Polenta met tijm en rozemarijn

0

Polenta, zachte romige Italiaanse polenta met tijm en rozemarijn. Vandaag een recept voor polenta, een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van gemalen graan. Wat voor ons de aardappel is, dat is polenta in Noord-Italië. Het is een zijdezachte grove puree die heerlijk te combineren is met bijvoorbeeld Italiaans stoofvlees. Met dit fijne basis recept is het heel eenvoudig om zelf eens polenta klaar te maken. 

Polenta is echt een basis ingrediënt in de keuken van Noord-Italië. Vroeger, lang geleden, werden er verschillende graansoorten gebruikt om polenta klaar te maken, maar tegenwoordig wordt daar vooral fijngemalen mais voor gebruikt. Door de mais korreltjes te koken in de bouillon en melk kun je er een puree – of als je wilt iets grovere pap – van maken. Op smaak brengen doe je met romige kaas en met Italiaanse kruiden!

polenta, recept snelle polenta met fontina kaas, tijm en rozemarijn, polenta maken, polenta recept

Polenta met tijm en rozemarijn

Afgelopen najaar was ik een aantal dagen op culinaire reis in mijn geliefde Italië. Om precies te zijn in de prachtige Valle d’Aosta regio, tegen de Franse en Zwitserse grens aan. Daar waar de bergen hoog zijn en het flink koud kan zijn.  Waar hard gewerkt wordt en er stevige gerechten gegeten worden. Waar je deze polenta concia regelmatig op de menukaart ziet staan. Binnenkort ga ik je zeker meer vertellen over de prachtige Aosta vallei en over de geweldige streekgerechten en producten die ik heb mogen proeven.

Polenta is een gerecht op basis van gemalen mais. Wanneer het wordt gemaakt van gemalen maisgriesmeel krijg je een wat stevigere pap. Wanneer je dit typische streekgerecht maakt met fijner gemalen maismeel, kun je een wat fijnere puree maken. Allebei heerlijk als basis en eigenlijk een beetje te vergelijken met hoe wij onze aardappels eten. Ofwel, grof geprakt, of als zachte romige aardappelpuree. Tijdens mijn reis heb ik meerdere variaties geproefd en het is vooral een stevig gerecht, waarvan ik me helemaal kan voorstellen dat dit krachtvoer is voor de hardwerkende Italianen!

polenta, recept snelle polenta met fontina kaas, tijm en rozemarijn, polenta maken, polenta recept

Polenta recept

Hier in de winkel vind je zowel maisgriesmeel als maismeel en zelfs ook voorgekookte maisgries. Want, de bereiding van deze Italiaanse maispap kost wel even tijd en dat heb je niet altijd…. In het traditionele recept voor polenta staat de pan met maisgriesmeel zeker 45 minuten op het vuur en moet je continu blijven roeren om het geheel niet aan te laten bakken.

Mocht je daar tijd en rust voor hebben, dan zou je dat zeker kunnen proberen. Ik ga in mijn recept voor de voorgekookte maisgries, dat kook je in de bouillon en melk namelijk in 2 minuten gaar. Polenta is zelf vrij neutraal van smaak, maar daar kun je zeker verandering in brengen door kruiden en smaakmakers toe te voegen!

polenta, recept snelle polenta met fontina kaas, tijm en rozemarijn, polenta maken, polenta recept

Polenta met kaas

De Aosta vallei is een prachtige vallei tussen de hoogste bergen van Europa, de Monte Bianco (Mont Blanc) en de Monte Cervino (Matterhorn) waar de koeien in de zomer heerlijk in het alpengras en tussen de kruiden lopen. Je zult begrijpen dat daar heerlijke kaas van gemaakt kan worden en de Fontina DOP kaas is dan ook een typisch streekproduct. 

Fontina kaas is een volvette maar boterzachte kaas die heel goed smelt. De smaak is lichtzoetig, wat nootachtig. En wanneer deze kaas gemaakt wordt van de melk die in de zomer wordt gemolken, is de smaak nog intenser! Ik ga je er binnenkort nog veel meer over vertellen! Wil je Fontina kaas kopen, dan kun je dit bij de grotere supermarkten en bij de kaasboer zeker vinden. Mocht je toch een alternatief zoeken, dan kun je bijvoorbeeld taleggio kaas of provolone gebruiken. 

polenta, recept snelle polenta met fontina kaas, tijm en rozemarijn, polenta maken, polenta recept

polenta, recept snelle polenta met fontina kaas, tijm en rozemarijn, polenta maken, polenta recept

Je begrijpt, een zachte kaas die goed smelt en zo boordevol smaak zit, geeft echt een andere dimensie aan dit recept voor polenta! In de Valle d’Aosta eten de Valdostianen hun maispap als polenta concia. Concia in het Italiaans betekent zoveel als volvet en romig en door het toevoegen van de kaas, een klontje boter en nog wat Parmezaanse kaas is dit absoluut een vol gerecht.

Wat eet je bij polenta?

Zoals gezegd, kun je dit gerecht een beetje vergelijken met de Hollandse aardappelpuree. Wat je daar dan in het Italiaans bijvoorbeeld bij kunt eten? Wat dacht je van: 

polenta, recept snelle polenta met fontina kaas, tijm en rozemarijn, polenta maken, polenta recept

polenta, recept snelle polenta met fontina kaas, tijm en rozemarijn, polenta maken, polenta recept

Polenta met tijm en rozemarijn

Makkelijk recept voor snelle polenta met tijm, rozemarijn, Fontina kaas en Parmezaan.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Bijgerecht
Italiaans
Bijgerechten recepten, Italiaanse recepten
Porties: 4

Nodig

Ingrediënten

  • 150 gram polenta (maisgriesmeel)
  • 100 gram Fontina
  • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 400 ml bouillon (kip of groente)
  • 400 ml volle melk
  • 25 gram boter
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • snuf peper

Bereiden

  • Ga voor een polenta met een iets grove structuur uit van een verhouding maisgriesmeel < > vocht van ongeveer 1 op 5. Wil je een gladdere puree, dan kun je iets meer vocht toevoegen. Dit kan ook achteraf!
  • Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes en snij heel fijn. Snij de Fontina kaas in blokjes van 2 x 2 cm en zet ook de Parmezaanse kaas alvast klaar.
  • Breng de bouillon samen met de melk aan de kook in een pan. Voeg hier de fijngesneden tijm en rozemarijn aan toe.
  • Voeg al roerend de polenta toe, blijf roeren, je zult zien dat binnen 2 minuten de Italiaanse maispap de gewenste dikte krijgt. Voeg nu de blokjes Fontina, de Parmezaanse kaas en een klontje boter toe en roer nog een keer door.
  • Breng eventueel nog op smaak met een snuf peper en serveer direct.
Calorieën: 404kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 18g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 12g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

polenta, recept snelle polenta met fontina kaas, tijm en rozemarijn, polenta maken, polenta recept

Ga jij aan de slag met dit recept voor polenta met tijm, rozemarijn en Fontina kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.