Een couscous salade is voor mij het ultieme zomergerecht. Of ik nu thuis lunch of een picknick op het strand plan, deze salade past altijd. Het fijne aan dit recept voor couscous salade met feta, zoete aardappel en kikkererwten? Het is een complete maaltijd, rijk aan groenten, eiwitten en smaak. Door de combinatie van geroosterde groenten, frisse kruiden en een romige dressing wordt elke hap een feestje!
Couscous salade recept
Wat deze salade zo bijzonder maakt, is de mix van zoete en hartige smaken. De couscous vormt een zachte basis, terwijl de zoete aardappel en paprika voor een warme, lichtzoete noot zorgen. De frisse dressing met kwark, citroen en mosterd houdt het geheel licht en fris. En natuurlijk kan feta niet ontbreken – die zorgt voor een romige, zoute bite die de salade helemaal afmaakt.
Ingrediënten couscous salade
- Volkoren couscous – rijk aan vezels en mineralen, waardoor het een voedzamere keuze is dan gewone (parel) couscous.
- Geroosterde groenten – courgette, rode paprika, rode ui en zoete aardappel zorgen voor een kleurrijk bord vol vitamines en antioxidanten.
- Kikkererwten – een bron van plantaardige eiwitten en vezels die de salade goed vullen.
- Verse kruiden – peterselie en munt brengen de salade tot leven met hun frisse smaak.
- Feta – een romige kaas die de salade een zoute, volle smaak geeft.
- Dressing van olie, citroen, kwark en mosterd – deze dressing is luchtig en fris en verbindt alle smaken mooi met elkaar.
Couscous salade bewaren
Het fijne aan deze salade is dat je hem makkelijk van tevoren kunt maken. Bewaar de salade in een afgesloten bakje in de koelkast; zo blijft hij tot wel drie dagen vers en smaakvol. Ideaal voor drukke dagen waarop je toch gezond wilt eten.
Heb je andere groenten in huis, zoals aubergine of wortel? Gebruik die gerust! De smaken blijven heerlijk, zolang je de groenten lekker kruid en roostert. Ook handig: wil je een vegan variant? Laat de feta weg of kies voor een plantaardig alternatief. En mocht je twijfelen of couscous wel zo gezond is: door volkoren couscous te gebruiken krijg je een portie extra vezels en mineralen binnen – een voedzame keuze dus.
En voor wie net als ik altijd op zoek is naar inspiratie voor makkelijke lunches zonder brood: deze couscous salade is er één die ik regelmatig maak. In mijn gratis E-book over lunchen zonder brood vind je nog veel meer ideeën waarmee je makkelijk en voedzaam kunt lunchen, ook onderweg of op drukke werkdagen.
Meer couscous salade recepten:
- Mexicaanse couscous salade
- Kikkererwten salade met couscous en komkommer
- Salade met Marokkaanse kip en couscous
- Bloemkool couscous met feta

Ingrediënten
- 100 gram volkoren couscous
- 75 gram feta
- 150 gram kikkererwten
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 2 rode uien
- 250 gram zoete aardappel
- 250 gram snoeptomaatjes
- 2 tl kurkuma
- 2 tl komijn
- 2 tl ras el hanout
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse munt
- 25 gram amandelen (ongezouten)
- olie
Voor de dressing:
- 2 el olijfolie
- 1 el magere kwark
- 1 tl mosterd
- ½ citroen
Bereiden
- Snij de courgette, rode paprika en rode uien in blokjes. Schil de zoete aardappel en snij hier ook blokjes van. Zorg ervoor dat de groenten in gelijke grootte gesneden zijn.
- Doe de groenten in een schaal. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Hak de rozemarijn fijn en voeg samen met wat olie toe aan de schaal met groenten. Breng verder op smaak met de ras el hanout kruiden en hussel even goed door.
- Spreid de groenten uit over de bakplaat, leg de tomaatjes ertussen en schuif voor 15 minuten de warme oven in.
- Spoel de kikkererwten af in een vergiet onder de kraan. Hak de amandelen fijn. Verkruimel de feta.
- Maak de dressing voor de couscous salade klaar door de olie te mengen met de kwark, mosterd en het sap van ½ citroen.
- Doe de couscous in een schaal of een diep bord en voeg hier de kurkuma en komijn aan toe. Voeg kokend water toe en laat de couscous zo'n 5 minuten wellen. Dek de schaal af met een deksel of groot bord.
- Na 15 minuten voeg je de kikkererwten toe aan de bakplaat met de groenten. Schuif nog 10 minuten terug de oven in zodat de kikkererwten knapperig worden.
- Haal de groenten uit de oven. Schep de geroosterde groenten door de couscous en breng op smaak met de dressing. Strooi de verkruimelde feta en de gehakte amandelen over de couscous salade en maak eventueel af met wat verse munt of peterselie.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor couscous salade met feta? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
1 reactie
Dit is dus eigenlijk een warme tot lauwe salade.