X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
zelf appelmoes maken zonder suiker, recept appelmoes, gezonde appelmoes

Zelf appelmoes maken zonder suiker

29
By Mind Your Feed on 6 oktober 2014 Diner, Feest, Kids, Zoet

Zelf appelmoes maken zonder suiker…. Soms is een recept zo simpel. dat ik twijfel of ik het wel online zal zetten…. Maar dan bedenk ik me altijd dat jullie júist op zoek zijn naar simpele recepten om zelf aan de slag te gaan met producten die je normaal kant en klaar in de supermarkt zou kopen.

Dus vandaar dat ik dit recept voor zelf appelmoes maken zonder suiker ook graag met jullie deel. Want appelmoes uit de winkel bevat in bijna alle gevallen veel suikers en vaak ook nog conserveringsmiddelen. Ik maak dan ook eigenlijk altijd mijn appelmoes zelf, en dat is eigenlijk ook veel lekkerder!

zelf appelmoes maken zonder suiker, recept appelmoes, gezonde appelmoes

Zelf appelmoes maken

Het is dus een heel simpel recept, maar wel een heel handig recept. Want als je eenmaal weet hoe je zelf appelmoes kunt maken, dan draai je daar straks je hand niet meer voor om. Nu de herfst dan echt is aangebroken, en er weer volop appels en rode kool te krijgen zijn, mag een recept voor appelmoes dan ook niet ontbreken.

Ik ben echt gek op rode kool. Al vanaf jongs af aan, het is echt mijn lievelingsgroente. Mijn moeder maakt het op de lekkerste manier klaar, zelfs met stoofvlees erbij, zo lekker als zij rode kool maakt is zelfs mij nog nooit gelukt.

zelf appelmoes maken zonder suiker, recept appelmoes, gezonde appelmoes

Rode kool met appelmoes

En dat is stiekem helemaal niet erg, want nog steeds als ik wel eens op een doordeweekse dag bij mijn ouders ga eten, maakt mijn moeder met veel liefde weer rode kool voor mij klaar. Zelf maak ik niet altijd de tijd om rode kool te koken en kies ik ook nog wel eens voor (biologische, vanwege de suikers) diepvries rode kool. Maar altijd mét appelmoes, dat hoort er voor mij echt bij.

Wist je trouwens dat je rode kool ook goed kunt roerbakken? Heerlijk met wat balsamico azijn. Of maak er een lekkere rode kool stamppot van, ook altijd goed!

zelf appelmoes maken zonder suiker, recept appelmoes, gezonde appelmoes

Recept appelmoes zonder suiker

Het is de tijd van het appels plukken. Boomgaarden worden opengesteld om te komen plukken, maar ook als je een appelboom in de tuin hebt staan is dit de tijd dat daar appels vanaf komen. Een mooie tijd dus om met appels aan de slag te gaan.

Ook als je nog wat appels hebt liggen die niet helemaal mooi meer zijn of wat melig en zacht beginnen te worden, is dit recept om zelf appelmoes te maken ideaal!

zelf appelmoes maken zonder suiker, recept appelmoes, gezonde appelmoes

Zelf appelmoes maken zonder suiker

Om zelf appelmoes te maken heb je niet veel nodig. Eigenlijk vooral appels! Suiker toevoegen aan de appelmoes is niet nodig wanneer je de mogelijkheid hebt om zoete én wat zuurdere appels te combineren voor je appelmoes.

Lukt dat niet, heb je bijvoorbeeld maar 1 soort appels die niet al te zoet zijn, voeg dan een druppeltje appel diksap toe in plaats van een schep suiker.

zelf appelmoes maken zonder suiker, recept appelmoes, gezonde appelmoes

zelf appelmoes maken zonder suiker, recept appelmoes, gezonde appelmoes

Appelmoes zonder suiker

Makkelijk recept om zelf appelmoes te maken zonder suiker.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totale tijd: 30 minuten minuten
Bijgerecht
Nederlands
Bijgerechten recepten, Feestelijk
Servings: 4

Nodig

  • Schilmesje
  • Pan
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 1 kilo appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel diksap (appel)
  • water

Bereiden

  • Schil de appels, snij in parten en verwijder het klokhuis. Doe de appels in een pan, voeg een bodempje water toe, eventueel de diksap en een flinke theelepel kaneel. Breng het water aan de kook en laat de appels tot moes koken.
  • Laat even afkoelen en gebruik de staafmixer om een gladde moes te maken.
  • Wil je liever een appel compote, dat kan natuurlijk ook. Je hoeft dan geen staafmixer te gebruiken, je appelmoes is gelijk klaar voor gebruik.
Calorieën: 1kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 1g | Vet: 1g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

zelf appelmoes maken zonder suiker, recept appelmoes, gezonde appelmoes

Om de appelmoes te bewaren, heb je een (aantal) glazen pot(ten) nodig. Zorg dat de pot goed schoon is, en helemaal droog. Schep de lauwwarme appelmoes in de pot, draai het deksel stevig op de pot en zet de pot op zijn kop weg. De appelmoes is zo zeker een aantal weken houdbaar!

Op zoek naar sausjes voor bij patat? Ik heb ook het recept om zelf mayonaise en ketchup te maken op mijn blog staan!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram

appelmoes inspiratie Kerst recepten sweets zelf maken
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleHealthy food news #2
Next Article Eiwitten en plantaardige eiwitbronnen
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

29 reacties

  1. vivian on 6 oktober 2014 13:21

    Lekker. Heb toevallig vanmorgen appelmoes gemaakt voor in een ontbijt.
    Wel bewaren in de koelkast neem ik aan?

    Reply
    • Mind Your Feed on 6 oktober 2014 15:42

      Kan ook in een donkere, koele! kast. Lekker!

      Reply
  2. Karin on 6 oktober 2014 18:57

    Hoi,
    ik heb een vraag,
    diksap maak je dat zelf van appel of koop je dat?
    en waar kan ik goede diksap vinden?
    met vriendelijke groet
    Karin.

    Reply
  3. Manouk on 30 april 2015 15:24

    Leuk recept! Ga ik zeker eens maken. Snap alleen de opmerking over de rode kool niet helemaal. Biologisch vanwege de suikers? Voor zover ik weet heeft dat geen enkel verband met elkaar..

    Reply
  4. Delphine on 10 juni 2015 19:27

    Beetje citroensap bij de appels .

    Reply
  5. Linda on 10 juni 2015 23:22

    Hmmmmm dit is nog eens een heerlijk suikervrij recept! Deze ga ik zeker eens proberen te maken <3 En hoe simpel het dan ook is, er gaan een wereld voor mij open haha.

    Reply
  6. jacob werkman on 31 augustus 2015 20:20

    ik heb afgelopen middag net 5 kilo appels tot moes verwerkt, en natuurlijk zonder suikers

    Reply
  7. Wim-Rien on 21 oktober 2015 13:11

    Diksap bevat dan weer wel suiker. Meer nog dan rozebottelsiroop.
    Ik heb onlangs appelmoes gemaakt van een mengsel zoete en (zure)moesappels.
    als zoetstof had ik dadels (ongesuikerd) en wat banaan (naar smaak) toegevoegd.

    De suiker is natuurlijk ook als conserveermiddel gebruikt en mijn appelmoes kan dan ook niet lang bewaard worden al zou wecken wel moeten lukken denk ik.

    Reply
    • Talita on 4 oktober 2016 01:05

      Waar koop je ongesuikerd dadels? Alvast bedankt

      Reply
  8. Charlotte on 15 januari 2016 14:40

    Wat een leuk recept! Dat ga ik zeker eens uitproberen. Kun je de appelmoes ook invriezen?

    Reply
    • Mind Your Feed on 15 januari 2016 16:25

      Oh, dat zou ik niet weten, geen ervaring mee. Maar je kunt het wel in een schone pot goed bewaren, je moet de deksel dan wel laten vacuum trekken, dan hou je het zo een paar maanden goed.

      Reply
    • Janneke on 2 augustus 2016 23:49

      Ja appelmoes invriezen gaat heel goed! Zelf genoeg ervaring mee. Mijn moeder deed dat vroeger al veelvuldig 🙂

      Reply
  9. Valerie on 5 maart 2016 15:23

    Kan je ook de kaneel weglaten en de diksap? Dus dat je eigenlijk alleen appels tot moes roert en inweckt?

    Reply
    • Janneke on 2 augustus 2016 23:52

      Ja gaat prima. Al is appel en kaneel wel een lekkere combi vind ik. Met diksap heb ik het nooit gemaakt.

      Reply
  10. Erica on 2 augustus 2016 16:53

    Wauw, leuk recept. Hoezo de pot op zijn kop bewaren?

    Reply
    • Marc on 20 september 2016 10:25

      Door het afkoelen slinkt de appelmoes en zuigt de pot zich -enigszins- vacuum. En dat dat bewaatt beter.

      Reply
    • Jan Willem on 20 oktober 2016 00:00

      De pot met de gloeiend hete appelmoes moet je een paar minuten op de kop zetten. De lucht die in de pot zit stijgt dan op door de gloeiend hete appelmoes en wordt daarmee ook steriel en dat vergroot de bewaartijd. Na een paar minuten zet je de pot weer gewoon rechtop. Als je de pot op de kop laat staan en als het deksel na verloop van tijd onverhoopt niet dicht mocht blijven zitten, dan krijg je een smeerboel.

      Reply
  11. Marc on 20 september 2016 10:21

    Als je erg veel appels hebt en deze zijn ook nog eens vrij klein, dan heb je 2 probleempjes:
    1. 20 kg kleine appels schillen, dan ben je wel een dagje zoet
    2. 20 kg appelmoes eet je niet in een paar weken op.

    De supereenvoudige oplossing: appels helemaal niet schillen alleen met de appelboor de klokhuizen eruit, koken en invriezen. That’s it, hele jaar appelcompote!

    Geen suiker nodig!

    Naar smaak kun je natuurlijk diksap, suiker, kaneel of whatever toevoegen en je kunt wel de staafmixer erdoorheen halen, allemaal optioneel.

    Reply
    • Bas on 26 september 2016 09:22

      Gebruik je valappels of plukappels?
      (Hoe) was je zo grote hoeveelheid appels?
      Zeef je de schillen eruit?
      Hoe lang blijft de moes ingevroren goed? Langer dan bovenstaande vorm van pasteuriseren?

      Met grotere appels en een appelboor blijft er soms een deel Klokhuis achter en heb je van die harde vliesjes in je moes …

      Reply
      • Marc on 26 september 2016 10:36

        Hi Bas,

        Ik heb val-appels geraapt, zo’n 6 emmers van 1 boom. Iedere emmer met water uit de regenton gevuld, beetje roeren/schudden om wat aarde eraf te krijgen, ze waren vrij schoon.
        Ik heb de schillen er niet uit gezeefd, weet ook niet of dat wel te doen is.
        Vorig jaar ook veel appelmoes ingevroren, dat bleef goed voor bijna een jaar. Het helpt als je er een beetje citroensap bij gooit.
        Wij hebben vrijwel geen grote appels.

        Moet er wel bij zeggen dat ik in Noorwegen woon en de hele omgeving hier erg schoon is. Verder doen wij niet moeilijk over vliesjes of schilletjes maar erg haute-cuisine zal het wel niet zijn 🙂

        Reply
        • Talita on 4 oktober 2016 01:10

          Wat leuk super goede idee.. bedankt

          Reply
        • Bas on 4 oktober 2016 08:30

          Hoi Marc,

          Ik schil ze met een draaiapparaat wat ze ook snijdt in plakjes, omdat ik er toch lang mee bezig ben peuter ik de vliesjes van het grote Klokhuis er ook uit.

          Jouw manier spreekt me wel aan omdat het een stuk minder werk is.

          Ik gebruik citroensap in een pan water zodat de appels niet gelijk bruin worden als je alles schilt. Bij koken met wat water doe ik er weer wat citroensap bij.

          Ik bewaar de potjes in een gangkast, moet nog eens proberen hoe lang het goed blijft. Een jaar haal ik niet denk ik, Max 3 maand, maar langer staan ze er ook niet in 😉

          Misschien maar eens kijken naar een vrieskist in de schuur 😉

          Groeten,.
          Bas.

          Reply
          • Wilma de Jong on 11 oktober 2016 08:43

            Hoi Marc, ik schil de appels ook nooit. Ga met de staafmixer erdoor en heb totaal geen last van de schillen meer.
            Zonder suiker blijven ze een jaar goed in de vriezer. Met suiker kokend heet in de potten en dan kun je ze ook een jaarlang bewaren. Met vriendelijke groet Wilma de Jong.

    • Talita on 4 oktober 2016 01:08

      Wat leuk super goede idee.. bedankt

      Reply
  12. Jan Willem on 20 oktober 2016 00:21

    Ipv kaneel gebruik ik kaneelstokjes.
    De appelcompote blijft dan heldergeel, maar krijgt wel de smaak mee van kaneel.

    Reply
  13. Ulrike on 6 november 2016 11:15

    Hallo, ik zal de appels moeten kopen heb geen boom in de tuin. Welke appels zijn het meest geschikt zodat ik geen suiker moet gebruiken? Vr gr Ulrike

    Reply
  14. Ohmydish on 15 januari 2017 10:50

    Hallo Reny, via Google op dit recept voor zelfgemaakte appelmoes terecht gekomen. Deze appelmoes moet ik eens uitproberen, ziet er heerlijk uit én zonder toegevoegde suikers!

    Reply
  15. Pingback: Fruit- en groentenmoes voor peuters - De Mamagids

  16. Kookvergelijker on 12 januari 2024 06:22

    Dit appelmoes recept ziet er heerlijk uit! En nog gezond ook zonder suiker!

    Reply
2.43 from 7 votes (7 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.