Salade met venkel, appel en gerookte forel. Terwijl wij vandaag de kerstboom opzetten en de kerstmuziek door de speakers knalt – ja, de foute nummers zing ik het hardst mee – komt ook de voorpret voor het kerstmenu langzaam op gang. Dit frisse voorgerecht past perfect bij een moderne, lichte kersttafel. Een venkel appel salade is namelijk verrassend feestelijk én heel makkelijk om te maken.
In het Mix & Match kerstmenu deel ik de komende dagen meerdere voorgerechten, zodat je zelf het perfecte kerstmenu kunt samenstellen. Deze venkelsalade met appel en gerookte forel is ideaal als lichte start van het diner: fris, knapperig, zacht-ziltig van de forel… precies zo’n gerecht waar iedereen blij van wordt zonder dat het zwaar op de maag ligt.

Venkel appel salade
Heb je het MYF kerstmenu al bekeken? Met deze venkel appel salade zet je een stijlvol maar simpel voorgerecht op tafel. Venkel en appel vormen samen een heerlijk frisse combi, en de gerookte forel geeft precies dat feestelijke accent dat bij Kerst past. Perfect als je het diner licht wilt beginnen, want er staat vaak nog genoeg lekkers te wachten tijdens de volgende gangen.

Kerst vraagt niet om ingewikkelde technieken — puur koken met mooie ingrediënten is genoeg. Daarom hou ik zo van dit gerecht: het is elegant, snel klaar en iedereen kan het maken. De dun geschaafde venkel geeft een lichte anijsachtige smaak, de appel zorgt voor frisheid en de forel brengt een zachte, rokerige toon die het gerecht helemaal afmaakt.

Salade met venkel en gerookte forel
Vorig jaar stond bij ons de pastinaaksoep met zalmsnippers op tafel en dat was een groot succes. Maar dit jaar wilde ik een keer wat anders dan soep. Deze appel venkel salade met gerookte forel is een modern en luchtig alternatief dat perfect past bij een winters menu. De smaken zijn in balans: fris, knapperig, romig en subtiel ziltig.

Je hebt voor dit voorgerecht eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig. Venkel, appel, een simpele dressing en natuurlijk stukjes gerookte forel. Later deze week deel ik nóg een voorgerecht – de hartige taartjes met pompoen en geitenkaas – zodat je zelf kunt kiezen welke het beste bij jouw kerstmenu past.
Ga je voor de frisse salade, of toch voor het winterse taartje? Ik vind het leuk als je jouw foto’s met mij deelt via social media, gebruik de #MYFviertkerst of tag @MindYourFeedNL in je bericht!

Wat kun je alvast voorbereiden voor de venkel appel salade?
- De dressing kun je al helemaal klaarmaken. Bewaar afgedekt in de koelkast.
- Venkel en appels zijn gevoelig voor verkleuring en dat ziet er natuurlijk niet mooi uit op je bord. Wil je de appels en venkel toch al van tevoren snijden, besprenkel ze dan met wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan.
- De forel kun je alvast klein maken, bewaar ook afgedekt en gekoeld.
- Het samenstellen van de salade doe je vlak voor het opdienen.
Meer kerstrecepten vind je hier!


Ingrediënten
- 2 venkel
- 1 groene appel (fris)
- 1 rode appel (zoet)
- 1/2 komkommer
- 250 gram gerookte forel
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels creme fraiche
- 25 gram bieslook
- 1 citroen
- peper
- zout
Bereiden
- Eerst maken we de dressing klaar! Meng de Griekse yoghurt in een schaaltje met de crème fraîche. Snij de bieslook fijn (of gebruik een schaar) en voeg toe aan de yoghurt. Pers 1 citroen uit en giet het sap in de schaal. Meng nu de ingrediënten tot een dressing, breng op smaak met peper en zout.
- Snij van de venkel knollen de onderkant en de steeltjes af en halveer dan de knol. Snij er nu dunne plakjes van.
- Was de appels, dep ze droog, snij in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de appels in dunne plakken, net zo dun als bij de venkel.
- De komkommer heb ik gebruikt met schil, maar je kunt de komkommer uiteraard ook even schillen. Ga je voor de eerste optie, was de komkommer dan even en droog goed af. Snij hier ook plakjes van.
- Doe de venkel, de appels en de komkommer in een mengkom en hussel even goed door.
- De gerookte forel pluk je voorzichtig uit elkaar, zodat het kleine stukjes worden.
- Verdeel de salade over 4 borden en leg boven op elk bord wat van de gerookte forel. Maak de venkel appel salade met gerookte forel af met wat dressing.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met met dit recept voor venkel appel salade met gerookte forel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


