Hartige banketletter met gehaktvulling

3

Weet je waar ik eigenlijk nog veel gekker op ben dan een banketletter met amandelspijs? Een hartige banketletter! Ja echt, dat vind ik echt zó lekker! Vroeger kocht mijn moeder altijd een hartige banketletter met gehaktvulling bij de slager, en ik kon daar gewoon niet vanaf blijven…. Je weet wel, steeds zo’n heel klein stukje afsnijden, totdat je uiteindelijk alsnog de halve letter in je eentje op hebt. Nee, maar echt, ik ben dol op de zoete Sinterklaas lekkernijen, maar als ik echt moet kiezen, ga ik toch voor hartig. Toen ik laatst vers bladerdeeg in huis had, kon ik het dan ook niet laten om aan de slag te gaan. Ik wilde zo graag zelf eens een banketletter met hartige vulling maken, dat ik besloot dat Senna’s verjaardag een mooi moment daarvoor was. Dan kon ik de letter ten minste uitdelen aan de visite, want anders had ik hem vast alleen opgegeten….

hartige banketletter met gehaktvulling

Je kunt natuurlijk ook bladerdeeg uit de winkel gebruiken voor deze banketletter, maar dan wordt het niet hetzelfde zoals ik in mijn herinnering heb. Vroeger nam mijn moeder op Sinterklaasavond altijd een zoete en hartige letter mee, en daar waar iedereen gek was op de versie met amandelspijs, ging ik juist voor de versie met gehakt. Zo lekker! Ik weet eigenlijk niet of ik ze de laatste jaren nog bij onze slager gezien heb… Dat zou jammer zijn, maar niet onoverkomelijk. Want het is dus heel eenvoudig om zelf een hartige letter te maken.

Voor de vulling ging ik voor een combinatie van rundergehakt en half-om-half gehakt, waardoor het gehakt net wat vettiger wordt maar dus ook zachter blijft. Kies je alleen voor rundvlees, dan komt de letter echt wel droog uit de oven, en dat moet je natuurlijk niet hebben! Het allerlekkerst is de banketletter trouwens als ie net uit de oven komt, maar je kunt hem zeker de volgende dag nog even opwarmen. Oh man… het is dat ie al op is, maar het water loopt me nu alweer in de mond! Ik zou zo de keuken weer induiken om een nieuwe te maken!

hartige banketletter met gehaktvulling

Hartige banketletter met gehaktvulling

Voor 1 letter:

  • vers bladerdeeg, of circa 6 plakjes bladerdeeg
  • 150 gr rundergehakt
  • 100 gr half-om-half gehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl komijn
  • 1 tl tijm
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • peper
  • 1 ei, geklutst
  • 2 el sesamzaad
  • olie

Nodig: klein steelpannetje, mengkom, bakplaat, bakpapier, keukenpapier

Bereiden: Heb je het bladerdeeg al gemaakt? Nee? Dan is dat de eerste stap! Of je laat de bladerdeegvelletjes uit de vriezer even ontdooien.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe in een kom het gehakt, de sojasaus, de komijn, tijm en nootmuskaat en voeg wat peper toe.

Schil de ui en snij fijn. Zet een kleine steelpan op het vuur en verwarm hier wat olie in. Fruit de ui totdat deze glazig ziet en pers als laatste nog de knoflook erbij uit. Zet het vuur uit, laat de ui iets afkoelen en voeg toe aan het gehaktmengsel.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg hier het uitgerolde bladerdeeg op, in een rechthoekig stuk van ongeveer 40 cm x 15 cm. Wanneer je losse bladerdeeg plakjes gebruikt, leg je ze aan elkaar (3 x 2) en daarbij leg je de randjes iets over elkaar. Druk goed aan.

Meng het gehakt met de ui, de knoflook en de kruiden. Dit doe je natuurlijk lekker met je handen!

Maak van het gehakt een soort worst, en leg deze in het midden van het bladerdeeg. Rol nu het bladerdeeg om het gehakt heen en druk de naad goed aan. Draai de rol nu om, waardoor de naad onder ligt. Druk op de uiteinden het deeg goed aan! Je kunt nu de letter gaan vormen, trek het bladerdeeg met gehakt voorzichtig iets uit elkaar – zorg ervoor dat er geen gaatjes ontstaan – en vorm de letter S van Sint.

Klop een eitje los en smeer de hartige banketletter ruim in met het ei. Wanneer je de hele banketletter ingesmeerd hebt, begin je nog een keer bij het begin. Strooi als laatste de sesamzaadjes over de banketletter heen.

Schuif nu de letter in de oven en bak in ongeveer 45 minuten gaar en prachtig bruin. Check halverwege even, misschien komt er teveel vocht uit de letter… dep dit dan even droog met keukenpapier en schuif de letter terug de oven in.

Oh, smullen maar! Ik wens je een heerlijk avondje!

hartige banketletter met gehaktvulling

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.