Paddenstoelen ragout met truffelolie

5

Wacht even, ik hoor je denken…. Ze zou het simpel houden dit jaar, geen stress rondom de kerstrecepten. En dan komt ze met ragout aan?! Weet je hoeveel werk dat is?!…. Nou, ik kan je direct gerust stellen, dat is absoluut niet zo! Maar ik snap het wel, want dat dacht ik ook altijd…. Tot ik vorig jaar al eens aan de slag ging met een recept voor kalkoen ragout. Wow, werkelijk, was het zo eenvoudig?! Toen ik onlangs vroeg of er nog wensen waren voor de recepten rondom Kerst, kreeg ik vaak het verzoek voor vegetarische gerechten. En tadaa, zie hier de paddenstoelen ragout! Met verschillende paddenstoelen en een beetje truffelolie. Dit is feestelijk én makkelijk, precies zoals ik het graag zie. 

paddenstoelen ragout

Ragout is voor mij jeugdsentiment. Bij mijn ouders thuis was er altijd wel een blik ragout in huis en vaak in het weekend zette mijn vader dan aan het eind van de middag de oven aan. Pannetje ragout op het vuur, knapperige pastei bakjes en dan rond borreltijd een klein hapje eten met z’n allen…. Later werden ook daar de blikken vervangen door verse, zelfgemaakte ragout. Maar als ik dus aan ragout denk, dan denk ik aan die gezellige middagen in het weekend.

paddenstoelen ragout

Deze Kerst maak ik het mezelf weer niet al te lastig. Een klein hapje vooraf, een mooi hoofdgerecht en natuurlijk een lekker toetje. Of nagerecht, dat klinkt net even wat sjieker. Alles bij elkaar is het natuurlijk best een uitgebreid diner, maar dat hoéft geen uren in de keuken te kosten. Deze paddenstoelen ragout is echt binnen een kwartier klaar! En je kunt dit gerecht ook heel goed van tevoren klaar maken. Dus zie je, no stress en merry X-mas!

paddenstoelen ragout

Paddenstoelen ragout met truffelolie

Voor 6 personen:

  • 250 gr gemende paddenstoelen
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 750 ml water
  • 1 bouillonblokje groente
  • 25 ml witte wijn
  • 75 gr bloem
  • 50 gr roomboter
  • 3 takjes verse tijm
  • peper
  • zout
  • 1 a 2 el truffelolie
  • 6 pasteibakjes

Nodig; pan met stevige bodem

Bereiden: Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de paddestoelen voorzichtig schoon en snij deze in kleine stukjes.

Verwarm de pan met dikke bodem op het vuur en laat hier de boter in smelten. Fruit de ui hierin aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak even kort mee.

Voeg dan de gesneden paddenstoelen toe aan de pan en bak zo’n 5 minuten op middelhoog vuur mee tot ze lekker zacht zijn en het meeste vocht eruit is getrokken.

Maak de bouillon klaar door 1 bouillonblokje te mengen met 750 ml kokend water.

Schep de bloem in de pan bij de paddenstoelen en roer goed door. Begin dan met het toevoegen van de bouillon en begin gelijk met roeren, je wilt tenslotte geen klontjes in de ragout. Schenk alle bouillon bij de paddenstoelen en zet het vuur zacht.

Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze toe.

Voeg nu de witte wijn toe en laat de ragout zo’n 5 a 10 minuten pruttelen.

Breng de paddenstoelen ragout op smaak met peper, zout en een flinke eetlepel truffelolie.

Verwarm voor de gebruik de pasteibakjes volgens de aanwijzing op de verpakking in de oven. Schep hier de paddenstoelen ragout in en maak er een gezellig diner van!

paddenstoelen ragout

Voorbereiden:

  • Je kunt deze paddenstoelen ragout een dag of 2 van tevoren al helemaal klaar maken!
  • Bewaar de paddenstoelen ragout afgesloten in de koelkast tot moment van gebruik.
  • Voeg eventueel bij het verwarmen van de ragout nog wat water of bouillon toe, de ragout kan namelijk wat ingedikt zijn.
  • Schep de warme ragout wel pas vlak voor het serveren in de pasteibakjes.

kerstrecepten

Menu suggestie

**

Paddenstoelen ragout met truffelolie

***

Quiche met pompoen, champignons en oude kaas
Zoete aardappel met knoflook en Parmezaan
Gegrilde broccoli met courgette

***

3x Cheesecake in een glaasje – choco, frambozen en limoncello

**

Ga je aan de slag met dit recept voor paddenstoelen ragout met truffelolie? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

5 reacties

  1. Die 50 gr roomboter vind ik niet terug in het recept, ik neem aan dat je die met de bloem samen moet verwarmen tot roux en dan de bouillon erbij ? Ik had het nu over en als laatste toegevoegd en het is gelukkig ook lekker geworden.

    • Mind Your Feed op

      Mijn excuus! De boter stond er dubbel in… je verwarmt als eerste de boter in de pan om daar de ui in aan te fruiten… Wel fijn dat het gelukt is en lekker is geworden!

  2. Hey Reny,

    Ik wil dit recept maken, maar ik heb geen truffelolie.

    Nu heb ik bij de grote supers gezocht naar truffelolie, maar de olie met truffelsmaak die verkocht wordt is samengesteld met goedkope synthetische stoffen om de ‘truffel’-smaak te krijgen.
    Het gaat dan bijna altijd om olijfolie met truffelsmaak.

    Omdat ik geen synthetische stoffen wil eten zou ik willen weten welke truffelolie jij gebruikt en waar die te koop is.

    • Mind Your Feed op

      Mijn olie komt uit Italië… maar daar heb je nu niet zoveel aan 😉 Ik zou even bij een traiteur/delicatessenzaak kijken, die hebben wel echte olie met echte truffel!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.