Yes, ik heb er weer eentje voor je hoor: een heerlijke linzen salade met halloumi, geroosterde zoete aardappel en frisse rauwkost. Deze salade is perfect als voedzame lunch of lichte avondmaaltijd. Je kunt hem prima van tevoren klaarmaken — ideaal voor mealprep of om mee te nemen naar je werk. Zo wordt lunchen zonder brood wel heel makkelijk én lekker!
Lunch salades kunnen wat mij betreft het hele jaar door. In de zomer kies ik voor lichte, frisse sla en veel rauwkost. In de koudere maanden ga ik juist voor wat steviger: geroosterde zoete aardappel en linzen uit de oven. Die worden zo lekker knapperig! Samen met de ziltige halloumi en een zelfgemaakte dressing is dit echt comfort food op een gezonde manier. Deze linzensalade gaat vast een van je nieuwe favorieten worden.

Linzen salade als lunch
Je weet vast inmiddels wel dat ik graag lunch zonder brood. Inmiddels heb ik al heel wat lunch recepten gedeeld – en zelfs twee e-books vol – onder de titel Natuurlijk lunchen zonder brood. Er is niets mis met een boterham, maar er is zó veel meer mogelijk. Denk aan peulvruchten bijvoorbeeld: ze bevatten veel eiwitten, vezels en essentiële mineralen.
Linzen zijn supergezond voor je darmen. Ze bevatten veel vezels, ijzer, magnesium en foliumzuur en geven je langdurige energie. Je kunt ze zowel gedroogd als voorgekookt kopen. Wil je snel en makkelijk, kies dan de voorgekookte variant. Heb je wat meer tijd, dan kun je de linzen zelf wellen en koken. En hoe maak je daar dan een lekkere, gezonde linzen salade mee klaar?

Linzen salade recept
Ik gebruik peulvruchten graag als basis van een salade. Om er echt een goed vullende salade van te maken, voeg ik extra groenten, een eiwitbron en natuurlijk wat sla toe. Voor dit recept rooster ik de linzen kort in de oven, waardoor ze lekker knapperig en krokant worden. Ze geven deze linzen salade echt een fijne bite!
Verder rooster ik de zoete aardappel, maak ik een dressing met geroosterde knoflook, en grill ik de halloumi. De halloumi zorgt voor eiwitten en een ziltige smaak, terwijl de walnoten gezonde vetten toevoegen — waar je hormonen blij van worden. Zo zet je in een handomdraai een voedzame, smaakvolle linzensalade met halloumi op tafel.

Meer linzen salade recepten:
Ook zo gek op linzen in salade recepten? Dan zit je helemaal goed hier! Linzensalades zijn superhandig van tevoren klaar te maken en als je deze variant met zoete aardappel en halloumi hebt geprobeerd, ga dan eens aan de slag met een van deze makkelijke lunch recepten:
- Salade met zoete aardappel, linzen en feta
- Linzensalade met edamame en avocado
- Salade met pompoen, spek en linzen
- Salade met linzen, groene asperges en geitenkaas
- Linzensalade met feta, doperwten en granaatappel

Ingrediënten
- 300 gram linzen (voorgekookt)
- 250 gram zoete aardappel
- 225 gram halloumi
- 80 gram rucola
- 1 komkommer
- 10 snoeptomaatjes
- 2 tl kappertjes
- 5 walnoten
- verse munt
- olie
Voor de dressing:
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tl mosterd
- 1 tl honing
- 1 tl citroensap
- peper
- zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes. Spreid de zoete aardappel uit in de ovenschaal en besprenkel met wat olie. Maak de knoflook schoon en leg de 2 teentjes knoflook tussen de zoete aardappel en schuif 15 minuten de warme oven in.
- Spoel de linzen af in een vergiet onder de kraan. Haal na 15 minuten de zoete aardappel uit de oven en voeg de linzen toe aan de ovenschaal. Laat nog 10 minuten roosteren tot de zoete aardappel gaar is en de linzen krokant.
- Begin in de tussentijd met het maken van de salade. Snij de komkommer in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in fijne plakjes. Halveer de snoeptomaatjes en snij in kwarten. Doe samen met de rucola in de salade schaal.
- Snij de halloumi in plakken van ongeveer 1 cm. Verwarm de grillpan op het vuur en grill hier de halloumi in, zo'n 4 tot 5 minuten per kant. De kaas is klaar als deze licht gesmolten is en mooie grillstrepen op de buitenkant heeft staan.
- Maak de dressing voor de linzen salade klaar door de olie te mengen met de mosterd, honing, citroen en peper en zout.
- Haal de zoete aardappel en linzen uit de oven. Voeg deze toe aan de saladeschaal. Hou de knoflook apart.
- Plet de knoflook met een vork en voeg deze toe aan de dressing voor de linzen salade.
- Schep de kappertjes bij de salade en verkruimel de walnoten, maak de linzen salade af met verse munt en leg de geroosterde halloumi on top.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor linzen salade met halloumi? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.