X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject

Borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham

2
By Mind Your Feed on 6 december 2016 Snacks

Deze tijd van het jaar is voor mij gevuld met gezelligheid. Een etentje hier, een borreltje daar. Vooral heel veel lekker eten. En mij hoor je natuurlijk niet klagen. Sterker nog, ik doe graag zelf een duit in het zakje door een lekker hapje op tafel te toveren. Maar niet zomaar een hapje, nee…. Ik denk er goed over na. Neem bijvoorbeeld dit borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham. Perfect in balans, ook al lijkt dit gerechtje zo simpel.

borrelhapje met oude geitenkaas

Simpel is het natuurlijk ook…. Maar de smaken heb ik heel bewust bij elkaar uitgezocht. Ik volgde namelijk een workshop Foodpairing van Old Amsterdam. Daar leerde ik alles over smaakcombinaties. Ik dook samen met Bo van Beaufood de wereld van de smaken in. Zelf had ik daar nooit zo bij stil gestaan, dat sommige ingrediënten in een gerecht elkaars smaak kunnen versterken. Of juist volledig teniet kunnen doen. Best leuk om eens op te letten dus!

borrelhapje met oude geitenkaas
Samen met Bo!

Smaakcombinaties maken

Er bestaan 5 basissmaken; zoet, zuur, zout, bitter en umami. Met umami wordt de smaak van zilte hartigheid bedoeld, zoals je bijvoorbeeld in een oester of sojasaus proeft. Naast deze 5 smaken zijn er nog een aantal begrippen van belang bij het combineren van smaken. Zoals smaakrijkdom; hoe intensief is een bepaalde smaak? Rijp, of juist fris? Frisse appels, of de rijke smaak van kaneel? Hoe is het mondgevoel; wat is de textuur van hetgeen dat je proeft? Rond en vol, of juist strak en prikkelend? Mayonaise of citroen?

Mooie smaakcombinaties ontstaan wanneer er overeenkomsten zijn tussen de basissmaken, de smaakrijkdom en het mondgevoel. Maar spannende combinaties ontstaan juist wanneer je een contrast zoekt in deze smaken. De Old White geitenkaas waar ik tijdens de workshop Foodpairing mee aan de slag ging, heeft bijvoorbeeld de kenmerkende rijpingskristallen van Old Amsterdam, maar heeft ook een vleugje karamel als ondertoon.

borrelhapje met oude geitenkaas

#PairingisSharing

Na het maken van een alcoholvrije cocktail tijdens de workshop, was mijn uitdaging om thuis aan de slag te gaan met mijn opgedane kennis. En omdat ik dol ben op de feestelijke hapjes die deze maand overal op tafel komen, besloot ik een eenvoudig maar heerlijk borrelhapje te bedenken.

Het zoet van de peer combineert heel goed met de zoetige karameltoon uit de Old White, maar het mondgevoel is zeker anders. Daardoor wordt de combinatie net even verrassender. Nog een fris blaadje pittige rucola, een plakje ziltige Parmaham en een paar druppels balsamicostroop maken dit een perfect borrelhapje voor tijdens de feestdagen. Hou trouwens mijn Facebook pagina in de gaten, want ik heb binnenkort nog een hele leuke winactie met de kaas van Old Amsterdam!

borrelhapje met oude geitenkaas

Borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham

Voor 8 hapjes

  • 50 gr Old White geitenkaas
  • 1 rijpe peer
  • 4 plakjes Parmaham
  • 8 blaadjes rucola
  • 4 el balsamicostroop

Nodig; borrelplank, prikkertjes, scherp mes, kaasschaaf

Bereiden: Was de peer, snij in kwarten, verwijder het klokhuis en halveer ze dan nog een keer.

Schaaf met een kaasschaaf, of snij met een scherp mes, de Old White geitenkaas in dunne plakken.

Snij de plakken Parmaham schuin doormidden, zodat je driehoekjes krijgt.

Leg een plak Parmaham op de borrelplank, leg hier een partje peer in, een blaadje rucola, wat Old White geitenkaas. Rol het borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham dan op, zet eventueel vast met een prikkertje.

Herhaal dit voor alle stukjes peer en leg alle borrelhapjes op een bord. Schenk hier wat balsamicostroop overheen en geniet ervan!

Ga jij aan de slag met dit recept voor borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

borrelhapje met oude geitenkaas

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

MYF_sponsored

Deze blogpost betreft een samenwerking met Old Amsterdam. Lees hier mijn disclaimer.

borrel borrelhapje borrelhapje recepten borrelhapjes feest geitenkaas kaas Kerst koolhydraatarme recepten oude kaas Parmaham peer snacks
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleFlammkuchen met peer en roomkaas
Next Article Tapenade van kastanjechampignons
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Chia pudding met blauwe bessen

Omelet wrap met zalm

Makreelsalade

2 reacties

  1. Demi | StudioKOOK on 6 december 2016 09:41

    Super interessant om zoveel te leren over smaak! En dit gerechtje past daar ook heerlijk bij natuurlijk.

    Reply
  2. Jeannette on 6 december 2016 14:57

    Ziet er lekker uit, Reny, ik wil het dan ook gaan maken. Hoe kom ik aan balsamicostroop?
    daar heb ik nog nooit van gehoord.
    Je bent goed bezig. Ga zo door. Lieve groet

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....