X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Kerst tulband, glutenvrije tulband, kerst tulband recept, zelf tulbandcake maken

Glutenvrije kerst tulband

10
By Mind Your Feed on 19 december 2015 Feest, Zoet

Glutenvrije kerst tulband! Bij Kerst hoort gewoon een tulband cake, heerlijk voor bij de koffie of juist als zoet nagerecht. Deze klassieker mag echt niet ontbreken vind ik! Je weet van mij dat ik graag zoete gerechten maak, maar ik ben absoluut geen bak-koningin. Niet de next Heel Holland bakt winnares… Maar een kerst tulband, die wilde ik nog wel heel graag eens maken.

Vroeger stond er met de kerstdagen altijd een tulband op het aanrecht, sierlijk op een taartplateau, en met de thee mochten we er dan een stukje van snoepen. Dat soort goede herinneringen zijn voor mij vaak de inspiratie om zelf aan de slag te gaan met een gerecht. Voor deze kerst maakte ik een glutenvrije kerst tulband, want ik maakte gebruik van de glutenvrij meelmix van Schär. En dit is een echte kerst tulband, eentje die op een taartplateau gepresenteerd mag worden!

Kerst tulband, glutenvrije tulband, kerst tulband recept, zelf tulbandcake maken

Kerst tulband cake

Ik kom uit een gezin waar lekker eten belangrijk is, en waar we af en toe lekker snoepen minstens zo van belang vinden. Een stukje taart, bonbons, een tulband cake met Kerst, bij ons stond het altijd op tafel. En ik koester die momenten, voor mij staat eten gelijk aan gezelligheid.

Die tulband met Kerst bijvoorbeeld, werd standaard elk jaar in huis gehaald en dan dronken we op Eerste Kerstdag een kop thee, mét een stukje tulband erbij. Volgens mij maakte mijn moeder die tulband cake trouwens nooit zelf, maar kocht ze die bij de bakker. Dat maakt niet uit, de herinnering eraan is meer dan goed!

Kerst tulband, glutenvrije tulband, kerst tulband recept, zelf tulbandcake maken

glutenvrije kerst tulband

Zelf eet ik over het algemeen glutenvrij, omdat ik me daar gewoonweg beter bij voel. Minder buikklachten en vage hoofdpijnen, ik voel me gewoon fitter. Maar ik wil natuurlijk net zo goed lekker eten, en ook genieten van allerlei lekkers. Ik gebruik regelmatig de glutenvrije producten van Schär, omdat ze lekker zijn én makkelijk in gebruik. Eerder deelde ik al de recepten voor yoghurtpannenkoekjes, focaccia met mozzarella en sandwich met zalm en avocado met je.

glutenvrije kerst tulband

Recept glutenvrije Kerst tulband

Ik maakte mijn kerst tulband dan ook met de glutenvrije meelmix C van Schär, en vulde deze verder met rozijnen, cranberries en pistache noten. Misschien niet heel traditioneel, maar werkelijk waar zo goed…. En je hoeft dus echt geen bak-koningin te zijn om met dit recept aan de slag te gaan, want dit kan niet mislukken! Ik ga mijn moeder deze Kerst verwennen met deze glutenvrije kerst tulband, bij een kopje thee, en zo halen we oude herinneringen weer boven.

Kerst tulband, glutenvrije tulband, kerst tulband recept, zelf tulbandcake maken

Meer glutenvrije feestrecepten:

  • Glutenvrije perentaart met pecannoten en speculaas
  • Chocoladetaart met frambozen en rode peper
  • Oostenrijkse apfelstrudel met vanille ijs
  • Tiramisu met stoofperen en chocola

Kerst tulband, glutenvrije tulband, kerst tulband recept, zelf tulbandcake maken 

Kerst tulband, glutenvrije tulband, kerst tulband recept, zelf tulbandcake maken

Glutenvrije Kerst tulband

Makkelijk recept om zelf een glutenvrije Kerst tulband cake te maken.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 55 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
Taart en cake
Nederlands
Bak recepten, Kerst recepten
Servings: 8

Nodig

  • Tulbandvorm
  • Mengkom
  • Zeef
  • Mixer met garde

Ingrediënten

  • 250 gram glutenvrij meel Kuchen & Kekse Mix C van Schär
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram suiker
  • 4 eieren
  • 125 ml amandelmelk
  • 1 theelepel vanillepoeder (extract)
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 sinaasappel
  • 2 handjes cranberries
  • 2 handjes rozijnen
  • 50 gram pistachenoten (ongezouten)

Bereiden

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de boter samen met de suiker en het vanillepoeder in een kom en roer tot een romig geheel. Splits de eieren, vang de eiwitten op in een aparte kom en voeg de ei-gelen 1 voor 1 toe aan het boter-suiker mengsel. Meng goed door, tot een lobbige massa ontstaat.
  • Schil de sinaasappel met een scherp mes, snij alle vliesjes weg. Snij vervolgens de partjes in kleine stukjes. Hak de pistache noten grof. Voeg de cranberries, rozijnen, stukjes sinaasappel en gehakte pistache noten toe aan het boter-mengsel. Voeg hier de melk aan toe en roer goed door.
  • Zeef het glutenvrije meel boven een kom zodat een luchtig en poederig meel ontstaat. Voeg hier de bakpoeder aan toe en meng goed.
  • Klop ondertussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Gebruik hier de mixer voor, of laat je keukenmachine het werk doen. De eiwitten zijn stijf geklopt als er pieken blijven staan in de kom en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
  • Meng het gezeefde meel beetje bij beetje met het boter-mengsel. Als alles goed gemixt is, spatel je voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het beslag.
  • Vet de tulbandvorm in met wat extra boter en bestuif lichtjes met wat glutenvrij meel. Schenk nu het beslag in de vorm en zet de vorm 1 a 2 keer stevig neer op het aanrecht. Zo loopt het beslag in alle hoekjes en gaatjes van de tulbandvorm.
  • Schuif de tulband nu de oven in en bak in 50-55 minuten goudbruin en gaar. Ik maakte de glutenvrije kerst tulband af met wat poedersuiker…. Want een witte kerst moet je in Nederland toch gewoon zelf maken!
Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 7g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 9g | Vezels: 4g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

glutenvrije kerst tulband

glutenvrije kerst tulband

glutenvrije kerst tulband

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

MYF_sponsored

Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer.

cake glutenvrij Kerst kerstrecepten koffie lekkers Schär tulband zoet
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleZoete aardappel torentjes met mozzarella
Next Article Frambozenmousse met amandelkoekjes
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

Makreel tartaar

Mango mousse met passievrucht

10 reacties

  1. adrielle on 19 december 2015 11:55

    wordt hij echt zo mooi luchtig en hoog als op de foto??? ik lees verschillende berichten over deze mail soort, vandaar mijn vraag om teleurstelling te voorkomen.

    Reply
    • Mind Your Feed on 19 december 2015 15:20

      Als je het recept volgt, dan kan het niet misgaan hoor! Deze glutenvrije meel van Schär werkt juist heel makkelijk. Het is wel belangrijk dat de eiwitten goed stijf geslagen zijn, daarmee maak je zo’n mooie luchtige cake!

      En de foto’s zijn het resultaat van mijn bakkunsten, als ik het kan, kun jij het ook!

      Reply
      • Adrielle on 19 december 2015 15:42

        Heb de mix gekocht en een tulband vorm aangeschaft. Zondag bakdag, dank je wel!

        Reply
        • Mind Your Feed on 19 december 2015 15:44

          Succes! Ga je morgen aan de slag? Als het niet lukt, geef je maar een gil!

          Reply
  2. Desiree on 20 december 2015 13:51

    Ziet er lekker uit, nu nog kijken waar ik die mix kan vinden.

    Reply
  3. Noreen on 19 december 2017 11:30

    Hoi,
    Kan ik ook speltmeel met bakpoeder gebruiken i.p.v kuchen & kekse mix van schar?

    Groet,
    Noreen

    Reply
    • Mind Your Feed on 21 december 2017 09:30

      Zeker, al zou ik dan wel voor speltbloem gaan!

      Reply
      • Noreen on 21 december 2017 11:55

        Top dankjewel.

        Reply
  4. Anoui on 8 december 2019 15:52

    Hij is heerlijk. Heb de pistache eruit gelaten en vervangen door amandelen, omdat ik geen pistache kan eten.

    Reply
    • Mind Your Feed on 9 december 2019 09:42

      Yes, helemaal in de kerststemming zo! En vooral lekker jouw eigen variant bedenken, vind ik alleen maar leuk!

      Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required