Gegrilde aubergine met mozzarella en basilicum

1

Nog een paar weken en dan zit ik met mijn kont in Italië. Ik heb er zoveel zin in! Zitten. Op mijn kont. In Italië. Of liggen, dat moet vast ook wel lukken, aan het zwembad bijvoorbeeld, of op het strand. Waar ik ook ontzettend naar uit kijk, is het eten. Serieus, een vakantie draait bij mij grotendeels om eten. Om ontspannen, én eten. Nou, dan heb ik volgens mij de perfecte bestemming uitgezocht, want ik heb zo het idee dat dit in mijn vakantie wel goed gaat komen. Tot die tijd, nog even geduld namelijk, tover ik alvast wat Italiaanse gerechten op tafel. Ik haal al dat lekkers alvast maar een beetje deze kant op, en met deze gegrilde aubergine met mozzarella en basilicum is dat zeker gelukt.

gegrilde aubergine met mozzarella

Als je mij langer volgt, dan weet je dat ik dol ben op de Italiaanse keuken. En dat ik zeker eens per 2 jaar in Italië kom. De liefde voor dit land is al meer dan 20 jaar geleden ontstaan en lijkt maar niet over te gaan. Natuurlijk heb ik interesse in andere landen, maar eens in de zoveel tijd – en dat is nu 1x per 2 jaar – móet ik echt terug naar daar. In de tussentijd wil ik meer van de wereld zien, maar Italië blijft roepen.

Ben ik de enige die een voorkeur heeft voor een bepaald land? En ook iets tegen andere landen heeft? Ik zie mezelf al helemaal zitten hoor, in Italië, onder de cipressen. Maar bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje trekken mij dan weer helemaal niet. Raar, want ik ben er ook gewoon nog helemaal niet zo vaak geweest, dus ik mag er geen mening over hebben. Maar als je mij vraagt waar ik naartoe wil, dan weet je het antwoord.

gegrilde aubergine met mozzarella

En dat gaat niet in de laatste plaats om het eten, die voorkeur voor Italië. Als ze érgens weten wat eten is, wat lekker en goed eten is, dan is het daar wel. Het eten vormt gewoon een onderdeel van de cultuur van het land, wist je bijvoorbeeld dat ze in het noorden van het land hele andere gerechten eten dan in het zuiden? En dat ook elke soort pasta zijn eigen saus kent? Dat Italianen eigenlijk – ondanks dat je alleen maar denkt aan pasta en pizza – heel veel groenten eten? De Italiaanse keuken is puur, smaakvol en bevat heel veel liefde. Daar word ik dus super blij van!

Deze gegrilde aubergine met mozzarella en basilicum ontstond een beetje bij toeval. Afgelopen weekend vierden we de verjaardagen van Simon en Lise en ik wilde graag deze aubergine op de bbq grillen. Maar ik vergat dat helemaal, en er was al zoveel lekkers te eten dat het ook eigenlijk te veel zou zijn. Een paar dagen later kwam ik de aubergine weer tegen, dat plan van grillen zat nog steeds in mijn hoofd, en ik besloot er wat gemarineerde mozzarella aan toe te voegen.

gegrilde aubergine met mozzarella

Vaak snijden we de mozzarella zo van de bol en verwerken we deze in een gerecht, maar de mozzarella in dit recept heeft even een heerlijk badje van olijfolie, basilicum, citroen en oregano gehad. Nou, dat proef je! Dit is zo’n ultiem zomers recept, mét Italiaans tintje, dat je bij de bbq of als lunch- of bijgerecht zou kunnen serveren. De aubergine op de bbq grillen geeft natuurlijk een nog intensere smaak, maar mocht je de bbq niet aansteken dan kun je de aubergine ook zeker in de grillpan klaarmaken.

gegrilde aubergine met mozzarella

Gegrilde aubergine met mozzarella en basilicum

Bijgerecht voor 2 a 3 personen

  • 1 aubergine
  • 1 grote bol mozzarella
  • 1/2 citroen (schil + sap)
  • 10 blaadjes basilicum + extra voor garnering
  • 4 el olijfolie + extra
  • 1 el olijfolie met truffel
  • 1 tl oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • peper
  • zout

Nodig; schaaltje, grillpan, keukenpapier, rasp

Bereiden: Maak als eerste het badje voor de mozzarella klaar. Het is namelijk het lekkerst als de mozzarella even goed alle smaken kan opnemen. Doe de olijfolie en de olie met truffel (als je dit niet hebt, doe dan wat extra olijfolie) in een schaaltje.

Boen de citroen goed schoon en rasp de schil van de halve citroen uit bij de olijfolie en pers het sap van de halve citroen boven de kom. Snij 10 basilicum blaadjes fijn en doe deze in het badje. Pers 2 teentjes knoflook uit bij de olie en voeg wat peper toe.

Snij de mozzarella in plakken van een halve cm dik. Je kunt ook kleine stukjes van de bol plukken. Leg deze in de marinade van olijfolie, citroen en basilicum en laat even intrekken.

Was de aubergine even voorzichtig en snij in plakken van ongeveer 0,5 cm. Leg ze naast elkaar op een schoon werkblad en bestrooi met wat zout. Laat ze zeker 10 minuten zo liggen, zodat het zout het vocht uit de aubergine plakken kan trekken.

Verwarm ondertussen de grillpan op het vuur. Doe hier geen olie in!

Dep met wat keukenpapier de aubergine plakken aan aan beide zijden droog en besmeer ze met een klein beetje olijfolie. Leg de plakken aubergine in de pan en bak in ongeveer 3 minuten aan beide kanten gaar en mooi bruin.

Leg de aubergine plakken op een bord en leg hier de mozzarella overheen. Schep nog wat van de olie over de mozzarella en aubergines en maak de schaal met gegrilde aubergines met mozzarella af met wat van de basilicum blaadjes. Enjoy!

gegrilde aubergine met mozzarella

Ga je aan de slag met dit recept voor gegrilde aubergine met mozzarella en basilicum? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

  1. Lekker, ik had de gegrilde aubergine plakken gevuld met de gemarineerde mozzarella, plakje rauwe ham er omheen en nog even in de grillpan… gesmolten mozzarella is nog nét ff iets lekkerder

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.