Makreelsalade – zelfgemaakte salade voor op brood of bij de borrel. Zelfgemaakte broodsalades vind ik echt zoveel lekkerder dan uit een bakje uit de supermarkt. En eigenlijk is het ook zó makkelijk om zelf te maken. Op de site staan inmiddels al heel wat varianten, zoals mijn tonijnsalade, zalmsalade, kip kerrie salade en eiersalade. En vandaag voeg ik daar deze makreelsalade aan toe. Heerlijk romig, lekker kruidig en boordevol smaak. Perfect voor op een vers broodje, maar ook heel lekker als dip op een borrelplank.
Makreelsalade met gerookte makreel
Deze makreelsalade maak je van gerookte makreel, wat zorgt voor een volle, licht zoute smaak. Door wat frisse augurkjes, verse bieslook en een vleugje mosterd toe te voegen, krijgt de salade net dat extra frisse accent. Je kunt deze makreel salade zo klassiek of spannend maken als je zelf wilt. Houd je van pit? Voeg dan een beetje chili toe. Liever wat romiger? Dan kun je wat extra mayonaise of yoghurt gebruiken.
Het fijne aan deze makreelsalade is dat je ‘m binnen 10 minuten op tafel hebt staan. Gewoon even alles prakken, mengen en klaar! Ideaal voor op een broodje of cracker, maar ook als hapje bij de borrel. Serveer de salade bijvoorbeeld in een glaasje met wat knapperige groenten of op toast. Een lekkere afwisseling naast andere borrelhapjes met vis, zoals zalmsalade of tonijnsalade.
Makreelsalade recept
Je kunt eindeloos variëren met dit makreelsalade recept. Voeg wat appel en kappertjes toe voor een frisse bite, of kies voor wat frisse citroenrasp als je het wat zuurder wilt. Ook lekker: wat verse dille door de salade. Zo zet je elke keer weer een andere versie op tafel. En het fijne? Deze salade is niet alleen lekker op brood, maar ook heerlijk als onderdeel van een salade bowl of als lichte lunch, bijvoorbeeld op een zelfgemaakte wrap!
Meer broodsalade recepten:
Deze frisse, zelfgemaakte makreelsalade is heerlijk op een toastje, of op een luxe broodje! Ben je nog op zoek naar meer salades voor op een toastje of een broodje? Bekijk dan zeker ook eens deze recepten:
- Eiersalade met truffel en bieslook
- Zalmsalade
- Pittige tonijnsalade met rode peper
- Kip – avocado salade
- Kip kerrie salade
- Hollandse garnalensalade

Ingrediënten
- 150 gram gerookte makreel
- 2 augurken
- 2 el magere kwark
- 1 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- 2 tl citroensap
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- verse bieslook
- peper
- zout
Bereiden
- Voor dit recept ga ik voor gerookte makreel die al graatvrij gemaakt is. Wees wel altijd voorzichtig, want zelfs dan kunnen er nog kleine graatjes in de makreel zitten.
- Pluis de vis met twee vorken en snij nog wat fijner. Doe de makreel in de mengkom en schep hier de kwark en mayonaise bij. Voeg ook de mosterd en citroensap toe.
- Snij de augurken heel fijn, net als de verse bieslook. Voeg deze samen met een snuf gerookt paprikapoeder en een beetje peper en zout toe aan de mengkom. Roer de ingrediënten voor de makreelsalade goed door elkaar tot een gladde salade ontstaat. Voeg eventueel nog wat kwark toe voor extra romigheid.
- Deze makreelsalade is in een afsluitbaar bakje zo'n 3 - 4 dagen te bewaren in de koelkast.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor makreelsalade voor op brood? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.