Kip ketjap is zo’n klassieker die ik keer op keer maak. Mals gemarineerde kip, vol van smaak door de zoete, kruidige saus – en zó klaar. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je weinig tijd hebt, maar wel zin hebt in comfortfood.
Dit kip ketjap recept is makkelijk te maken en ideaal om te combineren met wat rijst en wokgroenten. Binnen een half uurtje heb je een smaakvolle maaltijd op tafel. En geloof me: deze wil je bewaren in je repertoire.
Zelf kip ketjap maken
Voor dit recept gebruik ik mijn zelfgemaakte ketjap marinade, die ik eerder al deelde. Een rijke mix van ketjap manis, sojasaus, knoflook, gember, rode peper en Chinese vijfkruidenpoeder. Zoet, hartig, kruidig én een beetje pit – precies wat kip nodig heeft om te shinen in een wokgerecht.
De kip marineer je het liefst even van tevoren – een uurtje is al genoeg – zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Daarna bak je de stukjes kip kort in de pan tot ze mooi goudbruin zijn en de marinade is ingekookt tot een stroperige saus. Echt mijn favoriete manier om een makkelijke, snelle maaltijd met kip en rijst op tafel te zetten!
Kip ketjap recept
Dit recept voor kip ketjap is eigenlijk mijn altijd-goed recept voor doordeweeks. Het recept voor de marinade gebruik ik al jaren, het was dan ook eigenlijk gek dat ik deze nog niet met je heb gedeeld. Wanneer ik kip marineer, gebruik ik deze marinade namelijk áltijd – zo favoriet is ie hier in huis.
Je kunt met dit kip ketjap recept ook heerlijke kip spiesen voor op de BBQ maken. Het idee is dan hetzelfde, de kip marineer je van tevoren – het liefst een hele nacht – en vlak voordat de BBQ aangaat, rijg je de kipblokjes aan spiesen. Ik gebruik het liefst kippendijfilet, en lak tijdens het grillen op de BBQ de kip nog een keer af met de marinade. Je krijgt dan heerlijk malse kip ketjap spiesen!
Meer kip spiesen recepten:
Kip op de BBQ doet het altijd goed, je kunt er zoveel kanten mee op. Als je deze kip ketjap spiesen hebt geprobeerd en nog op zoek bent naar meer variatie, ga eens aan de slag met deze gerechten:
- Italiaanse kip spiesjes met citroen
- Zelf kipsaté maken
- Oosterse kip spiesjes
- Italiaanse kipspiesjes met pesto mayonaise
- Oosterse kipsaté spiesjes

Nodig
- BBQ Spiesen
- BBQ (of grillpan)
Ingrediënten
- 500 gram kippendijfilet
Voor de ketjap marinade:
- 4 el olijfolie
- 6 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 tl sambal
- 1 tl honing
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- ½ rode peper
- 1 tl Chinese 5 spice kruidenmix
- 1 tl komijn
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Snij de knoflook, gember en rode peper heel fijn.
- Doe de olijfolie samen met de ketjap, sojasaus, sambal en honing in een schaal.
- Voeg de ui, knoflook, gember en rode peper toe.
- En voeg ook de droge kruiden toe aan de ketjap marinade.
- Meng de ketjap marinade met het vlees en laat de smaken minstens 1 uur intrekken. Een hele nacht kan ook, liefst niet langer dan 24 uur want dan zorgen de zuren in de marinade dat het vlees te zacht wordt.
- Wat ik zelf altijd heel handig vind, is om het vlees in de koelkast te bewaren in een ziplock zakje. Zo kunnen de smaken goed intrekken!
- Gebruik je houten bbq spiezen, zorg dan dat deze even weken in koud water. Dat voorkomt dat de stokjes verbranden op de bbq.
- Rijg per spies zo'n 4 tot 5 stukjes kip aan de spies. Zorg ervoor dat de bbq warm is en leg de kip ketjap spiesen op het rooster van de bbq.
- Lak de kip ketjap na 5 minuten af met de overgebleven marinade en draai de spiezen dan om. Laat nog weer 5 minuten garen en herhaal dan deze stap.
- Vlak voor het einde lak je de kip ketjap nog een keer af, draai je de spiesen nog een keer om en als het vlees licht sticky en krokant is, is je kip ketjap klaar.
- Uiteraard kun je de kip ketjap ook in de (grill)pan bereiden.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor kip ketjap? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.