (ongeveer ½ cm dik). Meng olie met za’atar en bestrijk beide kanten van de plakken.
- Verhit een grillpan en grill de aubergineplakken aan beide zijden goudbruin en zacht. Laat iets afkoelen.
- Leg de plakken dakpansgewijs op een bord en verdeel de labneh erover.
- Garneer met granaatappelpitjes, extra za’atar en eventueel wat verse peterselie.
- Tip: Serveer de aubergine carpaccio lauwwarm voor de beste smaak. Lekker met wat geroosterd platbrood of als onderdeel van een antipasti plank.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor aubergine carpaccio met yoghurt en granaatappel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.