Groenten van de BBQ…. Bij een barbecue draait het vaak om het vlees of de vis. Maar eigenlijk verdienen de bijgerechten net zo goed een hoofdrol. En dan vooral de groenten. Want als je ze even de aandacht geeft die ze verdienen, worden ze zó lekker en maak je jouw volgende barbecue helemaal compleet!
Zelf grill ik standaard een flinke schaal vol met groenten als we de barbecue aansteken. En nee, dat is echt geen gedoe en groenten worden juist zó lekker van het roosteren op de grill. Wat mij betreft mag er naast die heerlijke kipsaté spiesen of een stukje zalm van de BBQ gerust een grote schaal met gegrilde groenten op tafel staan. Kleurig, smaakvol en vol zomer!
Welke groenten zijn lekker op de barbecue?
Eigenlijk kun je verrassend veel groenten grillen op de BBQ. Mijn favorieten zijn courgette, aubergine, paprika en champignons. Deze groenten blijven stevig, krijgen een fijne grillsmaak en zijn snel gaar.
De hitte van de barbecue zorgt ervoor dat de natuurlijke suikers in de groenten karamelliseren, waardoor ze net wat zoeter en voller van smaak worden. En geloof me: met een goede – simpele! -dressing erbij stelen deze geroosterde groenten echt de show.
Hoe grill je groenten op de BBQ?
Snijd de groenten in grove stukken of plakken – niet te dun, anders vallen ze uit elkaar. De champignons kun je ook gewoon in z’n geheel op het rooster leggen! Bestrijk ze met een beetje olijfolie, zodat ze niet aan het rooster plakken. Grill ze vervolgens op een goed voorverwarmd rooster, direct boven de hitte of op een grillplaat. Keer ze regelmatig tot je mooie grillstrepen ziet en de groenten zacht beginnen te worden.
Je hoeft de groenten niet te marineren, zoals ik bij vlees wel altijd graag doe. Mijn ketjap marinade is een van mijn favorieten. Wel serveer ik bij de groenten altijd een simpele dressing, eigenlijk net als bij een salade. Ik maak de dressing van balsamico, mosterd, olijfolie en knoflook en die voeg je toe zodra de groenten van de grill komen. Even husselen, klaar!
Meer groenten van de BBQ:
Heb je de smaak te pakken en wil je vaker groenten roosteren op de BBQ? Dat snap ik helemaal, gegrilde groenten horen er wat mij betreft helemaal bij. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Probeer dan ook eens de volgende gerechten, die je in plaats van in de oven net zo makkelijk op het rooster van de BBQ klaar maakt:
- Geroosterde wortelen met Parmezaan
- Zoete aardappel van de BBQ
- Geroosterde aubergine met mozzarella
- Italiaanse geroosterde aardappeltjes
- Italiaanse groenten
- Groene asperges met balsamico dressing

Nodig
- BBQ rooster
Ingrediënten
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 rode puntpaprika's
- 200 gram kastanjechampignons
- 2 el olie
Voor de dressing:
- 2 el balsamico azijn
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterd
- 1 teentje knoflook
- 1 tl Italiaanse kruiden
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Snijd de groenten in grove stukken of plakken. De champignons kun je in z'n geheel roosteren.
- Bestrijk ze licht met olie.
- Grill de groenten op een goed voorverwarmde BBQ of grillplaat. Keer regelmatig tot ze gaar en mooi gegrild zijn.
- Meng de ingrediënten voor de dressing.
- Doe de warme gegrilde groenten in een schaal en hussel ze om met de dressing. Serveer direct.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor gegrilde groenten van de bbq? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.