Walnoten

0

Vroeger hadden wij thuis altijd walnoten op de fruitschaal liggen. Zo leuk om dan als klein meisje met de notenkraker in de weer te gaan en zelf zo’n grote noot te kraken. Soms had ik heel veel kleine stukjes walnoot, soms lukte het om de noot netjes te kraken en er twee halve walnoten van te maken. Ik kon er van blijven snoepen!

Dat snoepen van walnoten doe ik nog steeds heel graag, al kies ik tegenwoordig vaak voor gemak en haal ik een zak gepelde walnoten. Ook de kinderen vinden ze erg lekker inmiddels, al moesten ze wel even wennen aan de structuur en smaak.

 

Noten maken tegenwoordig onderdeel uit van mijn voeding. Ik zie het dan ook niet als snoepen, maar als het binnenkrijgen van essentiële vetten en mineralen. Noten zijn erg gezond en de walnoot is misschien nog wel de allergezondste noot. Wat mij betreft zou deze noot de titel superfood mogen dragen (maar laten we daar nog maar even mee wachten, want dan schieten de prijzen voor deze noot straks de pan uit)!

De walnoot is niet alleen qua smaak mijn favoriet, ook qua voedingswaarde ben ik ervan onder de indruk. Walnoten bevatten in vergelijking tot andere noten een hoog gehalte aan het ontstekingsremmende alfa-linoleenzuur, oftewel het is een bron van Omega 3 vetzuren (gunstig voor hart en vaten). Ook de Omega 6 en Omega 9 zijn in deze noot vertegenwoordigd. De walnoot bestaat voor 15% uit eiwitten,  waaronder een aminozuur met antioxidant-eigenschappen. Ook bevat de noot koolhydraten.

WalnotenVoor noten geldt dat ze over het algemeen rijk zijn aan magnesium, calcium, ijzer en verschillende (B) vitaminen. Magnesium en calcium zijn belangrijk voor de opbouw van onze botten, en de combinatie van deze mineralen versterkt elkaar. Belangrijk om te weten wanneer je gestopt bent met het gebruik van zuivel (lees hier nog eens mijn artikel over alternatieve bronnen van calcium).

Omdat de walnoot zowel eiwitten als koolhydraten bevat, en die combinatie voor onze darmen lastig te verteren is (lees hier over goede voedingscombinaties), wordt aangeraden om niet meer dan een handje van deze noten per dag te eten. En dat is eigenlijk precies genoeg als tussendoortje! Ook kun je de walnoot fijn hakken en deze over je havermout ontbijt strooien. Geniet ervan!

Tip: ben jij nog op zoek naar een goed adres voor noten, pitten en zaden? Kijk eens op www.gezondenotenkopen.nl

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

Bron kleine foto: Pinterest

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.