Satésaus van pindakaas– zó lekker maak je ‘m zelf! Er zijn van die dingen die gewoon niet mogen ontbreken bij bepaalde maaltijden. En satésaus is er daar eentje van. Of het nou bij de nasi goreng is, bij kipsaté van de BBQ of gewoon om nog wat in te dippen… ik maak graag zelf satésaus van pindakaas. En eerlijk? Ik moet me vaak inhouden om niet de pan uit te likken. Een stukje komkommer erin dopen, wat brood of kroepoek… het is gewoon té lekker.
Zelf satésaus maken is trouwens helemaal niet ingewikkeld. In nog geen 10 minuten zet je een sausje op tafel waar echt iedereen blij van wordt. Geen zakjes of potten nodig, alleen een paar basics die ik standaard in huis heb. Pindakaas, kokosmelk, ketjap, een klein beetje sambal, sesamolie, knoflook en een snufje komijn. That’s it.
Satésaus van pindakaas maken
Deze saus is alles wat je verwacht van een goede satésaus: romig, een tikje pittig, een tikkeltje zoet, en vol smaak. Door de kokosmelk wordt hij lekker smeuïg, de sambal zorgt voor wat pit, en met de ketjap en sesamolie geef je die typisch oosterse twist. En die knoflook? Die móet er gewoon in.
Je kunt dit recept helemaal naar smaak aanpassen – wil je ‘m wat dunner, voeg dan wat extra water toe. Mag het iets pittiger? Dan roer je er nog een half theelepeltje sambal doorheen. Het is jouw saus! Ga wel altijd voor een pindakaas gemaakt van 100% pinda’s en zonder verdere toevoegingen!
Makkelijk recept voor pindasaus
Voor mij is deze zelfgemaakte satésaus echt onmisbaar bij nasi, bami of gegrilde kip. Maar ook bij de BBQ staat ‘ie standaard op tafel. Over de kipspiesjes, als dip voor plakjes komkommer of gewoon met een stuk stokbrood. Zo’n saus waar je letterlijk nog even je vinger doorheen haalt als iedereen klaar is met eten.
Dus of je nu een etentje geeft, een zomerse BBQ organiseert of gewoon zin hebt in comfort food: probeer deze satésaus van pindakaas eens zelf te maken. Ik weet bijna zeker dat je nooit meer terug wilt naar kant-en-klare pindasaus.
Meer BBQ sauzen die je zelf kunt maken:
Zonder een sausje is een BBQ natuurlijk niet compleet. En hoewel deze satésaus van pindakaas absoluut een van mijn favorieten is, zet ik graag nog meer zelfgemaakte sausjes op tafel. Ook proberen? Ga dan eens aan de slag met de volgende recepten:

Nodig
Ingrediënten
- 4 el pindakaas (100%, zonder toevoegingen)
- 100 ml kokosmelk
- 125 ml water
- 1 el sesamolie
- 3 el ketjap
- 2 tl sambal
- 1 tl komijn
- 1 teentje knoflook
- 1 limoen (optioneel)
Bereiden
- Doe de pindakaas samen met de kokosmelk en het water in een steelpannetje. Zet op laag vuur en roer goed door tot alles is opgelost.
- Voeg de ketjap, sesamolie, sambal, komijn toe en pers een teentje knoflook erbij uit.
- Laat de saus al roerend een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel extra water toe als de saus te dik is.
- Proef en breng op smaak met een beetje limoensap of extra sambal.
- Serveer warm bij de BBQ, nasi of met stokbrood en komkommer.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor satésaus van pindakaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.