X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
kalkoenstoofpotje, stoofvlees kalkoen, kalkoen stoofvlees, kalkoenvlees stoven, kerst, hoofdgerecht, hoofdgerecht met kalkoen

Kalkoenstoofpotje met champignons en rode wijn

15
By Mind Your Feed on 20 december 2020 Diner, Feest

Kalkoenstoofpotje met champignons en rode wijn. Hoe Kerst wil je het hebben? Ik vind dat kalkoen echt bij Kerst hoort, maar het bereiden van een hele gevulde kalkoen laat ik toch echt liever aan anderen over. Uiteraard kun je nog zoveel meer met kalkoen doen!

Zo maakte ik al eens kalkoen ragout klaar. En Italiaanse saltimbocca van kalkoen. De gevulde kalkoenrolletjes met pesto waren ook een groot succes En nu zet ik dit jaar weer een ouderwetse stoof op het vuur en dit keer een stoofgerecht met kalkoenvlees.

kalkoenstoofpotje, stoofvlees kalkoen, kalkoen stoofvlees, kalkoenvlees stoven, kerst, hoofdgerecht, hoofdgerecht met kalkoen

Het Italiaanse stoofvlees met rode wijn dat vorig jaar op tafel kwam was zo’n succes dat het mijn inspiratie was om dit jaar met kalkoen aan de slag te gaan. Met nog wat heerlijke bijgerechten op tafel, zoals een romige broccoli gratin met Parmezaanse kaas en kruidige aardappelpuree uit de oven is het kerstmenu wat mij betreft compleet!

kalkoenstoofpotje, stoofvlees kalkoen, kalkoen stoofvlees, kalkoenvlees stoven, kerst, hoofdgerecht, hoofdgerecht met kalkoen

Kalkoenstoofpotje met champignons en rode wijn

Yes, weer een stoofgerecht deze Kerst! Jullie werden er vorig jaar zo enthousiast van en ook dit jaar is het recept voor het stoofvlees met Italiaanse kruiden weer een enorme hit.

Ik snap dat heel goed, stoofgerechten zijn ultiem comfortfood en dat kunnen we dit jaar allemaal wel heel goed gebruiken! Dit kalkoenstoofpotje is daarom het perfecte hoofdgerecht voor Kerst 2020!

kalkoenstoofpotje, stoofvlees kalkoen, kalkoen stoofvlees, kalkoenvlees stoven, kerst, hoofdgerecht, hoofdgerecht met kalkoen

Kalkoen kerst hoofdgerecht

Het is natuurlijk een klassieker, de kalkoen als kerst hoofdgerecht. Vorig jaar toen we nog met de hele familie kerst vierden, schoven we een gevulde kalkoen de oven in. Nu we in kleinere gezelschappen de feestdagen doorbrengen, kies ik voor kalkoenfilet in deze stoofschotel.

kalkoenstoofpotje, stoofvlees kalkoen, kalkoen stoofvlees, kalkoenvlees stoven, kerst, hoofdgerecht, hoofdgerecht met kalkoen

Het vlees heeft wel die typische kalkoensmaak, maar dit recept is veel makkelijker klaar te maken! Wel zo fijn als je vooral veel tijd met je liefsten wil doorbrengen. Vooraf kun je een van deze soep recepten op tafel zetten. Nog een lekker nagerecht in een glaasje en het kerstmenu is helemaal compleet!

kalkoenstoofpotje, stoofvlees kalkoen, kalkoen stoofvlees, kalkoenvlees stoven, kerst, hoofdgerecht, hoofdgerecht met kalkoen

Meer kalkoen recepten:

  • Gevulde kalkoenfilet met truffel en cranberry
  • Kalkoen ragout met kastanjechampignons
  • Kalkoen rolletjes met pesto en mozzarella
  • Saltimbocca van kalkoen met Parmaham en salie
kalkoenstoofpotje, stoofvlees kalkoen, kalkoen stoofvlees, kalkoenvlees stoven, kerst, hoofdgerecht, hoofdgerecht met kalkoen

Kalkoenstoofpotje met champignons en rode wijn

Makkelijk recept voor stoofgerecht met kalkoenvlees en champignons
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Totale tijd: 2 uur uur 15 minuten minuten
Hoofdgerecht
Nederlands
Stoofvlees, Winter recepten
Servings: 4

Nodig

  • Stoofpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 600 gram kalkoenborst filet
  • 150 gram kastanjechampignons
  • 2 uien
  • 2 winterpeen
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 ml rode wijn
  • 50 ml balsamico azijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • peper
  • zout
  • olie om in te bakken
  • flinke klont boter

Bereiden

  • Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Snij de kalkoenborstfilet in blokjes van ongeveer 2x2 cm. Doe het vlees in een schaal en breng alvast op smaak met peper en zout.
  • Borstel de kastanjechampignons voorzichtig schoon en snij ze daarna in plakjes. Snij daarna in fijne reepjes. 
  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de uiteinden van de winterpeen en schil ze met een dunschiller. Snij daarna in fijne plakjes van 0,5 cm.
  • Zet de stoofpan op het vuur en schenk een scheut olie in de pan. Voeg een goede klont boter toe en wacht tot de boter iets verkleurd is.
  • Fruit de ui aan en pers de knoflook erbij uit. Voeg dan het kalkoenvlees toe aan de pan en laat het rondom dichtschroeien. Zet dan het vuur laag.
  • Doe de winterpeen en kastanjechampignons bij het vlees en voeg dan de rode wijn toe. Laat 4 minuutjes zachtjes pruttelen en schep de tomatenpuree erbij. Roer door.
  • Schenk de kippenbouillon en de balsamico azijn bij het vlees. Door het zuur in de azijn zal het vlees straks lekker zacht worden. 
  • Leg de takjes rozemarijn en tijm, de laurierblaadjes en de kruidnagels in de pan. Doe de deksel half op de pan van het kalkoenstoofpotje en laat het vlees zo’n 2 uur zachtjes stoven, roer regelmatig even door! Controleer of het vlees zacht is voordat je het vuur uitdraait.
Calorieën: 257kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 34g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 2g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

kalkoenstoofpotje, stoofvlees kalkoen, kalkoen stoofvlees, kalkoenvlees stoven, kerst, hoofdgerecht, hoofdgerecht met kalkoen

Ga jij aan de slag met dit recept voor kalkoenstoofpotje met champignons en rode wijn? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Foto’s door Renske van Buren

bijgerecht stoofvlees hoofdgerecht kalkoen hoofdgerecht recepten kalkoen kalkoenfilet Kerst stoofvlees stoofvlees Kerst stoofvlees recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu Makkelijke maaltijden #160
Next Article 5x Salade voorgerechten voor Kerst
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

15 reacties

  1. Manolito van Galen on 20 december 2020 10:47

    Hoi Reny,

    Een heerlijk recept.
    Is dit gerecht ook te maken met kipfilet ipv met kalkoen?
    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    Reply
    • Mind Your Feed on 20 december 2020 11:13

      Hi Manolito,

      Dat kan zeker ook hoor! Voor het ‘kerstige’ ben ik aan de slag gegaan met kalkoen, kipfilet kan ook!

      Reply
  2. Suzanne on 22 december 2020 11:57

    Welke rode wijn kan je best gebruiken? Ik neem aan dat hij niet te overheersend mag smaken?

    Reply
    • Mind Your Feed on 23 december 2020 12:31

      Meestal gebruik ik in stoofgerechten de wijn die ik ‘open’ heb staan, een merlot of cabernet sauvignon kan prima in dit recept!

      Reply
      • Renee on 9 januari 2021 21:13

        5 sterren
        Met kerst gemaakt en het was heerlijk! De restjes waren nog lekkerder omdat de smaken goed waren ingetrokken!

        Reply
        • Mind Your Feed on 14 januari 2021 16:13

          Whoohoo, super om dat te horen! En lucky you dat er nog wat over was!!

          Reply
  3. Akkelien on 4 oktober 2021 12:25

    Kun je de rode wijn ook vervangen met wat anders?

    Reply
  4. Karin on 29 november 2021 11:10

    Lijkt mij een heerlijk recept , maar wordt de kalkoen niet erg droog ??

    Reply
  5. Marleen on 12 december 2021 13:31

    Ik doe het met kippendijen verrukkelijk Heeft kalkoen vlees heel andere smaak?

    Reply
    • Mind Your Feed on 16 december 2021 11:06

      Mja, ik vind dat kalkoenvlees wel echt een typische kalkoensmaak heeft, je proeft zeker wel verschil. Maar dit recept is inderdaad ook prima geschikt voor kip!

      Reply
  6. Diana on 27 november 2022 11:32

    Je schrijft Controleer of het vlees zacht is.
    Wat doe ik als het na ruim 2 uur stoven nog niet zacht is?
    Lijkt me overigens heerlijk. Ik ga proefkoken en het dan met Kerst maken voor de gasten.

    Reply
    • Mind Your Feed on 4 december 2022 20:37

      Kalkoenvlees is wel echt ander vlees dan rundvlees, dat valt niet helemaal uit elkaar van zachtheid. Maar het moet zeker wel heel mals zijn, dat kun je proeven. Is het niet heel zacht, dan mag het nog langer pruttelen!

      Reply
  7. Ingrid on 21 november 2024 13:57

    Kan het kalkoen stoofpotje de dag vooraf gemaakt worden?

    Reply
    • Mind Your Feed on 27 november 2024 14:16

      Ik zou het niet doen, kalkoenvlees is al wat droger dan ander stoofvlees en ik denk dat het dan te droog wordt.

      Reply
  8. Rieme on 26 maart 2025 19:38

    Ik liet de tomatenpuree weg, maar voegde een stengel selder toe.
    Ook gebruikte ik zilveruitjes, want ik had nog een overschotje in de diepvries.
    1 of 2 kruidnagels zullen al voldoende zijn.

    Reply
4.26 from 27 votes (26 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.